E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Game Over για τον Μόρσι- Δραματικές οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Στην τροχιά της πολιτικής αστάθειας μπαίνει για άλλη μια φορά η Αίγυπτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ξέσπασε στη χώρα και οδήγησε στην καθαίρεση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως επιβεβαίωσε ο αιγυπτιακός στρατός.
Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ότι ο στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι στο υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα τόνισε πως ο ο ανατραπείς πρόεδρος κρατείται προληπτικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σε βάρος του Μόρσι ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.
Ο νέος Πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, είναι ο 68χρονος Άντλι Μασούρ, επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Την ίδια ώρα ολόκληρη η προεδρική ομάδα και κορυφαία μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βρίσκονται υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας.Την Τετάρτη συνελήφθησαν μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλοι ηγέτες του Κινήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί, μαζί με έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής της Αδελφότητας.
Παράλληλα το Reuters επικαλούμενο δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ, μετέδωσε πως έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας με την κατηγορία υποκίνησης βίας και διατάραξη της ειρήνης και της γενικής ασφάλειας.
Ακόμα, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία τριων τηλεοπτικών σταθμών καθώς και του  Αλ Τζαζίρα όπου συνέλαβαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους, οι τέσσερις εκ των οποίων τέσσερις αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.
Σε μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού, ο Μόρσι εμφανίζεται να λέει ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου» και ζήτησε από τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νομιμότητα.
Για πραγματική λαϊκή επανάσταση, κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Σε εντελώς διαφορετικό ύφος και τόνο η αντιπολίτευση χαιρέτισε την απομάκρυνση του Μόρσι και σημείωσε πως δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά μια πραγματική λαϊκή επανάσταση.
«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.
«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα».
Ασφαλής η ελληνική ομογένεια- Έκκληση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για ομόνοια
Αγωνία για την ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου έχουν προκαλέσει οι νέες αναταραχές στη χώρα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να κάνει έκκληση για ομόνοια και επαναφορά της σταθερότητας.
Προς το παρόν οι εγκαταστάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των ορθόδοξων εκκλησιών είναι ασφαλείς, με την ελληνική διπλωματική αποστολή να δίνει ωστόσο οδηγίες για λήψη μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των κληρικών και των εργαζομένων.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, αμέσως μετά το ανακοινωθέν του αιγυπτιακού στρατού για την αποπομπή του προέδρου Μόρσι, απέστειλε γραπτή δήλωση απευθύνοντας έκκληση για ομόνοια στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας ενώ υπογράμμισε τη χαλύβδινη θέληση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να παραμείνει ακοίμητος φάρος της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, όπως το πράττει κατά τη μακραίωνη ιστορία του, ενώ ζητά τη νοερή παρουσία όλων των Ελλήνων στο πλευρό της ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

http://www.koolnews.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger