E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Οι «Δέκα Εντολές» του γυμναστηρίου

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013



του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο χώρος του γυμναστηρίου αποτελεί έναν χώρο, προσωρινής έστω, συμβίωσης. Ως τέτοιος, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι διέπεται από ορισμένους κανόνες καλής συμπεριφοράς, οι οποίοι εφ’ όσον τηρηθούν εξασφαλίσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για τον κάθε ασκούμενο. 

Ακολουθούν δέκα «εντολές» από ασκούμενους για ασκούμενους, τις οποίες μπορείτε κάλλιστα να εκτυπώσετε και να τοιχοκολλήσετε στο γυμναστήριο. Τα μέλη του και οι ιδιοκτήτες κάποια στιγμή θα σας ευγνωμονούν. 

1. Ουκ αφήσεις τα κιλά στο έδαφος ή πάνω στις μπάρες

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να πρέπει να βγάλεις τις πλάκες του προηγούμενου από την μπάρα για να κάνεις την άσκησή σου ή να αναπτύξεις τις ικανότητες του Sherlock Holmes για να βρεις τον δεύτερο 15κιλο αλτήρα στον πανικό που επικρατεί στο πάτωμα. Σκεφτείτε λοιπόν αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν την μπάρα/ τον αλτήρα μετά από εσάς και γλιτώστε τους από την ταλαιπωρία βάζοντας τα κιλά ή τους αλτήρες στην θέση τους μετά από κάθε άσκηση. 

2. Παραχώρησον αυτούς την σειρά σου στον ψύκτη 

Σίγουρα η σειρά προτεραιότητας ισχύει και στην περίπτωση του ψύκτη, όμως αν έχετε να γεμίσετε ένα δίλιτρο μπουκάλι νερό οι υπόλοιποι από πίσω σας που θέλουν απλά να πιουν μια γουλιά δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να γεμίσετε και το τελευταίο ml. Κάντε λοιπόν το καλό να τους παραχωρήσετε την θέση σας και ύστερα γεμίστε το με την ησυχία σας. 

3. Ου κάνεις κυκλική σε συνωστισμένο χώρο 

Ο χώρος του γυμναστηρίου είναι δημόσιος και επομένως τα κιλά (και τα μηχανήματα) ανήκουν σε όλους. Αν το γυμναστήριο είναι άδειο, τότε μπορείτε κάλλιστα να κάνετε την κυκλική σας προπόνηση άνετα χρησιμοποιώντας όσα μηχανήματα/αλτήρες/ μπάρες σας χρειάζονται.Όταν όμως επικρατεί πολυκοσμία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κάνετε «κατάληψη» στον εξοπλισμό. Αντιθέτως, θα πρέπει να τον παραχωρείτε σε όσους σας το ζητήσουν. Σημείωση: Με τον όρο «κυκλική» εννοούμε την προπόνηση που περιλαμβάνει πολλούς «σταθμούς». Κανείς δεν θα σας πει τίποτα αν θέλετε απλά να κάνετε ένα superset (δύο ασκήσεις η μία μετά την άλλη). 

4. Ου καταλάβεις ένα μηχάνημα 

Σύνηθες φαινόμενο στα περισσότερα γυμναστήρια ο/η ασκούμενος να «καβατζώνει» ένα μηχάνημα για την πάρτη του και να μένει εκεί μέχρι να τελειώσει και τα δέκα σετ που (θεωρεί) ότι πρέπει να κάνει. Ακόμα χειρότερα, όταν κάθεται στο μηχάνημα και μιλάει στο κινητό. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το γυμναστήριο είναι ένας δημόσιος χώρος και τα όργανα/μηχανήματα είναι για όλους. 

5. Ου λήψει το smartphone επί ματαίω 

Είναι πολύ εκνευριστικό να προσπαθείς να συγκεντρωθείς σε μια άσκηση και ακριβώς δίπλα σου μια κοπέλα ή ένας τύπος να συζητά σε έντονο ύφος για τα οικογενειακά ή ψυχολογικά του προβλήματα. Από την στιγμή που πηγαίνουμε γυμναστήριο θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην προπόνησή μας και όχι στα προβλήματά μας (ή του διπλανού μας). Αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη ή χρειάζεστε το κινητό για να ακούτε μουσική, τότε μπορείτε να το πάρετε μαζί σας, αλλιώς αφήστε το στα αποδυτήρια. 



6. Τίμα τον εξοπλισμό σου 

Ο κανόνας του «προσέχουμε για να έχουμε» ισχύει και στο γυμναστήριο. Ναι, δεν σας ανήκει ο εξοπλισμός, όμως εσείς είστε αυτοί που γκρινιάζουν πρώτοι όταν ένα μηχάνημα δεν λειτουργεί «λόγω βλάβης». Η επισκευή γυμναστηριακού εξοπλισμού κοστίζει και αργεί, επομένως οφείλετε να τον προσέχετε σαν να ήταν δικός σας. Μην πετάτε τα κιλά κάτω μετά από κάθε σετ, μην αφήνετε απότομα τα κιλά στα μηχανήματα και με το που θα δείτε κάποια φθορά στον εξοπλισμό μην αμελήσετε να το αναφέρετε άμεσα στη διεύθυνση. 

7. Βοηθάτε αλλήλους 

Αν δείτε κάποιον ο οποίος σηκώνει πολλά κιλά σε επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητά του ασκήσεις (πιέσεις πάγκου, καθίσματα squat, πιέσεις ώμων, εκτάσεις flys κτλ.) και δεν έχει κανέναν δίπλα του ή ζητάει την βοήθειά σας μην το παίξετε αδιάφορος. Βοηθήστε τον και είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά που θα ψάχνετε και εσείς κάποιον για να σας βοηθήσει με τα επιπλέον κιλά, δεν θα χρειαστεί καν να του το ζητήσετε. 


8. Μνήσθητι το αποσμητικό και την πετσέτα σου 

Η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, το ίδιο και η λειτουργία των ιδροτοποιών αδένων μας. Απαλλάξτε λοιπόν τους υπόλοιπους θαμώνες του γυμναστηρίου από τις τυχόν δυσάρεστες οσμές, φροντίζοντας την υγιεινή σας με δύο τρόπους. Αφενός χρησιμοποιώντας αποσμητικό, αφετέρου έχοντας μαζί σας πάντα μια πετσέτα. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο φορώντας μισό λίτρο άρωμα. 

9. Ου διακόψεις το σετ του πλησίον σου 

Η συγκέντρωση και η ασφάλεια στο γυμναστήριο είναι το παν. Σε αρκετές ασκήσεις, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς. Επομένως φροντίστε να κρατάτε τις αποστάσεις σας από κάποιον που σηκώνει ελεύθερα βάρη και προς Θεού μην βιαστείτε να τον ρωτήσετε «πόσα σετ έχεις ακόμα;» ή «τι πιάνει αυτή η άσκηση που κάνεις;» πριν ολοκληρώσει το σετ του. 

10. Ου φωνάξεις

Τα ουρλιαχτά και οι κραυγές αποτελούν μέσο εκτόνωσης και επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο, όμως το γυμναστήριο δεν είναι ζούγκλα. Συγκρατήστε λοιπόν την επιθυμία σας να μιμηθείτε τον Ταρζάν και περιοριστείτε στο να εκπνέετε φυσιολογικά σε κάθε επανάληψη χωρίς κραυγές. 

Αμήν. 


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger