E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πες από πού είσαι, για να σου πω από τι πάσχεις

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013


Τι δείχνει η έρευνα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Του Νίκου Φωτόπουλου

Ζουν περισσότερο Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς, ενώ στα Χανιά παρατηρείται αύξηση της θνησιμότητας. Τα στοιχεία προέρχονται από σημαντική έρευνα που έκαναν σε όλους του νομούς της Ελλάδας οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μιχάλης Αγοραστάκης και Ζαχαρούλα Μίχου.

Σύμφωνα με αυτήν, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στον νομό Μαγνησίας, στα Τρίκαλα, στην Αρτα, στην Κόρινθο, στην Καστοριά και στη Χαλκιδική, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, επειδή μειώθηκε η θνησιμότητα λόγω προβλημάτων στο κυκλοφορικό. Την ίδια στιγμή, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Τρικάλων παρουσιάζεται μείωση της θνησιμότητας που αφορά τις νεοπλασματικές ασθένειες και τα νοσήματα του πεπτικού συστήματος. Ο νομός Χαλκιδικής, όμως, σημειώνει αύξηση στους θανάτους κυρίως από νοσήματα του αναπνευστικού, ενώ περίπου το ίδιο συμβαίνει και στον νομό Αχαΐας.

Κοζάνη και Πρέβεζα

Οι ασθένειες του αναπνευστικού «χτυπούν» ακόμη στην Κοζάνη και στην Πρέβεζα, όπου πολλοί θάνατοι ανδρών οφείλονται σε αυτή την αιτία.

Αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τα νεοπλάσματα καταγράφεται σε Ευρυτανία, Κυκλάδες και Λασίθι, ενώ χρόνια ζωής αφαιρούνται από «λοιπές αιτίες» στους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας. Οι νομοί Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού και νεοπλάσματα.

Η Κρήτη αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα περιοχή για την έρευνα των επιστημόνων, αφού στα Χανιά για παράδειγμα παρατηρείται αύξηση των δεικτών θνησιμότητας που σχετίζεται με νεοπλάσματα και νοσήματα του αναπνευστικού επίσης. Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι, αντίθετα, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, αφού εμφανίζεται πρόοδος στα νοσήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς. Στο Ρέθυμνο πάντως έχουμε αύξηση στους θανάτους από νεοπλάσματα και νοσήματα του αναπνευστικού.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Πρέβεζα, στην Κοζάνη και τη Λάρισα καταγράφεται αύξηση στο προσδόκιμο της ζωής για τον ανδρικό πληθυσμό, ενώ οι θάνατοι στην πλειονότητά τους οφείλονται σε νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.

Πάντως, οι άνδρες σε αυτές τις περιοχές δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και για τον λόγο αυτό σημειώνεται αύξηση στο προσδόκιμο.

Στους νομούς Δράμας και Σερρών τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, ενώ το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Φλώρινας, που χάνει κι αυτή χρόνια ζωής από καρκίνους και νεοπλάσματα.

Η έρευνα για τις γυναίκες διαπίστωσε τα εξής:

Εκείνες που ζουν στη Ροδόπη, την Καβάλα, την Κοζάνη, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Εύβοια, το Κιλκίς, την Ευρυτανία, την Κατερίνη, την Καστοριά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι και τη Λάρισα παρουσιάζουν μείωση θανάτων από καρδιαγγειακά και κυκλοφορικά νοσήματα, αλλά στο Κιλκίς και την Ευρυτανία παρουσιάζουν αύξηση των θανάτων από νεοπλάσματα και καρκίνους.

Οι Κυκλάδες

Το ίδιο ισχύει και σε άλλους νομούς (δηλαδή μείωση θανάτων από κυκλοφορικά νοσήματα και αύξηση από νεοπλασματικές ασθένειες). Πρόκειται για τους νομούς Ξάνθης, Δωδεκανήσων, Δράμας, νησιά του Ιονίου, οι νομοί Ηρακλείου, Αττικής, Σερρών, Εβρου, Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Ηλείας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Πέλλα. Η μεγαλύτερη αύξηση των νεοπλασματικών ασθενειών, πάντως, εμφανίζεται στις γυναίκες των Κυκλάδων και της Πρέβεζας. Αντιθέτως, στη Λακωνία παρατηρείται μείωση των θανάτων από νεοπλασματικές ασθένειες.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά την ανάλυση των αιτίων θανάτου στην πατρίδα μας για μια δεκαετία, από το 1991 μέχρι το 2001, είναι όμως ενδεικτική της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων. Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο ερευνητής Μιχάλης Αγοραστάκης, «μια νέα επικαιροποιημένη έρευνα με το ίδιο αντικείμενο, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο».

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger