E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Σημαντική ανακάλυψη: Αρχαία εβραϊκά χειρόγραφα βρέθηκαν σε σπηλιές των Ταλιμπάν

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ένας θησαυρός αρχαίων εβραϊκών χειρογράφων, που διασώθηκε σε σπηλιές, κοντά σε οχυρό των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, αποτελεί την πρώτη φυσική απόδειξη της ύπαρξης εβραϊκής κοινότητας, που άνθισε στην περιοχή πριν από 1.000 χρόνια.

Πρόσφατα η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, αποκάλυψε πως αγόρασε σημαντικό τμήμα των χειρογράφων. Η συλλογή των χειρογράφων καλύπτει μια μεγάλη κλίμακα ιστορικών τεκμηρίων γύρω από τη μεσαιωνική εβραϊκή κοινότητα. Βιβλικά σχόλια, προσωπικές επιστολές και οικονομικά στοιχεία μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την άγνωστηθρησκευτική ομάδα.

Η «Genizah» του Αφγανιστάν, που στα εβραϊκά σημαίνει αρχειοθήκη, αποτελεί το σημαντικότερο εύρημα μετά τη «Genizah» του Καϊρου, που ανακαλύφθηκε πριν από 100 περίπου χρόνια, σε συναγωγή του Καϊρου.

Σύμφωνα με τον Εβραϊκό νόμο απαγορεύεται να πετάγονται ή να καταστρέφονται κείμενα, χειρόγραφα και βιβλία, στα οποία αναφέρεται το όνομα του Θεού. Έτσι τα «ιερά» αρχεία αποθηκεύονταν ή θάβονταν σε απομονωμένους χώρους.

Η συλλογή χειρογράφων του Αφγανιστάν μας επιτρέπει να εξετάσουμε και να ανακαλύψουμε τη ζωή των Εβραίων στην Περσία του 11ου αιώνα. Τα χειρόγραφα, προφυλαγμένα από την υγρασία και τον ήλιο, μέσα στις σπηλιές, περιλαμβάνουν κείμενα γραμμένα σε Αραμαϊκή, Ιουδαιοαραβική και Ιουδαιοπερσική γλώσσα, μας δίνουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει οιΕβραίοι της Περσίας, κατά μήκος του «δρόμου του μεταξιού», που συνέδεε την Ευρώπη με την Ασία.

“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στα χέρια μας μια τόσο αξιόπιστη πηγή χειρογράφων, που αναβιώνουν τον πολιτισμό των Εβραίων που έζησαν και έδρασαν στην περιοχή”, τονίζει οHaggai Ben-Shammai, ακαδημαϊκός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ.

Είναι άγνωστο ακόμη το πώς αποκτήθηκε η πολύτιμη συλλογή. O Ben-Shammaiυποστηρίζει πως η συλλογή έφτασε στο Ισραήλ, μέσω «εμπόρων αρχαιοτήτων», οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τμήματα της. Τον περασμένο μήνα η βιβλιοθήκη αγόρασε 29 χειρόγραφα της συλλογής, μετά από διαπραγματεύσεις με «εμπόρους αρχαιοτήτων», από όλο τον κόσμο. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αγορά, δεν δημοσιοποιήθηκαν, καθώς κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε τις τιμές των χειρογράφων που δεν έχουν ακόμη αποκτηθεί από τη βιβλιοθήκη.

Η κοινότητα των Εβραίων του Αφγανιστάν αριθμούσε περίπου 40.000 άτομα μέχρι τον βίαιο εξισλαμισμό της, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα περίπου 25.000 Εβραίοι ζουν στο Ιράν, το θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ.

Η βιβλιοθήκη υπόσχεται να ψηφιοποιήσει τη συλλογή και να την αναρτήσει στον ιστότοπο της, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή, ο οποιοσδήποτε.


http://www.globalomen.com

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger