E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Με το μαχαίρι στο λαιμό η Κύπρος ψάχνει 29 «ναι» για κούρεμα 25%

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Υπό την ευθεία απειλή της έξωσης από την Ευρωζώνη η Κύπρος καλείται να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να υπακούσει στις αρχικές αποφάσεις του Eurogroup. Μόνο που τώρα οι όροι είναι ακόμη πιο οδυνηροί και το κούρεμα μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ενώ στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί το σενάριο ότι την Κυριακή το βράδυ -τελευταίο χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί στους Κυπρίους για συμμόρφωση- θα συγκληθεί αν χρειάζεται ακόμη και έκτακτη σύνοδος κορυφής για να τους οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης, στη Λευκωσία οι κινήσεις  της κυβέρνησης πρέπει να είναι ταχύτατες και ορισιτικές.

Ηδη από το βράδυ της Παρασκευής υπερψηφίστηκαν και τα ενέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια με βασικότερο εκείνο που αφορούσε τη Λαϊκή Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής τράπεζας ψηφίστηκε από την κυπριακή Βουλή με καθώς υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές, κατά δύο, ενώ απείχαν άλλοι 25.

Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.

Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα νομοσχέδια, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, προέβει σε μια ξεχωριστή δήλωση. Ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι απέχει από την ψηφοφορία γιατί η γυναίκα του εργάζεται ως υπάλληλος σε κάποια από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Τι θα συμβεί σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου

Σε ό,τι αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα θα πρόκειται για τον διαχωρισμό των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Μόνον 10.000 λογαριασμοί της Λαϊκής έχουν περισσότερα από 100.000 ευρώ και αυτοί θα βρίσκονται πλέον στον αέρα. Οι υπόλοιποι 361.000 λογαριασμοί έχουν λιγότερα ποσά.

Το κούρεμα, το οποίο έχει επανέλθει στο προσκήνιο και για το οποίο αναζητείται εναγωνίως η απαιτούμενη πλειοψηφία των 29 εδρών θα συζητηθεί το Σάββατο και θα αφορά μόνον στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ποσοστό του κουρέματος θα κυμαίνεται γύρω στο 25%.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η Τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».

Μετά την ψηφοφορία και εφόσον το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για επαφές και διαβουλεύσεις.

Συνολικά, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες φτάνουν στα 68 δισ. ευρώ από τα οποία μόνον τα 18 δισ. βρίσκονται σε λογαριασμούς άνω των 100 χιλιάδων.

Αρα, με το δεδομένο ότι αναζητούνται πλέον 6,7 δισ. αντί των 5,8 δισ. που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup είναι προφανές ότι το κούρεμα θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποιος θα ψηφίσει το κούρεμα

Αυτό το οποίο αναζητείται εναγωνίως στην Κύπρο είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα δεχθεί να ψηφίσει το κούρεμα.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται 29 θετικές ψήφοι, ακόμη κι αν το σύνολο των βουλευτών του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ ψηφίσουν όλοι «ναι» πάλι λείπει μία ψήφος καθώς είναι μόνον 28.

Από εκεί και πέρα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ που συγκεντρώνουν 24 ψήφους αναμένεται να καταψηφίσουν. Και μένουν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο βουλευτής των Πρασίνων Γιώργος Περδίκης και οι δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί το κούρεμα, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Τι δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».

Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω πάρα πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.

http://www.iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger