E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Για 40 χρονια στους ιδιωτες η Εγνατια.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012


Σε ιδιώτες θα δοθεί για 40 χρόνια η εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού (διόδια), μαζί με τους κάθετους οδικούς άξονες, τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων και τις παρόδιες εκτάσεις γής. Πρώτη κίνηση η μεταβίβαση της ομώνυμης εταιρίας (Εγνατία Οδός ΑΕ) στο ΤΑΙΠΕΔ,το οποίο εν συνεχεία θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση της. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιός θα επωμισθεί τα δάνεια 700 εκ. που έχουν συναφθεί για την κατασκευή της μεγάλης οδικής αρτηρίας.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων με την οποία παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές της Εγνατίας Οδού ΑΕ, μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, επιβολής διοδίων, δημιουργίας-εκμετάλλευσης ΣΕΑ κλπ.

Τα δικαιώματα αφορούν και τους κάθετους άξονες Χαλάστρας - Μεθοριακού Σταθμού Ευζώνων, Καστοριάς-Σιάτιστας, Λαγκαδά-Σερρών και προς τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής και Προμαχώνα.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν «και όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, εμπράγματα δικαιώματα και κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα και άυλα δικαιώματα» της Εγνατίας Οδού και «κατά περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Δεν διευκρινίζεται όμως ποιός θα αναλάβει τα δάνεια της Εγνατίας Οδού, που προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ. Η αναφορά σ'αυτό το θέμα αποτελεί νομικό «γρίφο»: «Το Ταμείο δεν υποκαθιστά την εταιρία «Εγνατία Οδός ΑΕ» και το Ελληνικό Δημόσιο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σύνολο των υφιστάμενων ή και μελλοντικών συμβάσεων που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν για την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου, των παρόδιων αυτού εκτάσεων και των Καθέτων Αξόνων».

Πάντως, η Εγνατία θα συνεχίσει να εισπράττει τα έσοδα από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου μέχρι την ιδιωτικοποίησή της.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, η έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρίας θα πραγματοποιούνταν «το αργότερο έως το τέλους του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους».

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Οκτωβρίου 2011.
sofokleousin.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger