E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η μεγάλη κοπάνα στο Δημόσιο: Άδεια άνευ αποδοχών και πάνε για δουλειά στα νησιά!

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Διαστάσεις επιδημίας ή, πιο σωστά, νέας μόδας λαμβάνει η χορήγηση  αδειών άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι για να ισοφαρίσουν τις μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα στρέφονται σε ολιγόμηνες καλοκαιρινές δουλειές του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη τάση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας καθώς σπάνια οι δημόσιοι λειτουργοί αποφάσιζαν να αφήσουν τη  «βολή» του κράτους για να αναζητήσουν εργασία στον σαφώς πιο απαιτητικό ιδιωτικό τομέα. Το φαινόμενο αυτό, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας η οποία επιλέγει τη δεύτερη και (φυσικά) «μαύρη» εργασία για να αποσβήσει την υποβάθμισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αφορά το 5-7% των φετινών αδειών που ζητήθηκαν ανά περίπτωση σε υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς, δήμου και κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις και δήμους.

Το πρόβλημα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στους δήμους της χώρας καθώς υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι λαμβάνουν έως και πεντάμηνες άδειες άνευ αποδοχών πηγαίνοντας σε νησιά για να εργαστούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου της Δυτικής Αττικής στον οποίο πηγές αναφέρουν πως αυτή η στιγμή λείπει περί το 15% των υπαλλήλων του με τέτοιους είδους άδειες, ενώ ανάλογα φαινόμενα σημειώνονται και σε πολλές άλλες ΔΕΚΟ και υπουργεία.

«Κάνουν κάθε είδους εργασία. Πολλοί γίνονται αγρότες και πουλάνε εντατικά -πλέον- τις σοδειές σε κτήματα, τα οποία άφηναν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια λόγω της κρίσης. Άλλοι γίνονται τουριστικοί υπάλληλοι, ταξιτζήδες σε νησιά και τουριστικά θέρετρα, ακόμη και λαντζέρηδες» τονίζει στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Και αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός πως η αποχή από τα καθήκοντα των συγκεκριμένων υπαλλήλων στερεί από το κράτος υπηρεσίες, έστω κι αν δεν παρέχεται η αναλογούσα αμοιβή.

star.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger