E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Θα αγοράζατε μία κόρη;

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013



Η ερώτηση προκαλεί, όμως στην Αμερική η επιλογή του φύλου του μωρού έχει εξελιχτεί σε βιομηχανία με τζίρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. 
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής, τα ζευγάρια θα προτιμούσαν να κάνουν γιους. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε μέρη όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου τα ζευγάρια απορρίπτουν τα  θηλυκά έμβρυα. Όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιλογή είναι διαφορετική: Μητέρες χρησιμοποιούν ακριβές αναπαραγωγικές μεθόδους για να επιλέγουν τα κορίτσια.
Περίπου πριν από μια δεκαετία, ορισμένοι γιατροί αντελήφθησαν τα σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαν να έχουν από νεαρές γόνιμες μητέρες. Δημιούργησαν αρκετά online φόρουμ όπου παρείχαν συμβουλές και υπηρεσίες. Επινόησαν τον όρο «εξισορρόπηση οικογένειας» για να κάνουν πιο εύγευστη την έννοια της επιλογής φύλου.
Αυτοί οι γιατροί γονιμότητας μετέτρεψαν μια εργαστηριακή μέθοδο (Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση- PGD) που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών, σε μια αγορά πολυτελείας που μοιάζει με την πλαστική χειρουργική.
Το μέσο κόστος για την μέθοδο επιλογής φύλου σε γνωστές κλινικές είναι περίπου 18.000 δολάρια. Ο συνολικός τζίρος έχει φτάσει τουλάχιστον τα 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Εκτιμάται ότι γίνονται περίπου 4.000 έως 6.000 επεμβάσεις κάθε χρόνο. Οι γιατροί γονιμότητας προβλέπουν ότι θα υπάρξει έκρηξη της ζήτησης στο άμεσο μέλλον, καθώς τα ζευγάρια συνηθίζουν στην ιδέα ότι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να γεννήσουν παιδιά του φύλου που προτιμούν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που εξακολουθεί να επιτρέπει την μέθοδο PGD για την προγεννητική επιλογή φύλου. Η συγκεκριμένη μέθοδος επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να εντοπίζει τα έμβρυα με χρωμοσώματα που συνδέονται με ασθένειες. Είναι παράνομη στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Οι πελάτες αυτών των κλινικών είναι συνήθως περίπου 30 ετών, μορφωμένοι, μέσης ή ανώτερη τάξη. Συνήθως έχουν ήδη δύο παιδιά, σε αντίθεση με τις άλλες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και ελπίζουν να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί.
Δεν υπάρχουν πολλά  στατιστικά στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα. Μια έρευνα του 2006 από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, διαπίστωσε ότι το 42% των κλινικών γονιμότητας προσφέρει την μέθοδο  PGD για επιλογή φύλου. Αλλά αυτή η έρευνα έγινε πριν μερικά χρόνια, και από τότε πολλές κλινικές έκαναν επιθετικές καμπάνιες μάρκετινγκ για την τόνωση της ζήτησης.
Η κλινική  »Fertility Institute» είναι μία από τις γνωστές κλινικές που έχει ως κύρια δραστηριότητα την μέθοδο PGD. Τα έσοδα της τετραπλασιάστηκαν όταν ξεκίνησε η διαφήμιση για την δυνατότητα επιλογής φύλου. Το 2009 ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, όταν ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα του ότι τα ζευγάρια θα μπορούσαν να επιλέγουν εκτός από το φύλο, τα μάτια  και το χρώμα των μαλλιών του μωρού τους,  Πήραν πίσω την προσφορά όταν έλαβαν επιστολή διαμαρτυρίας από το Βατικανό. Πάντως, η δημοσιότητα τους βοήθησε τελικά να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.
Η τάση αυτή των Αμερικανών επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα του Google. Η αναζήτηση «πώς να κάνω κορίτσι» γίνεται τρεις φορές πιο συχνά σε σχέση με την αναζήτηση  »πώς να κάνω αγόρι.» Οι γιατροί γονιμότητας λένε ότι τα κορίτσια είναι ο στόχος για το 80% των πελατών τους που επιθυμούν επιλογή φύλου.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 από το περιοδικό “Reproductive Biomedicine’, διαπίστωσε ότι οι Καυκάσιο-Αμερικανοί επιλέγουν κορίτσι μέσω PGD κατά 70% Όμως εκείνοι που έχουν Ινδικές ή Κινεζικές ρίζες καταγωγής, επιλέγουν σε μεγαλύτερο  βαθμό τα αγόρια.
Τελικά από που προέρχεται αυτή η προτίμηση; Ακόμα και να αποδεχτούμε την φιλολογία  γύρω από «την εξισορρόπηση της οικογένειας’, έναν όρο που θέλει να δηλώσει ότι τα ζευγάρια σχεδιάζουν ορθολογικά τις οικογένειές τους, δεν είναι πάλι σεξιστικό να επιλέγεις κορίτσια;
Μία μητέρα που επέλεξε αυτή την μέθοδο, δηλώνει ότι τα κίνητρα της  ήταν απλά. «Δεν ασχολούμαι με αθλήματα.  Δεν μου αρέσουν τα βίαια παιχνίδια, ούτε τα περισσότερα πράγματα με τα οποία ασχολούνται τα αγόρια». Συνεντεύξεις με πολλές γυναίκες από το φόρουμ in-gender.com και genderdreaming.com, ανέδειξαν τις ίδιες ιστορίες: τη λαχτάρα για τη γυναικεία σχέση, την  επιθυμία συμμετοχής σε δραστηριότητες συμβατές με τα γυναικεία στερεότυπα, που πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να τις κάνουν με ένα αγοράκι.
Ο αμερικανικός οργανισμός  Αναπαραγωγικής Ιατρικής αναφέρει ότι ανησυχεί πως η επιλογή φύλου οδηγεί γυναίκες, κατά τα άλλα υγιείς, να υποβάλλονται σε περιττές ιατρικές διαδικασίες, και ότι οι γιατροί γονιμότητας πρέπει να στρέψουν αλλού την προσοχή τους. Επίσης επισημαίνει την πιθανή ψυχολογική βλάβη των παιδιών που γεννιούνται μέσω της επιλογής φύλου. Ανησυχεί ότι τα παιδιά αυτά θα πιεστούν για να ζήσουν με τα στερεότυπα του φύλου που διάλεξαν και πλήρωσαν οι γονείς τους. Πολλά από αυτά τα στερεότυπα έχει αποδειχτεί ότι είναι επιζήμια για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Αλήθεια, τι θα συμβεί αν … αποκτήσουν ένα κορίτσι  που θέλει να παίζει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο;
   Η ανάρτηση βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία από το περιοδικό Slate

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger