E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Deutsche Welle: Οι μεταναστες μιλουν για τη "δικη τους Γερμανια"

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μια μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατηθεί και να εξαλειφθεί η αναβίωση του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη και να καταρριφθούν πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τα θύματά του, τους μετανάστες ακόμα και σήμερα, ξεκίνησε η Deutsche Welle, αναδεικνύοντας τις ιστορίες δεκάδων μεταναστών στη Γερμανία, νέων και παλιότερων. 

Στη Γερμανία, σχεδόν τον ένα πέμπτο των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι μετανάστες, κυρίως από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Άνθρωποι, δηλ. που ξεκίνησαν με διαφορετικά κίνητρα και φιλοδοξίες, όλοι τους πήγαν εκεί γιατί τότε η Γερμανία ζητούσε άφθονα εργατικά χέρια για την ανοικοδόμησή της (χάρη και σε αυτά αναπτύχθηκε) είτε καλούσε και προσέλκυε ταλαντούχους ανθρώπους για να δημιουργήσουν σ’αυτήν. Όμως, παρά το γεγονός ότι βοήθησαν τα μάλα στην παλινόρθωση μια κατεστραμμένης χώρας, η εικόνα των μεταναστών είναι ακόμη γεμάτη στερεότυπα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle: ο μανάβης, ο εστιάτορας και η καθαρίστρια είναι οι μετανάστες, εκείνοι που κάνουν τις δεύτερες δουλειές.

Αυτούς αναγνωρίζει ο μέσος Γερμανός ως μετανάστες, αγνοώντας ότι υπάρχουν όμως και «επιτυχημένοι επιχειρηματίες, επιφανείς επιστήμονες και δημιουργικά μυαλά» των οποίων η ιστορία της επιτυχίας είναι και η ιστορία της ένταξής τους στη νέα πατρίδα.
Το αφιέρωμα παρουσιάζει 50 πορτρέτα επιτυχημένων μεταναστών, τους λόγους που τους έφεραν από τις πατρίδες του ως εκεί· τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες· τις συμβουλές για όσους τυχόν θέλουν να τους ακολουθήσουν· και την αποτίμηση που κάνουν οι ίδιοι για το ταξίδι. Εάν τα 15,7 εκατομμύρια των μεταναστών (από αυτούς τα 7 εκατομμύρια δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο), αποφάσιζαν να φύγουν αύριο από τη χώρα, γράφει η DW, όλοι οι τομείς της γερμανικής οικονομίας θα πλήγονταν σοβαρά με τις αντίστοιχες συνέπειες. Σοβαρές θα ήταν και οι επιπτώσεις και στην κοινωνία, αφού θα έλειπαν από τη χώρα, οι «πινελιές» πολυπολιτισμικότητας στη καθημερινότητα που οφείλονται στους μετανάστες.



Η Deutsche Welle παρακολουθεί την εξέλιξη του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία και τις γνώμες των Γερμανών για τους μετανάστες, παλιότερους και νεότερους, και ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη χώρα προσωρινά ή σε μονιμότερη βάση.
Ολόκληρο το αφιέρωμα βρίσκεται στην Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dw.de/θεματα/η-δική-μου-γερμανία/s-31743

http://www.lykavitos.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger