E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Εχει ενα… «μπλε» φεγγαρι αποψε

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012


«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού, που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, σπατάλη αμύθητου φωτός, ο δρόμος του φεγγαριού. Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

Με τέσσερις μαγικούς στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου ως μότο και τίτλο της βραδιάς «Στο φως του φεγγαριού» το υπουργείο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καλεί απόψε τον κόσμο να επισκεφθεί μουσεία και μνημεία για να τα απολαύσει με την τελευταία -διαφορετική καθότι «μπλε»- φεγγαράδα του Αυγούστου.

Το φεγγάρι θα γεμίσει, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, το καλοκαίρι θα τελειώσει επισήμως και οι Ελληνες θα το αποχαιρετίσουν σπεύδοντας κατά ορδές σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που θα παραμείνουν ανοιχτοί ως αργά, οργανώνοντας παράλληλα συναυλίες, παραστάσεις και λογοτεχνικές βραδιές κάτω από το ρομαντικό φως του φεγγαριού, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Κάθε ρεκόρ έσπασε φέτος ο αριθμός των αρχαιολογικών (και όχι μόνο) χώρων που θα «ξενυχτήσουν» για χάρη της πανσελήνου. Περισσότεροι από 125 χώροι θα μείνουν ανοιχτοί φέτος έναντι 80 της περασμένης χρονιάς.


Στον ναό του Ποσειδώνα

Με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι και τον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, η Τάνια Τσανακλίδου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά. Θα τις συνοδεύσει μουσικά ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

 Η εκδήλωση με τίτλο «Ενα φεγγάρι του Αυγούστου» θα πραγματοποιηθεί εκτός της περίφραξης του ναού, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός, μιας και οι ιθύνοντες έκριναν ότι δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. «Απούσα» από τον θεσμό θα είναι από φέτος και η Ακρόπολη. Το γεγονός ότι τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε αναμονή περίπου δύο ωρών για να την επισκεφθεί κανείς, κάτι που προκαλούσε συνωστισμό, ο οποίος βόλευε τους πορτοφολάδες, έκανε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων να την αφήσουν εκτός λίστας από τα μνημεία που θα ανοίξουν τις πύλες τους. 

Το κοινό βέβαια θα μπορεί πάντοτε να απολαμβάνει τον Παρθενώνα από μακριά, όπως για παράδειγμα από τους χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης, που θα μείνει ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Οσοι αποφασίσουν απόψε να πάνε μια βόλτα προς τα κει θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικές μελωδίες από το Μουσικό Σχολείο του Βόλου. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από την άλλη μεριά, θα πραγματοποιήσει νυχτερινή ξενάγηση για τους επισκέπτες του στην περιοδική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων». Παράλληλα θα δοθεί στο αίθριο του ιδρύματος παράσταση από το Guitarte Ensemble με αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής και συνθέσεις των Χατζιδάκι και Τσαλαχούρη.

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Μάριος Στρόφαλης έχουν δώσει μελωδικό ραντεβού με το κοινό, ενώ στο Επιγραφικό Μουσείο θα γίνει η προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στη Ρωμαϊκή Αγορά προσφέροντας σε όσους ακολουθήσουν το μουσικό κάλεσμά της «Αρώματα και θύμησες της παλιάς Αθήνας». 

Λίγο πιο μακριά, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα δώσουν το «παρών» τραγουδώντας για τη φεγγαράδα του Αυγούστου η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής. Η Μελίνα Ασλανίδου θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου στην παραδοσιακή αυγουστιάτικη συναυλία της, που θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Βουλιαγμένης. Τη βραδιά θα προλογίσει ο Αλέξης Κωστάλας.

Στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με τη συμμετοχή του Ανδρέα Καρακότα. Στην πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς της συμπρωτεύουσας θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με τζαζ και έθνικ μελωδίες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Οσοι θα βρεθούν εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμη και πικνίκ κάτω από το φως της «μπλε» Σελήνης. Συναυλίες και πάσης φύσεως μουσικές εκδηλώσεις έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Αιανής, γνωστό και ως «Ο κήπος με τ' αγάλματα», το οποίο θα φιλοξενήσει την μπάντα «Poco a Poco».

To κουαρτέτο εγχόρδων Αριστοτέλης και η προβολή της μικρού μήκους παραγωγής «Το βυζαντινό κωδωνοστάσιο της Μονής Βατοπεδίου» περιμένουν όσους επιλέξουν για την αποψινή φεγγαράδα τους τη Μονή Ζυγού, στην Ουρανούπολη, ενώ ξεναγήσεις και μουσική βραδιά έχει προγραμματιστεί στο σπήλαιο των Πετραλώνων. 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας θα εμφανιστεί το συγκρότημα Ex Oriente Lux και σ' εκείνον του Λόγγου, στην Εδεσσα, πρωταγωνιστής θα είναι ο Καραγκιόζης, καθώς θα δοθούν παραστάσεις του θεάτρου σκιών και μαζί... μαθήματα αστρονομίας.

Στη Θράκη, στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης, θα δώσει συναυλία η Μαρία Φαραντούρη και σ' εκείνον της Κασώπης Ηπείρου η Μόνικα. Στο Ακρωτήρι της Θήρας η Μαρίζα Κωχ θα ερμηνεύσει τραγούδια της Σαπφούς και παραδοσιακά των μικρών Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ δρώμενα για την πανσέληνο θα γίνουν και στο Κάστρο Χλεμουτσίου, στην Πελοπόννησο. 

Στα Αβδηρα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε οργανωμένο περίπατο για να παρατηρήσουν την πανσέληνο και τ' αστέρια, ενώ μελωδίες κλασικής μουσικής θ' απολαύσουν και οι επισκέπτες του Βυζαντινού και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας. Ανοιχτό για χάρη της αυγουστιάτικης «μπλε» Σελήνης θα είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης, όπου μάλιστα θα λάβει χώρα και συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου απόψε στις 10 και τις 11 το βράδυ θ' ακουστεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Εμπνευσμένο από τις παραδόσεις των λαών της Μεσογείου θα είναι το μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι Anema e Core στο Κάστρο Ιωαννίνων. Την ίδια στιγμή στον Εμπορειό της Χίου τηλεσκόπια θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατηρήσουν το ολόγιομο φεγγάρι πιο προσεκτικά απ' ό,τι με γυμνό μάτι. 

Στην Κρήτη ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού θα είναι ανοιχτός από τις 9.30 το βράδυ ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συναυλία της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μινωικού Ανακτόρου Μαλίων. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει γνωστές μελωδίες του κλασικού, διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου με τη φωνή της Λίντας Αθανασοπούλου - Κωνσταντουλάκη. Μουσική εκδήλωση με τα 100 ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούντα θα λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Εκδηλώσεις με κλασικές μελωδίες έχουν παραγραμματιστεί στο Φρούριο της Λάρισας και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. 

Το Κάστρο της Μυτιλήνης θα μείνει κι αυτό ανοιχτό για τους επισκέπτες ως τα μεσάνυχτα, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις κάτω από το φεγγάρι. Στη Δωδώνη, τον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται το αρχαιότερο μαντείο στην Ελλάδα, θα δοθεί από το ΔΗΠΕΦΙ θεατρική παράσταση με τίτλο «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλι.

Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου και της Πανελλήνιας Ενωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων θα εργαστούν εθελοντικά απόψε. Τέλος, μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων που θα μείνουν κλειστοί συγκαταλέγονται οι Μυκήνες και η Επίδαυρος.


Οι άλλες εκδηλώσεις

Η «μπλε» πανσέληνος της 31ης Αυγούστου θα είναι αφορμή για μια μεγάλη βραδιά γιορτής.

 Πέρα από τις εκδηλώσεις στα μνημεία, στα κάστρα, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, που οργανώνονται με πρωτοβουλία του υπουργείου, πάρτι και συναυλίες θα δοθούν σε πολλά ακόμη ρομαντικά σημεία της χώρας. Τα περισσότερα μεγάλα κλαμπ της παραλιακής λεωφόρου, στην Αθήνα, οργανώνουν full moon πάρτι μέχρι πρωίας, ενώ δεν λείπουν και οι συναυλίες της αυγουστιάτικης φεγγαράδας, που όμως δεν έχουν ελεύθερη είσοδο. Η Μελίνα Κανά και η Λιζέτα Καλημέρη θα τραγουδήσουν στις 21.30, στο Γήπεδο του Προφήτη του Δήμου Βόλβης, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η συναυλία τους θα ξεκινήσει στις 21.30. Μισή ώρα νωρίτερα ξεκινά στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, και η εμφάνιση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κάτω από την πανσέληνο. Μαζί του θα βρεθούν επί σκηνής τα Κίτρινα Ποδήλατα και η Τάνια Κικιδή. Κάτω από την Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, θα εμφανιστεί απόψε ο Μάριος Φραγκούλης και στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, θα δώσει μουσικά το «παρών» ο Σταύρος Λάντσιας. 

Τέλος, κρασί, μεζέδες, κεράσματα και μουσικές επιφυλάσσουν στους περαστικούς οι καταστηματάρχες της οδού Πανδρόσου, στην Πλάκα. Οι εκδηλώσεις στον πεζόδρομο με τα πολύχρωμα οικογενειακά μαγαζάκια θα ξεκινήσουν το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν στις 11 το βράδυ. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες τραγουδιστές και παραδοσιακά συγκροτήματα θα κρατήσουν συντροφιά στους επισκέπτες. Ανάμεσά τους κι ένας 12χρονος (γιος ενός καταστηματάρχη), που θα τραγουδήσει με την κιθάρα του γνωστά κομμάτια όπως «Χάρτινο το φεγγαράκι» και «Το ταγκό της Νεφέλης».


Ζήστε ρομαντικές στιγμές με δελφίνια και... τίγρεις στη ζούγκλα της Αθήνας

Μετά την εντυπωσιακή... μουσικοχορευτική τους παράσταση, υπό το φως της πρώτης πανσελήνου του Αυγούστου (2/8), οι διάσημοι «κολυμβητές» Κάλλια, Ιάσονας, Χλόη και Ερμής συναντιούνται ξανά σήμερα το βραδάκι, για περίπου μία ώρα, με τους επισκέπτες του Αττικού Πάρκου. 

Μόνο που αυτή τη φορά, εκτός από τα δελφίνια, τη σπάνια «μπλε» πανσέληνο της 31ης Αυγούστου θα απολαύσουν μαζί με το κοινό και οι σουρικάτες, τα καρακάλ και τα υπόλοιπα ζώα της ερήμου, τα πειραχτήρια οι χιμπατζήδες, οι άγριες λευκές τίγρεις, οι καμηλοπαρδάλεις, οι πιγκουίνοι, οι λεμούριοι και οι λύκοι.

Η «ζούγκλα» της Αθήνας στα Σπάτα θα παραμείνει ανοιχτή, σήμερα και αύριο, μετά τη δύση του ηλίου. Στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου (15 ευρώ) προσφέρονται και για τις δύο ημέρες ξενάγηση στο Δελφινάριο (που κανονικά χρεώνεται επιπλέον) και γνωριμία με τους περισσότερους «κατοίκους» του Πάρκου. «Οταν ο ήλιος αρχίσει να δύει και ο ουρανός γεμίζει με υπέροχα χρώματα, η ζωή στο Πάρκο γίνεται πιο έντονη. 

Τα ζώα αφυπνίζονται και η δραστηριότητα αυξάνει. Για πρώτη φορά το κοινό θα δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει και θα ακούσει ενδιαφέρουσες ιστορίες από τους ίδιους τους φροντιστές των ζώων» λέει ο ιδρυτής του Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ.


Το φαινόμενο Super moon


Η εμφάνιση ολόγιομων φεγγαριών δύο φορές στον ίδιο μήνα, όπως συνέβη εφέτος, στις 2 Αυγούστου και απόψε, παρατηρείται κάθε περίπου δυόμισι χρόνια. Επομένως, η αποκαλούμενη «μπλε σελήνη», φράση που χαρακτηρίζει το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου, δεν αποτελεί κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τους αστρονόμους. Για την ακρίβεια, η επόμενη θα συμβεί σε μόλις τρία χρόνια το 2015, στις 2 και τις 31 Ιουλίου.

Ωστόσο, εφέτος δίνεται έμφαση στο φαινόμενο, επειδή αφορά το περίφημο αυγουστιάτικο φεγγάρι! «Το λαμπρότερο φεγγάρι συμβαίνει όταν την ημέρα της πανσελήνου η Σελήνη βρίσκεται στην πιο κοντινή απόστασή της από τη Γη, δηλαδή περίπου μία φορά τον χρόνο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και Super moon», περιγράφει ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Ματσόπουλος.

Οσο για εκείνους που περιμένουν να αντικρίσουν ένα γεμάτο μπλε φεγγάρι, μάλλον θα απογοητευτούν! Το φεγγάρι φυσικά και θα είναι ολόγιομο και φωτεινό, ωστόσο, το χρώμα του δεν θα θυμίζει καμία... απόχρωση του μπλε.

 Ο όρος «μπλε πανσέληνος» είναι μεταφορικός. Προήλθε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας, το 1883, η οποία ήταν τόσο ισχυρή που στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται μπλε το (δεύτερο) φεγγάρι του μήνα.

Οπως εξηγεί ο κ. Ματσόπουλος, τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και επιπλέον 11 ημέρες. Οταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα ακόμα φεγγάρι. «Ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από τον μέσο μήνα του ημερολογίου, γι' αυτό τυχαίνει να έχουμε διπλή πανσέληνο» καταλήγει.

.dimokratianews.gr 




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger