E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η Αλβανια θελει μεριδιο απο τους υδρογονανθρακες του Ιονιου!

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012






Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα άνοιξε την όρεξη των αλβανών οι οποίοι αμφισβητούν την ΑΟΖ και ακολουθούν το παράδειγμα της Τουρκίας στις αξιώσεις που έχει για το Αιγαίο!



«Φιλέτο» από το Ιόνιο θέλει η γειτονική χώρα όπως έγινε γνωστό από αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενοι στις έρευνες που ξεκινά σήμερα το νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer» της εταιρείας Petrolium -Geo-Services (PGS).

Οι αλβανοί αξιωματούχοι σε παρασκηνιακές συνομιλίες που έχουν με έλληνες ομολόγους τους υποστηρίζουν ότι «οι έρευνες στο βόρειο Ιόνιο του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους γίνονται σε περιοχή με αμφισβητούμενο καθεστώς αναφορικά με τη χάραξη της ΑΟΖ καθώς το σύμφωνο που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας υπεγράφη μεν από τις δύο κυβερνήσεις (η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές από τον Απρίλιο του 2009), αλλά απορρίφθηκε από το ανώτατο αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο ως ετεροβαρές ως προς τα συμφέροντα της Αλβανίας (έπειτα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε τη συμφωνία για τεχνικούς λόγους, αποφασίζοντας ότι η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης ήταν αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας).

Σχετικό ρεπορτάζ παίχθηκε και στο αλβανικό κανάλι «Top Channel» στο οποίο μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρει ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Ελλάδα αυτά, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Αλβανία για αυτό το νέο σύμφωνο στην ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών»!

Με λίγα λόγια η θέση της Αλβανίας είναι ότι εάν δεν βρείτε πετρέλαιο μπορούμε να υπογράψουμε και την παλαιά συμφωνία, εάν όμως βρείτε τότε θέλουμε και εμείς μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες του βόρειου Ιονίου αλλιώς δεν υπογράφουμε τίποτα.

Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και σε ανάλυση , εμπειρογνωμόνων, στο Ιόνιο πέλαγος και την Κρήτη υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες εκτιμώνται από 250 εκατ. μέχρι άνω του 1 δισ. βαρελιών.






Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger