E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η απωλεια υπνου μειωνει την τεστοστερονη συμφωνα με νεα ερευνα

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012



Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες απο το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αποδείχθηκε ότι η μειωμένες ώρες ξεκούρασης και γενικά η απώλεια ύπνου επηρρεάζουν την ανδρική λίμπιντο και μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Στη μελέτη συμμετείχε ένα πολύ μικρό δείγμα νεαρών ανδρών, αρκετό όμως για να δείξει πως η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινολογικό και το ορμονικό σύστημα, τα οποία εμπλέκονται στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη, στη λειτουργία των ιστών και στη διάθεση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ για μία εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης απ' ότι όταν είχαν κοιμηθεί ένα πλήρες βράδυ.

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει με τη σειρά της αρκετές αρνητικές συνέπειες για τους νέους άνδρες, όχι μόνο στη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά και την αναπαραγωγή, ενώ είναι παράγοντας κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη δύναμης, μυϊκής μάζας, και πυκνότητας των οστών.

«Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την μειωμένη ευημερία και το σθένος, το οποίο μπορεί να είναι συνέπεια της απώλειας ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Εύα Βαν Κάουτερ, Ph.D.

Οι νεαροί εθελοντές άνδρες που συμμετείχαν στην μελέτη πέρασαν μια αυστηρή σειρά δοκιμασιών που περιελάμβανε ενδοκρινικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με διαταραχές ύπνου. Η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο 24 ετών, αδύνατοι και απόλυτα υγιείς. Η μελέτη διήρκησε τρεις νύχτες και οι επιπτώσεις της απώλειας ύπνου σε σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν εμφανής μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή και λιγότερες, παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 10% έως 15% (που συνεπάγεται με γήρανση 10 ως 15 χρόνια).

Επίσης σε σχετικό ερωτηματολόγιο των ειδικών μετά την έρευνα, οι άνδρες ανέφεραν πως είχαν μειωμένη αίσθηση της διάθεσης, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους μειώθηκαν.

Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης συνεπάγεται με χαμηλή ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πυκνότητα οστών και κόπωση. Κανονικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται κατά 1% έως 2% το χρόνο, καθώς γερνούν, όμως η πρατεταμένη απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει αυτά τα ποσοστά και να επιταχύνει τη μείωση παραγωγής της ορμόνης.



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger