E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ο παράδεισος των Κέιμαν

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα νησιά Κέιμαν -ή αλλιώς Καϊμάν -και τις διαβόητες off shore που έχουν έδρα τους το φορολογικό παράδεισο, ο οποίος αποτελεί υπερπόντια βρετανική κτήση. Πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο του κόσμου, το οποίο φιλοξενεί τριακόσιες τράπεζες, ενώ έχει το υψηλότερο ΑΕΠ στην Καραϊβική.



Τα νησιά Κέιμαν είναι συνολικά τρία και βρίσκονται στην Καραϊβική μεταξύ Κούβας και Τζαμάικα. Tα ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος και αρχικά τα είχε ονομάσει Las Tortugas, χελώνες δηλαδή, εξαιτίας των πολλών χελώνων που υπήρχαν εκεί. Το όνομα Κέιμαν τους το έδωσε ο Βρεταννός εξερευνητής Φράνσις Ντρέικ και είναι μια παράφραση της λέξης caiman που σημαίνει αλλιγάτορας. Τα νησιά μέχρι το 17ο αιώνα δεν κατοικούνταν, ούτε βρέθηκαν ίχνη αυτοχθόνων πληθυσμών. Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν ορμητήρια πειρατών και σ’ αυτά βρήκαν καταφύγιο άνθρωποι που ήθελαν να γλυτώσουν από την Ιερά Εξέταση, ναυαγοί και λιποτάχτες από το στρατό του Κρόμγουελ που βρισκόταν στην Τζαμάικα.

Πώς έγιναν όμως φορολογικός παράδεισος; Το 1794 οι κάτοικοι του νησιού έσωσαν τα πληρώματα δέκα εμπορικών πλοίων που είχαν πέσει σε ύφαλο. Ο μύθος λέει ότι ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 3ος για να δείξει την ευγνωμοσύνη του υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι δεν θα πλήρωναν ποτέ φόρους, καθώς ένα από τα πλοία μετέφερε μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πάντως η εκδοχή αυτή αμφισβητείται τόσο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, όσο και από ιστορικούς.

Τα νησιά ήρθαν σήμερα πάλι στη δημοσιότητα εξαιτίας της σύλληψης του πρωθυπουργού τους McKeeva Bush με την κατηγορία της ... διαφθοράς.

parapolitika.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger