E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Παγοφαγία. Γιατί γιατρέ το μάσημα πάγου είναι κακό;

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

 Γράφει ο Σωτήριος Βλασταράκος*

Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα αφορά μια από τις συνήθειες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι,να μασάνε δηλαδή πάγο.Και όταν λέμε πάγο συνήθως εννοούμε με τη μορφή παγακιών ολόκληρων ή τριμμένου πάγου. 

Η συνήθεια να μασάμε πάγο ή αλλιώς παγοφαγία ανήκει στις παραλειτουργικές συνήθειες(έξεις) που έχουν ορισμένοι άνθρωποι.Άλλοι δαγκώνουν τα νύχια τους,άλλοι τρίζουν τα δόντια τους,άλλοι μασάνε πάγο. Πρώτα πρώτα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία που μας οδηγεί να μασάμε πάγο. Είναι ανία; Είναι άγχος; Είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να μας προβληματίσει;

Έχει παρατηρηθεί ότι η συνήθεια αυτή συνδέεται με σιδηροπενική αναιμία,δηλαδή με αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Ο πάγος προκαλεί άμβλυνση της αίσθησης του πόνου στη γλώσσα(γλωσσίτιδα),που συνδέεται με την έλλειψη σιδήρου. Τα καλά νέα είναι ότι αν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία,με ένα συμπλήρωμα σιδήρου και με βελτίωση της διατροφής σας θα το ξεπεράσετε. Η σιδηροπενική αναιμία ανήκει στις αναιμίες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη λάθος διατροφή και όχι σε κάποιο γενετικό πρόβλημα.

Η “παγοφαγία” θα μπορούσε επίσης να μας προβληματίσει,μια και ορισμένοι την κατατάσσουν στις αλλοτριοφαγίες (pica), στην κατανάλωση δηλαδή πραγμάτων που δεν έχουν θρεπτικό όφελος για τον οργανισμό,άρα μπορεί να είναι μια ένδειξη ψυχολογικής διαταραχής του ατόμου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή ενός εξειδικευμένου, για την αντιμετώπιση της συνήθειας αυτής.

Τα παιδιά φυσικά τρελαίνονται να μασάνε πάγο.Το βλέπουν σαν παιχνίδι.Αυτό είναι της ηλικίας και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας προβληματίζει αρκεί να γίνεται σε λογικά πλαίσια. Η αντιμετώπιση του δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει με έντονη αντιπαράθεση,μια και τα παιδιά έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν μοτίβα συμπεριφοράς και αντιδράσεις που γνωρίζουν ότι εξαγριώνουν τους γονείς τους.

Και γιατί γιατρέ το μάσημα πάγου είναι κακό;

 Πρώτα πρώτα όταν δαγκώνουμε παγάκια,ασκούμε πίεση με τα δόντια μας. Άρα κινδυνεύουμε να στραβοδαγκώσουμε, ειδικά κάτι τόσο σκληρό όσο το παγάκι και να σπάσουμε τα δόντια μας. Επίσης το θέμα με τα παγάκια είναι ότι υποβάλλουμε τα δόντια μας σε επαναλαμβανόμενους κύκλους ζεστού-κρύου με αποτέλεσμα να φθείρονται και να είναι πιο πιθανό να σπάσουν. Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ζεστού-κρύου χρησιμοποιούνται σε πολλές δοκιμασίες για τη μέτρηση της αντοχής στην κόπωση πολλών υλικών και όχι άδικα. Γιατί να υποβάλετε τα δόντια σας σε αυτήν τη δοκιμασία; Δεν τα λυπάστε; Και τελευταίο,αλλά εξίσου σημαντικό. Τα κομμάτια από τα παγάκια μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα και να προκαλέσουν βλάβες. Παρατεταμένος τραυματισμός ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα ούλα.

Ενδέχεται βέβαια να καταφεύγουμε στο δάγκωμα πάγου όταν τελειώσουμε το φαγητό γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε,απλά δηλαδή από ανία.Αν αυτή είναι η αιτιολογία,τότε είναι και πιο εύκολο να κόψουμε τη συνήθεια.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που μας ωθούν να δαγκώνουμε παγάκια.Και αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη συνήθεια αυτή με το δάγκωμα πχ καρότων ή μήλων(αν θέλουμε κάτι σκληρό ή τραγανιστό)ή να προσπαθούμε να έχουμε το παγάκι μέσα στο στόμα μας χωρίς να το δαγκώνουμε,ούτως ώστε να μην υποβάλλουμε τα δόντια μας σε..βασανιστήρια ζεστού-κρύου.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!!

Ο Σωτήριος Βλασταράκος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος,απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων.Είναι στο τελευταίο έτος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Βιολογία Στόματος με κατεύθυνση την Αισθητική Οδοντιατρική .Ασχολείται με όλο το θεραπευτικό φάσμα της Οδοντιατρικής,με έμφαση στην Αισθητικήκαι ΠροληπτικήΟδοντιατρική,την Ορθοδοντική Ενηλίκων και την παροχή Οδοντιατρική περίθαλψης σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger