E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ποσο θρησκοι ημαστε;

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012


Πριν από επτά χρόνια, το 73% των Αμερικανών χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως θρησκευόμενους. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 60%.
Παράλληλα, το ποσοστό των Αμερικανών που δηλώνουν άθεοι ανέβηκε στο 5%, από το 1% που ήταν πριν.
Τα αποτελέσματα αυτά, και πολλά άλλα,  προκύπτουν από μια ευρεία, διεθνούς εμβέλειας, δημοσκόπηση- έρευνα της WIN-Gallup International, που στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις 50.000 ανθρώπων από 57 χώρες, σε πέντε ηπείρους.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα: «Άσχετα αν εκκλησιάζεστε ή όχι, θεωρείτε τον εαυτό σας θρήσκο, μη θρήσκο, ή πεπεισμένο άθεο»;
Ο λόγος για την αύξηση αυτών που δηλώνουν άθεοι στην Αμερική, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο εξής: Η τελευταία χρονιά που είχε διεξαχθεί μια παρόμοια δημοσκόπηση ήταν το 2005. Ήταν η χρονιά που είχε ξεκινήσει η δημοσίευση και διάδοση μιας σειράς από bestsellers για την αθεΐα, από τους Christopher Hitchens, Richard Dawkins και Sam Harris.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι Αμερικανοί μετατράπηκαν ξαφνικά σε άθεους, αλλά ότι πολύ απλά, όλο και περισσότεροι άρχισαν να παραδέχονται και να αισθάνονται άνετα με  την έλλειψη θρησκευτικής  πίστης τους.
Κάποιοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας, θεωρώντας πως αυτή η μεταβολή κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στην θρησκευτικότητα μέσα σε ελάχιστα χρόνια,  παραείναι απότομη.
Πάντως, η δημοσκόπηση φέρνει στο φως και κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η Πολωνία, η Μολδαβία και η Σαουδική Αραβία έχουν τα ίδια ποσοστά άθεων, με την Αμερική.
Το Βιετνάμ και η Ιρλανδία χαρακτηρίζονται από την μεγαλύτερη πτώση στο ποσοστό θρησκευτικότητας των κατοίκων τους, με μια μεταβολή προς τα κάτω 22 ποσοστιαίων μονάδων (από το 69% στο 47%).
Η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους δηλωμένους άθεους (47%), και την ακολουθεί η Ιαπωνία (31%), η Τσεχία (30%) και η Γαλλία (29%).
Τα πιο θρησκευόμενα κράτη βρίσκονται στην Αφρική και είναι η Γκάνα, η Κένυα και η Νιγηρία.
Ακολουθεί η Νότιος Αμερική (Βραζιλία, Περού), και τέλος η Ανατολική Ευρώπη (FYROM, Ρουμανία και Αρμενία).


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger