Για τον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου αποπειράται να γράψει αυτή τη φορά ο Νίκος Παπανδρέου – πιστός στο οικογενειακό saga- με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός πρωθυπουργού». Εκεί υπάρχουν οι μεγάλες αγάπες του: οι γυναίκες, τα ελληνικά χωριά, η πολιτική.
Πρόκειται προφανώς για επινοημένο ημερολόγιο που περιλαμβάνει βεβαίως αληθινά πρόσωπα. Η προδημοσίευσή του βιβλίου στο περιοδικό (δε)κατα χθες και στα Νέα το Σάββατο, δίνουν απευθείας το στίγμα του περιεχομένου. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Στο καμαρίνι μού εδόθηκε ολοσχερώς, μου προσέφερε τα στήθη της και τα οπίσθιά της και έτσι με εξετρέλανε ολότελα», η περιγραφή αφορά την σχεδόν πρώτη συνάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου με την Κυβέλη. Αντίθετα, το πάθος για την σύζυγό του Σοφία Μινέικο απουσίαζε, αφού σύμφωνα με το βιβλίο όταν παντρεύτηκαν δεν την αγαπούσε καν. «Δεν είπε κιχ όταν μπήκαμε στο κρεβάτι το πρώτο βράδυ του γάμου και όσο προχωρούσα μαζί της δάγκωνε το χέρι της για να μη βγάλει μιλιά. Δεν ήμουν σίγουρος αν μου άρεσε τούτη η σεμνότητά της».
Το βιβλίο – που βρίσκεται στη τελική φάση της συγγραφής του- παρουσιάζει τον ίδιο τον Γεώργιο Παπανδρέου να γράφει το ημερολόγιο. Ο Νίκος Παπανδρέου δηλώνει πως ανέτρεξε σε αρχεία και ομιλίες του παππού του πριν δημιουργήσει αυτούς τους φανταστικούς διαλόγους σε ένα βιβλίο που επιμένει πως είναι μυθοπλασίας, ακόμη και αν οι ήρωες είναι πραγματικοί ιστορικοί χαρακτήρες.
Σύμφωνα λοιπόν με το ιστορικό μυθιστόρημα – που αναμένεται να σαρώσει στις πωλήσεις- ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν μπορούσε να αντισταθεί στα θέλγητρα του γυναικείου φύλλου. Μάλιστα η Κυβέλη φέρεται να τον εγκατέλειψε όταν όλη η Αθήνα συζητούσε για τη σχέση του με την καλλιτέχνιδα από τη Χιλή Ροζίτα Σεράνο η οποία έγινε γνωστή τραγουδώντας στη ναζιστική Γερμανία του μεσοπολέμου. Ναι, η Ρόζίτα έδωσε το ονομά της στην γνωστή πάστα Σεράνο...
Ο Νίκος Παπανδρέου περιλαμβάνει τα γεγονότα σταθμούς στη ζωή του παππού του, όπως τα πρώτα χρόνια στο Καλέντζι Αχαϊας, τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του Παγώνας, τη ζωή με τον παπά πατέρα του, τη μετακόμιση στην Πάτρα, την αλλαγή ονόματος από Παπασταύρου σε Παπανδρέου που αποφάσισαν ο ίδιος και ο μεγάλος αδελφός του Νίκος. Δεν λείπουν και οι πολιτικές αναφορές: για παράδειγμα τι έγινε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και στην αποστασία.
http://www.iefimerida.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !