E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Περικοπες σε μισθους-συνταξεις για να συμπληρωθουν τα 11,5 δισ. ευρω

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012


«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Με αυτή τη φράση θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς τη λίστα των περικοπών και τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς και στη μια και στην άλλη περίπτωση, το βάρος που πέφτει στις πλάτες συνταξιούχων και μισθών είναι απίστευτο.


Το βασικό σενάριο προβλέπει τη κατάργηση όλων των Δώρων σε όλες τις συντάξεις και η αιτιολόγηση του είναι ότι με αυτό το τρόπο οι μειώσεις στις συντάξεις- γιατί θα γίνουν ΚΑΙ μειώσεις- θα ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και όχι από τα 600 ή τα 700 ευρώ. Ακόμα και έτσι, το 1.000άρικο δεν αφορά μόνο στη μία σύνταξη αλλά ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ στην κύρια και στην επικουρική, ενώ το «ψαλίδι» ξεκινά από 2% και φτάνει στο 10%. Όσον αφορά, δε, στο... εναλλακτικό σενάριο των μειώσεων από τα 600 ή τα 700 ευρώ, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από μειώσεις έως και 25% για να εξασφαλιστεί το ανάλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει, όμως κι άλλο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο αν και καταγράφεται στο βασικό σενάριο, έμεινε επισήμως ακοστολόγητο, αφού και μόνο η καταγραφή του προκαλεί... ρίγη. Πρόκειται για την εναλλακτική της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, το οποίο υποτίθεται ότι είχε αποσυρθεί αλλά όπως φαίνεται παραμένει στη πρώτη γραμμή της.... εφεδρείας.

Από εκεί και πέρα, παρά τις διαφωνίες, τις ενστάσεις, τις επιφυλάξεις, γίνεται προφανές ότι το μεγάλο δημοσιονομικό όφελος- πάνω από 1,1 δισ ευρώ- από τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη τη μείωση τους και η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι για μικρότερες μειώσεις αποδοχών σε πολύ στενό κύκλο δημόσιων λειτουργών.

Το... κερασάκι στη τούρτα ήταν η πρόβλεψη για περικοπές 229 εκατ. ευρώ από τις φοροαπαλλαγές, πριν καλά- καλά ξεκινήσει η διαβούλευση για το νέο Φορολογικό, καθιστώντας σαφές ότι η υπόσχεση περί δημοσιονομικά... ουδέτερου νομοσχεδίου, έχει ήδη καταστεί... ανέκδοτο.



Πατήστε εδώ για να δείτε όλο το βασικό σενάριο των περικοπών.




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger