E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να στραγγαλίσει τις offshore για έσοδα 1 τρισ. το χρόνο

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες βρέθηκε η φοροδιαφυγή.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν ένα «απολογισμό» των χαμένων εσόδων από το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να παταχθεί.

Στόχος των ηγετών της Ε.Ε. είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το «φορολογικό κενό» από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο καμία χώρα μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Φαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι «η καταπολέμησή της είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας».

Ο κ. Ρομπάι, υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες και συμπλήρωσε πως ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας, «όσο το δυνατό γρηγορότερα», με «φορολογικούς παράδεισους» όπως η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας την αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περί «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο στόχαστρο της Μέρκελ οι μεγάλες εταιρείες

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρίες θα καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν.

«Θα εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν περισσότερα εκεί όπου έχουν την έδρα τους» είπε η κυρία Μέρκελ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Επιβάρυνση 2.000 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στην ΕΕ η απώλεια φορολογικών εσόδων φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, λόγω φορολογικής απάτης ή φοροδιαφυγής.

Το ανησυχητικό αυτό μέγεθος του φορολογικού χάσματος αντιστοιχεί περίπου σε επιβάρυνση ύψους 2.000 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ο μέσος όρος των φορολογικών απωλειών στην Ευρώπη σήμερα υπερβαίνει το συνολικό ποσό με το οποίο χρηματοδοτούν τα κράτη μέλη την υγειονομική περίθαλψη και είναι τετραπλάσιο του ποσού που καταβάλλεται στην ΕΕ για την παιδεία.

Πηγή iefimerida

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger