E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Grand Prix Σιγκαπουρης 2012: Vettel δια πυρος και… χρονομετρου

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012


Ίσως ο συγκλονιστικότερος αγώνας της χρονιάς! Εγκαταλείψεις, προσπεράσματα και μπόλικη δράση σ’έναν αγώνα που δεν προδίκαζε τίποτα από την Παρασκευή. Ο Sebastian Vettel πήρε μία πανάξια νίκη κι ανέβηκε στη 2η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μείωσε τη διαφορά από τον Fernando Alonso, ο οποίος με τη σειρά του, πήρε μία νίκη χρυσάφι και έκανε ένα ακόμα βήμα για τον τίτλο. O Jenson Button ήταν ακριβώς στη μέση των δύο αλλά πολύ μακριά στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος! Μεγάλος άτυχος του τριημέρου ο Lewis Hamilton, αφού η Mp4-27 τον πρόδωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πάμε να δούμε ακριβώς τι έγινε στον πιο hard αγώνα της χρονιάς!
Η γραμμή εκκίνησης είχε σχηματιστεί από χθες το απόγευμα. Hamilton και Maldonado είχαν κλειδώσει την πρώτη σειρά και ήταν έτοιμοι για ένα εξ-ολοκλήρου drag-race μέχρι την πρώτη στροφή του αγώνα! Έστριψαν κανονικά αλλά κάπου εκεί ο Pastor Maldonado εξαφανίστηκε! Έχασε 2 θέσεις και βρέθηκε ξαφνικά πίσω από τον Jenson Button και μπροστά από τον Fernando Alonso. Έτσι, ο πρώτος γύρος κύλησε κανονικά με τους πρωτοπόρους να διατηρούν τις θέσεις τους. Ο Χάμιλτον ήταν κανονικά στην πρώτη θέση με τους Vettel, Button, Maldonado και Fernando Alonso να τον ακολουθούν.
Μόλις στον δεύτερο γύρο του αγώνα είχαμε και το πρώτο pit-stop, το οποίο είχε κόκκινο χρώμα. Ο Felipe Massa μπήκε στα pits μόλις στον δεύτερο γύρο. Κι ενώ οι οδηγοί άρχισαν να προσαρμόζονται στα του αγώνα, η διαφορά μεταξύ Hamilton και Vettel ήταν οριακά στο 1.5 δευτερόλεπτο. Τα pit-stops δεν άρχισαν να έρθουν, το πρώτο stint ξεκίνησε στον 9ο γύρο με τον Mark Webber να βάζει τα supersoft και να βγαίνει στην 20ή θέση, ελέω και του μεγάλου διαδρόμου των pits στη Σιγκαπούρη. Ο ομόσταβλος του στην Red Bull μπήκε για τα soft 2 γύρους μετά και τον ακολούθησε ο Αλόνσο στον επόμενο γύρο. Ο Hamilton αποφάσισε να σταματήσει τελευταίος αλλά βγήκε πολύ ψηλά, στην 4η θέση, μπροστά από τον Ράικονεν ο οποίος είχε τον Sebastian Vettel μέσα στα καθρεφτάκια του. Κάπου εκεί, ο Γερμανός επέβαλε την τάξη! Πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες τον IceMan και έβαλε πλώρη για τον πρωτοπόρο του αγώνα, Lewis Hamilton. Το πρώτο stint των pits-stop ολοκλήρωσε για τους πρωτοπόρους ο Jenson Button στον 15ο γύρο.
Κι ενώ τα πρώτα pit-stops ολοκληρώθηκαν, ο Fernando Alonso έβαλε όλη την ιπποδύναμη της Scuderia Ferrari κάτω και πέρασε τους Perez και Nico Hulkenberg διαδοχικά κι έτσι επέστρεψε στην 5η θέση. Όλα αυτά μέχρι τον 17ο γύρο, κάπου εκεί η πρώτη πεντάδα διατήρησε την ομοιογένεια της. Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά μεταξύ του 17ου και 23ου γύρου, έγινε η μεγάλη έκπληξη. H Mp4-27 παρέδωσε πνεύμα. Πρόβλημα για τον πρωτοπόρο του αγώνα! Η McLaren αντιμετώπισε πρόβλημα με τον συμπλέκτη με αποτέλεσμα το κιβώτιο ταχυτήτων να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οδηγίες του Lewis Hamilton. Το Σαββατοκύριακο μόλις είχε ολοκληρωθεί για τον Βρετανό και μία μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει στο Πρωτάθλημα οδηγών μόλις είχε πάει στα σκουπίδια. O Lewis Hamilton ήταν εκτός αγώνας και ο Sebastian Vettel είπε ευχαριστώ, πέρασε στην πρώτη θέση του αγώνα με τον Jenson Button να τον ακολουθεί.
Απ’εκεί και πέρα, στον 30ο γύρο οι Maldonado και Alonso βρέθηκαν μαζί στα pits με τον Βενεζουελάνο να βγαίνει μπροστά αν και το pit-stop της Ferrari ήταν 1.1 γρηγορότερο απ’αυτό της Williams. Και κάπου εκεί, άρχισε το κυνήγι. Ο Alonso με μαεστρία και περίσσεια υπομονή πέρασε την Williams στον 33ο γύρο! Γύρος που σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για το πιο συγκλονιστικό Grand Prix της φετινής χρονιάς. O Narain Karthikeyan κάρφωσε την HRT στον τοίχο και το safety-car έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στον αγώνα αλλά και στη σεζόν, αφού μιλάμε για την ολοκαίνουργια Mercedes-Benz SLS AMG GT που εμφανίστηκε στο οδόστρωμα της Marina Bay.
Με το άκουσμα του Safety-Car οι Vettel και Button έβαλαν τα soft ελαστικά την ίδια ώρα και επέστρεψαν στον αγώνα. Έτσι η πρώτη τριάδα είχε αλλάξει ολοκληρωτικά. Vettel, Button και Fernando Alonso είχαν κλειδώσει την πρώτη τριάδα. Με την επανεκκίνηση του αγώνα, ο Michael Schumacher κάρφωσε την Mercedes επάνω στην πίσω πτέρυγα του Vergne με αποτέλεσμα το Safety-Car να επιστρέψει ξανά. Αυτή τη φορά, έμεινε έξω μόλις για 2 γύρους με αποτέλεσμα ο αγώνας να οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε τερματισμό χρονομέτρου. Κι έτσι ακριβώς έγινε, αφού από τον 42ο γύρο οι οδηγοί έτρεχαν με χρόνομετρο που έγραφε 12 λεπτά! Η πρώτη τριάδα παρέμεινε αδιάσπαστη, αφού ο Sebastian Vettel δεν απειλήθηκε από τον Jenson Button, ενώ ο Fernando Alonso ήξερε ότι αυτή η τρίτη θέση, έτσι όπως ήρθε ήταν χρυσοφόρα! Στα 12 λεπτά που είχαν απομείνει, ο Felipe Massa έκανε την έκπληξη και μάζεψε αρκετές θέσεις με αποτέλεσμα να φτάσει στο τέλος να μαζέψει 4 ολόκληρους βαθμούς.
Έτσι, ο αγώνας τελείωσε με τον Sebastian Vettel να τερματίζει στην 1η θέση και τους Button, Alonso να συμπληρώνουν το podium. Απ’εκεί και πέρα, οι Paul di Resta και Nico Rosberg ήταν στις θέσεις 4 και 5, ο Kimi Raikonnen στην 6η, ο Romain Grosjean στην 7η και οι Massa, Ricciardo αλλά και o Mark Webber στις θέσεις 8, 9 και 10. Ταχύτερος γύρος από τον Nico Hulkenberg στον 52ο γύρο με 1:51.033.
Σε ότι αφορά τις βαθμολογίες. Στο πρωτάθλημα οδηγών, στη πρώτη θέση συνεχίζει να βρίσκεται ο Fernando Alonso με 194 βαθμούς ενώ ακολουθεί ο Sebastian Vettel με 165 και ο Kimi Raikkonen με 149. Στους κατασκευαστές, προηγείται η RedBull με 298 βαθμούς, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η McLaren με 261 βαθμούς και στη τρίτη, η Ferrari με 245.
Ανακεφαλαιώνοντας, μεγάλη νίκη Vettel κι ένα ακόμα βήμα για τον τίτλο από τον Fernando Alonso! Μεγάλος άτυχος, ποιος άλλος, ο Lewis Hamilton. Μετά και από τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται ότι ο Vettel μπορεί να πιάσει τον Alonso ή ο Ισπανός πλησίασε ακόμα περισσότερο τον τίτλο;
Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου στη πίστα Suzuka της Ιαπωνίας. Μέχρι τότε, η Formula 1 θα τρέχει με μεταγραφικούς ρυθμούς. Μένει η φεύγει ο Hamilton; Στη συνέχεια, μπορείς να δεις τους χρόνους, αλλά και τη βαθμολογία οδηγών και κατασκευαστών.

AutoBlog.gr 
 


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger