Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν -τουλάχιστον για τη Δύση- το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ιράν με τον δρ. Χασάν Ροχανί να κερδίζει την προεδρία.
Ο κ. Ρουχανί απέσπασε το 50,7% της λαϊκής ψήφου, ποσοστό που του δίνει απ’ ευθείας την προεδρία της χώρας, δίχως την ανάγκη δεύτερου γύρου ενώ δεύτερος, με σαφή ωστόσο διαφορά πίσω από τον Ρουχανί, αναδείχθηκε ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μπακέρ Καμπιλάφ, σύμμαχος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι. Σημειώνεται πως ο κ. Χαμενέι δεν είχε υποστηρίξει ευθέως κανέναν εκ των έξι υποψήφιων για τον προεδρικό θώκο.
Παρά ταύτα, η εκλογή Ρουχανί συνιστά μία επιτυχία για το φιλελεύθερο τμήμα του εκλογικού σώματος, δεδομένου μάλιστα ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι θεωρούνταν εκπρόσωποι της συντηρητικής παράταξης.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία εκτιμάται στο 72,2%. Η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή μάλιστα υποχρέωσε τις Αρχές να επεκτείνουν την Παρασκευή τα ωράρια λειτουργίας των εκλογικών κέντρων.
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν ανήκει στον συνασπισμό μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μαζί με τους πρώην Προέδρους Ρασφαντζανί και Χαταμί και φαίνεται πως υποστηρίζει τον διάλογο και την επίλυση των διαφορών με την Δύση και πολύ περισσότερο με τις ΗΠΑ.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αναμένονται δραματικές ανατροπές στην καθημερινότητα των Ιρανών, ωστόσο εκτιμάται πως ο Ροχανί θα εκτονώσει τους περιορισμούς στο ντύσιμο και τις σχέσεις των δύο φύλων. Άλλωστε η εμπροσθοφυλακή της προεκλογικής του εκστρατείας απαρτίζοταν από «Badhejabi γυναίκες», δηλαδή γυναίκες που το hejab (η ισλαμική αμφίεση για τις γυναίκες) τους είναι προσβλητικό.
Σε αντίθεση με τους μεταρρυθμιστές του Χουσεΐν Μοσαβί που το πράσινο συμβόλιζε τον προεκλογικό τους αγώνατο 2009 (κάτω), οι οπαδοί του Χασάν Ροχανί, επέλεξαν το μωβ.
Είναι σαφές πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει την επικράτηση του μετριοπαθούς Ροχανί και οφείλει να επενδύσει σε αυτήν. Υπό διαφορετικές συνθήκες το Ιράν θα μπορούσε να είναι ένα αξιόπιστος περιφερειακός συνομιλητής, τη στιγμή μάλιστα που η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από δυνάμεις αποσταθεροποίησης από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον εμφύλιο στη Συρία και την αναταραχή στην Αίγυπτο.
http://www.koolnews.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !