E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βρέθηκαν νεκρά παιδιά πεταμένα στα σκουπίδια!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013




Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν πως οι Ρωμαίοι ίσως πετούσαν τα νεκρά έμβρυα χωρίς κάποια σχετική τελετουργία. Οστά και υπόλειμμα κρανίου βρεφών βρέθηκαν διάσπαρτα ανάμεσα σε λείψανα ζώων.
Το αρχαιολογικό εγχείρημα Poggio Civitate, που παίρνει το όνομά του από τον ομώνυμο λόφο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σιένα, έφερε στο φως συνήθειες των Ρωμαίων που δεν τους τιμούν. Σε εργαστήριο χύτευσης χαλκού του 7ου αιώνα μ. Χ. βρέθηκαν οστά βρεφών που είχαν πεθάνει ή λίγο πριν, ή λίγο μετά τη γέννησή τους.
Ο θάνατος των βρεφών φαίνεται πως δε συνοδευόταν από σχετική τελετή, αναδεικνύοντας μία κάπως πιο ανάλγητη πτυχή του ρωμαϊκού πολιτισμού. Το θέμα είναι αν αυτό γινόταν συνήθως, ή πρόκειται για ένδειξη της κοινωνικής κατάστασης της οικογένειας που ζούσε εκεί. Αν η οικογένεια ήταν σκλάβων ή ταπεινής καταγωγής, η κίνηση αυτή ήταν σχετικά αναμενόμενη από τους επιστήμονες, λόγω της υψηλής βρεφικής θνησιμότητας εκείνης της εποχής. Παλαιότερα, είχαν βρεθεί νεκρά βρέφη που συνοδεύονταν από στολίδια και κοσμήματα, γεγονός που φανερώνει ότι ήταν παιδιά πλουσίων οικογενειών. Πάντως, ακόμα και στη σύγχρονη Ιταλία, μόλις το 1962 οι ιερείς υποχρεώθηκαν να φορούν μαύρα άμφια κατά την τέλεση κηδειών παιδιών κάτω των τριών ετών.
Τα βρέφη, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα, βρίσκονταν ανάμεσα σε σφαγμένες κατσίκες, γουρούνια και πρόβατα. Ή πετάχτηκαν εκεί ως απορρίμματα, ή συγκεντρώθηκαν αργότερα. Το τι από τα δύο ισχύει δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Η εξέταση των ευρημάτων συνεχίζεται και θα βοηθήσει για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Οι επιστήμονες λένε πως μπορεί από τους κατοίκους της Τοσκάνης αυτά τα στοιχεία να μη γίνονται αποδεκτά, ωστόσο οι συνήθειες αυτές θέλουν παρουσίαση, διευθέτηση και συζήτηση.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger