E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τι πρεπει να φας πριν και μετα το γυμναστηριο (ενδιαμεσα πολυ νερο και ισοτονικα)

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012


 Πολλές φορές πάτε στο γυμναστήριο νηστικοί. Είτε διότι δεν προλαβαίνετε (που δεν είναι δικαιολογία πια), είτε επειδή πιστεύετε ότι αντέχετε (που είναι λάθος), είτε ακόμη νομίζοντας ότι όσο λιγότερο τρώτε, τόσο πιο εύκολα θα αδυνατίσετε (τεράστιο λάθος). Μου έχει τύχει, ως spinning instuctor, αθλούμενή μου να σωριαστεί κάτω. Όταν ευτυχώς συνήλθε, μου είπε ότι δεν είχε φάει τίποτα όλη την ημέρα, στο πλαίσιο της δίαιτας που έκανε... Δεν πρέπει να παίζετε με το σώμα σας. Όπως κάθε μέρα τρώτε για να είστε όρθιοι, άλλο τόσο πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας πριν γυμναστείτε και το υποβάλετε σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία (καλή ταλαιπωρία).

Η διατροφολόγος Κυριακή Ζακχαίου τονίζει (άλλη μια φορά) πόσο σημαντικό είναι να τρώμε πριν το γυμναστήριο και μας δίνει κάποια παραδείγματα, μερικές επιλογές φαγητού ή σνακ πριν πάμε, αλλά και μετά το τέλος της άσκησης. Επισημαίνει και μην βιαστείτε να διαβάσετε παρακάτω ότι: "Οι οδηγίες αυτές δεν αφορούν στο αδυνάτισμα, αλλά στη σωστή διατροφή για να έχετε ενέργεια και να είστε υγιείς. Επίσης τα παραδείγματα φαγητού είναι κατά προσέγγιση, καθώς ανάλογα με τον καθένα από σας, αλλά και το είδος της άσκησης, πολλά πράγματα μπορεί να χρειαστεί να είναι διαφορετικά".
Πριν την άσκηση καλό είναι
 
- Να προηγείται τουλάχιστον 2-3 ώρες ένα γεύμα ελαφρύ και εύπεπτο.

- Το γεύμα να περιέχει από όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά.

Παραδείγματα τέτοιων γευμάτων είναι: γάλα ή γιαούρτι ελαφρύ με φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τοστάκι με χυμό ή φρούτο, κρακεράκια με τυρί και φρούτο. Επίσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και την ένταση της άσκησης που θα ακολουθήσει, καλό είναι να καταναλώσετε νερό από ένα ως τέσσερα ποτήρια.
Κατά την διάρκεια της άσκησης καλό είναι
 
Να καταναλώνετε συχνά νερό ώστε να αποφύγετε πιθανή αφυδάτωση. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που η άσκηση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε συνιστάται η λήψη ισοτονικού ποτού που θα εφοδιάσει το σώμα σας με νερό, υδατάνθρακες αλλά και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα κατά την διάρκεια της άσκησης.
Μετά την άσκηση καλό είναι
 
- Να ακολουθήσει κατανάλωση γεύματος πολύ σύντομα.

- Το γεύμα θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά.

- Υδατάνθρακες για να αναπληρωθεί το χαμένο γλυκογόνο.

- Πρωτεΐνες για να προσφερθούν στους μύες σας τα απαραίτητα αμινοξέα για την αποκατάστασή τους μετά την άσκηση.

- Αρκετό νεράκι για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά και να ενυδατώσετε επαρκώς το σώμα σας.

Παραδείγματα τέτοιων γευμάτων είναι: από ένα σνακ όπως γάλα ή γιαούρτι λίγων λιπαρών με φρούτο, μέλι και ξηρούς καρπούς ανάλατους ή τοστάκι με χυμό, πίτα αραβική με τόνο και μαγιονέζα light και ένα φρούτο. Επίσης μπορεί να είναι κανονικό κυρίως γεύμα όπως: κοτόπουλο με πατάτες και σαλάτα ή μοσχάρι με ρύζι και σαλάτα (δηλαδή μεικτό - ισορροπημένο γεύμα).


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger