E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ποιοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στη νευρική ανορεξία;

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013


Η Νευρική Ανορεξία “χτυπά την πόρτα” των ανθρώπων τα πρώτα χρόνια της εφηβείας έως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει την ηλικία των 25 ετών. Έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως… ψυχική διαταραχή τα τελευταία 100 χρόνια. Ποια άτομα είναι ευάλωτα ; Πως αντιμετωπίζεται ; Απαντήσεις δίνει στο Life2day.gr η Ψυχολόγος Μαρία Κοντοπούλου.
Την Ανορεξία την συναντάμε κυρίως σε έφηβες και γυναίκες (κατά 90 με 95% των περιπτώσεων), και σε όλες τις οικονομικοκοινωνικές ομάδες, και σε ελάχιστες περιπτώσεις σε άνδρες. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό συμβαίνει λόγω βιολογικών διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα ή αν επηρεάζεται από συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά των γυναικών. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με την Νευρική Ανορεξία στους άνδρες, είναι παρόλα αυτά ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι από την υπάρχουσα βιβλιογραφία προκύπτει ότι οι άνδρες με Νευρική Ανορεξία είναι συνήθως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή ασεξουαλικοί όσον αφορά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Ψυχική διαταραχή
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι ότι ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία ψυχική διαταραχή (και μάλιστα από εκείνες με μεγάλο βαθμό θνητότητας) και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η Νευρική Ανορεξία ξεφεύγει από τα όρια της δίαιτας «για να χάσω μερικά κιλά» παρόλο που αρχικά αυτός είναι ο στόχος. Ξεκινώντας κάνοντας δίαιτα, και εφόσον έχει ορατά αποτελέσματα, το άτομο αποκομίζει παράλληλα το αίσθημα ελέγχου και κυριαρχίας πάνω στο σώμα του.
Ποια άτομα είναι ευάλωτα;
Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να υπερεκτιμούν αυτό το αίσθημα ελέγχου, και στην προσπάθειά τους να το συντηρήσουν χάνουν στην ουσία τον έλεγχο (!) του φυσιολογικού βάρους, παρατείνοντας μία κατάσταση υποσιτισμού με τα ανάλογα επακόλουθα. Ο υποσιτισμός αυτός έχει τις ρίζες του στην, λανθασμένη συνήθως, αίσθηση των ατόμων αυτών ότι δεν είναι ελκυστικοί προς τους άλλους και διατηρείται από την επίσης λανθασμένη εκτίμησή τους σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Η Νευρική Ανορεξία ως ψυχική διαταραχή συνήθως συνοδεύεται και από άλλες διαταραχές, όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκασμός, κατάχρηση ουσιών, και αγχώδεις διαταραχές. Έχουν παρατηρηθεί κάποια κοινά δυναμικά σχήματα στις οικογένειες των ατόμων που πάσχουν από Νευρική Ανορεξία.
Εξάρτηση: Φαίνεται ότι στις οικογένειες αυτές, τα μέλη είναι εξαρτημένα σε μεγάλο βαθμό ο ένας από τον άλλο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ορίσουν τον εαυτό τους ως αυτόνομα άτομα και η οικογένεια καθαυτή να ορίζει την προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.
Φόβος : Επιπροσθέτως, στις εφήβους με Νευρική Ανορεξία βλέπουμε διάχυτο τον φόβο του να μεγαλώσουν.
Επαγγελματική καριέρα
Άτομα για τα οποία το καλλίγραμμο και αδύνατο σώμα είναι προϋπόθεση για την επαγγελματική τους καριέρα (αθλητές, μοντέλα, χορευτές, κ.λπ.) φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες τάσεις προς την Νευρική Ανορεξία συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα ΜΜΕ και οι τάσεις της μόδας συμβάλουν στην δημιουργία τέτοιων προτύπων (πολύ αδύνατων ανθρώπων), από τα οποία πολλοί είναι οι έφηβοι που επηρεάζονται. Πολλοί οίκοι μόδας, το τελευταίο διάστημα έχουν ορίσει ένα όριο ελάχιστού βάρους στα μοντέλα που εργάζονται για αυτούς, σε μια προσπάθεια που γίνεται να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της Νευρικής Ανορεξίας.

πηγή:newsbay.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger