E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πώς να εξασφαλίσεις καλύτερη απόδοση στη θέρμανση

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013


Ο καιρός είναι κρύος και οι δυνατότητες θέρμανσης όλο και πιο περιορισμένες. Δες πώς μπορείς να περάσεις ζεστά  με τα θερμαντικά μέσα που διαθέτεις φροντίζοντας να είναι αποδοτικά με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Απλές κινήσεις για σπιτική θαλπωρή:
Έλεγξε τη στεγανότητα θυρών και παραθύρων και, αν χρειάζεται, κάνε τις απαραίτητες επισκευές. Ο κρύος αέρας που περνάει από τις χαραμάδες προκαλεί μεγάλες θερμικές απώλειες της τάξης του 7-18%: Τοποθέτησε περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία περιορίζοντας έτσι τη διείσδυση του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους και βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες θερμικής άνεσης. Έλεγξε επίσης και άλλα σημεία μέσα στο σπίτι από όπου μπορεί να διαφεύγει θερμότητα. Για παράδειγμα, όταν η πεταλούδα του τζακιού είναι ανοιχτή, περίπου το 8% της θερμότητας του δωματίου διαφεύγει από την καμινάδα. Προσοχή όμως γιατί με το σφράγισμα των εσωτερικών χώρων μπορεί να επιβαρυνθεί η ποιότητα του αέρα και να προκληθούν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα «άρρωστα κτίρια». Γι΄ αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος (αλλά ελεγχόμενος) αερισμός των χώρων και η ανανέωση του εσωτερικού αέρα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
Χρησιμοποίησε, αν έχεις, ανεμιστήρα οροφής βάζοντάς τον να περιστρέφεται στη χαμηλή σκάλα με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού, για να σπρώξει τον θερμό αέρα χαμηλά (τα θερμά ρεύματα αέρα έχουν πάντα την τάση να ανεβαίνουν ψηλά).
Απόφυγε να σκεπάζεις τα σώματα του καλοριφέρ ή να τοποθετείς έπιπλα μπροστά τους, γιατί έτσι περιορίζεται η θερμική τους απόδοση.
Προσάρμοσε τις ενδυματολογικές σου συνήθειες  ακόμα και μέσα στο σπίτι. Η κατάλληλη ένδυση βοηθάει στη διατήρηση της φυσικής θερμότητας που παράγει το σώμα.
Μείωσε στο ελάχιστο τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου: Όπως έχει αποδειχτεί, για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι υψηλή αλλά η χαμηλότερη ανεκτή.
Να θυμάσαι τις ηλιόλουστες ημέρες να ανοίγεις τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα παράθυρα, για να επιτρέπεις στον ήλιο να περνάει στους εσωτερικούς χώρους, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει δωρεάν θερμότητα.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger