E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Μηπως η μπυρα και το ουισκακι, σας χαλαει;

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012


Αν είστε από εκείνους που θέλουν περισσότερη ποιότητα στην μπύρα τους, ή στο ουίσκι τους, αν είστε από εκείνους που τα δυο ποτά αυτά τους χαλάνε εύκολα αλλά επειδή τους αρέσουν θέλουν να συνεχίσουν να τα πίνουν, ή εάν τέλος απλά απολαμβάνετε μια μπύρα ή ένα ουίσκι, σας έχουμε ευχάριστα νέα. Οι επιστήμονες διάβασαν το DNAτου κριθαριού, και σύντομα θα δημιουργηθούν, καλύτερες μπύρες και ουίσκι...

Μια διεθνής ερευνητική κοινοπραξία, μετά από πολυετή προσπάθεια, παρουσίασε μια πρώτη λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος του κριθαριού. Η ανάγνωση του DNA του φυτού (που είναι περίπου διπλάσιο από το ανθρώπινο γονιδίωμα) μπορεί να αυξήσει την απόδοση των καλλιεργειών και να τις κάνει πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, πράγμα που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει σε καλύτερες μπίρες και ουίσκι στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπι Γόου του Ινστιτούτου Τζέιμς Χάτον της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η γενετική έρευνα στο κριθάρι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η παραγωγή του μέσω της δημιουργίας καλύτερων ποικιλιών, που θα αντέχουν περισσότερο στα παράσιτα και τις ασθένειες, θα τα βγάζουν πέρα με τις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και, ακόμα, θα οδηγούν στη ζύμωση καλύτερης μπίρας».
Το κριθάρι, μαζί με τον λυκίσκο και τους ζυμομύκητες, αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής μπίρας. Όμως, εκτός από τη ζυθοποιία, όφελος θα μπορούσε να υπάρξει και για τη βιομηχανία ουίσκι, αλλά και για τις εταιρίες που παράγουν ζωοτροφές, οι οποίες επίσης περιέχουν κριθάρι, κάτι που έμμεσα θα ωφελήσει τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το κριθάρι (επιστημονικά Hordeum vulgare) είναι από τα πρώτα φυτά που οι άνθρωποι καλλιέργησαν και σήμερα είναι το τέταρτο σημαντικότερο δημητριακό στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι.

http://iatropedia.com

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger