Ο Ζήνων έχει αφήσει ένα κήρυγμα προς τους νέους προσήλυτους που μόλις έχουν βαφτιστεί, στο οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στον πρώτο σωζόμενο εκχριστιανισμένο ζωδιακό
Ο Ζήνων της Βερόνας, ο οποίος κατατάσσεται στους αγίους, τόσο της Καθολικής, όσο και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγινε ο όγδοος επίσκοπος της νυν Ιταλικής πόλης, πριν το 360 μ.Χ. Οι πηγές δεν μας δίνουν πολλές λεπτομέρειες για το έργο και την δράση του κι ότι γνωρίζουμε οφείλεται κυρίως στις «Ομιλίες» του. Πέθανε ειρηνικά περί το 372 ή κατ' άλλους το 380 μ.Χ.
Αυτό που είναι γνωστό είναι το ότι στην επισκοπή του ανέπτυξε μια πλούσια ιεραποστολική δράση, βάπτισε μεγάλο αριθμό εθνικών και δίδαξε προφορικά και γραπτά τους πιστούς την σημασία των Μυστηρίων της Εκκλησίας, τα καθήκοντα των χριστιανών και την ορθή πίστη με αφορμή την Αρειανή αίρεση του Φωτεινού Σιρμίου.
Στις ομιλίες του, στις οποίες εμφανίζεται ως καλός ποιμένας, προσεκτικός ερμηνευτής της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και προβάλλει για οικοδομητικούς λόγους ή ως προτυπώσεις του Χριστού πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, διατυπώνει ένα ήπιο χιλιασμό, ενώ δίνει σπουδαίες πληροφορίες για την σχέση Υιού προς τον Πατέρα και το πρόσωπου του Χριστού.
Τα ομιλητικά του κείμενα μας παραδίδονται ως Tractatus (Πραγματεία) και Sermones (Ομιλίες) που περιλαμβάνει δύο άνισα βιβλία. Τα ένα έχει 62 και το άλλο 30 κείμενα. Από αυτά περίπου 30 είναι ολοκληρωμένες ομιλίες, ενώ τα υπόλοιπα μοιάζουν με αποσπάσματα η περιλήψεις ευρύτερων κειμένων.
Έχει αφήσει ένα κήρυγμα προς τους νέους προσήλυτους που μόλις έχουν βαφτιστεί, στο οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στον πρώτο σωζόμενο εκχριστιανισμένο ζωδιακό. Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι προσήλυτοι, από την στιγμή που ασπάζονται την Χριστιανική πίστη, ξαναγεννιούνται μέσα σε έναν αναβαθμισμένο και χωρίς παγανιστικά στοιχεία Ζωδιακό που τους οδηγεί στους ουρανούς.
Τηρουμένων των αναλογιών, αυτό το άλμα στη σκέψη του Ζήνωνα μπορεί να χαρακτηριστεί εφάμιλλο με τις σύγχρονες αντιλήψεις που θέλουν τον εξελιγμένο Άνθρωπο να αντλεί από τους πλανήτες τα πιο πνευματικά στοιχεία τους και όχι να είναι έρμαιο της μοίρας του.
Στο σύστημα του Ζήνωνα, ο Κριός και ο Ταύρος συνδέονται με τον Χριστό ως θύμα θυσίας (αμνός και μόσχος).
Οι Δίδυμοι αντιπροσωπεύουν Την Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
Ο Καρκίνος δηλώνει τις διάφορες αμαρτίες
Ο Λέοντας είναι ο Ιούδας και ο αναστημένος Χριστός.
Η Παρθένος φέρνει τον Ζυγό, όπως η Παρθένος Μαρία έφερε τον Χριστό για την Δικαιοσύνη.
Ο Σκορπιός αναφέρεται στον Διάβολο, όπως ο Χριστός είχε την εξουσία να πατάει φίδια και σκορπιούς σαφή αναφορά στους διαβόλους.
Ο Τοξότης αναφορά στα πύρινα βέλη του Αποστόλου Παύλου.
Ο Αιγόκερως δηλώνει τις διάφορες αμαρτίες
Ο Υδροχόος αντιπροσωπεύει το Ιερό μυστήριο του Βαπτίσματος
Οι Ιχθύες δηλώνουν την εν Χριστώ ενότητα Εβραίων και Εθνικών.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !