E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Για 40 χρόνια ζούσαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013



Η καλύβα των Lykov, που φωτιζόταν από ένα παράθυρο σε "μέγεθος τσέπης" και ζεσταινόταν από ένα ξύλινο φούρνο.

Το 1936, ο Karp Lykov, ένας Ρώσος οπαδός της θρησκευτικής σέκτας των Παλαιών Πιστών, για να γλυτώσει από τις θρησκευτικές διώξεις των Σοβιετικών πήρε την οικογένεια του και εγκαταστάθηκαν βαθιά μέσα στη σιβηρική τάιγκα, κοντά στα σύνορα με Μογγολία. Βρήκαν ένα μέρος, 240 χλμ από το πιο κοντινό χωριό και έζησαν απομονωμένοι μέχρι και το 1978. Τότε ήταν που τους ανακάλυψε μια ομάδα γεωλόγων, η οποία έψαχνε να βρει ένα μέρος να προσγειώσει το ελικόπτερο τους και είδαν κάτι που έμοιαζε με φάρμα.

Ο Karp Lykov και η κόρη του Agafia, με ρούχα που τους χάρισαν οι γεωλόγοι.

Αφού προσγειώθηκαν, πήγαν σε μια καλύβα που είχαν δει και βρήκαν τον Lykov και τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του. Τα δυο νεότερα δεν είχαν δει ποτέ άλλους ανθρώπους εκτός της οικογένειας τους.

Η Agafia Lykova (αριστερά) με την αδερφή της, Natalia.

Είχαν κουβαλήσει λίγα πράγματα μαζί τους. Έφτιαξαν δικές τους μπότες και έραβαν ξανά και ξανά τα παλιά τους ρούχα μέχρι που αυτά πλέον διαλύονταν. Τότε άρχισαν να φτιάχνουν ρούχα από κάνναβη.

Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον τύπο του Karp Lykov (δεύτερο από αριστερά) με τον Dmitry και την Agafia, μαζί με μια γυναίκα από την ομάδα των γεωλόγων.

Δυο κατσαρόλες είχαν όλες και όλες μαζί τους και όταν αυτές άρχισαν να σκουριάζουν, ο φλοιός σημύδας ήταν αυτός που τους βοήθησε. Μιας και δεν μπορούσαν όμως να τον βάλουν στη φωτιά, δυσκολεύτηκαν ακόμα περισσότερο να μαγειρεύουν. Όταν εντοπίστηκαν οι Lykov, η βάση της διατροφής τους ήταν μπουρεκάκια πατάτας αναμειγμένα με σίκαλη και σπόρους κάνναβης.

Ο Dmitry (αριστερά) και ο Savin.

Ο -τότε- 80χρονος Karp Lykov, δεν ήξερε για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή για το ότι ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι. Αλλά πίστεψε τα νέα για τους δορυφόρους, γιατί στη δεκαετία του 1950 παρατήρησε ότι "τα αστέρια άρχισαν να κινούνται πολύ γρήγορα στον ουρανό". Η οικογένεια ενθουσιάστηκε από την τηλεόραση, αλλά προσπάθησε να τηρήσει τα θρησκευτικά της πιστεύω, ζώντας δηλαδή απλά. Ήταν πολύ ευγνώμονες για το αλάτι μιας και δεν είχαν καθόλου εδώ και χρόνια.

Οι τάφοι των Lykov. Σήμερα μόνο η Agafia ζει από τα έξι μέλη της οικογένειας, ακόμα εκεί στην τάιγκα.

Η καλύβα των Lykov από αεροφωτογραφία το 1980.


http://3otiko.blogspot.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger