E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ενα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τις γυναίκες-παρθένες της Αλβανίας που έζησαν σαν άνδρες [εικόνες]

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013


Στα ορεινά χωριά της βόρειας Αλβανίας ζουν οι «burneshas», θηλυκά που έγιναν άνδρες μόνο και μόνο για να απολαύσουν μια «κανονική ζωή». Απαλλαγμένη από τους απαρχαιωμένους κώδικες της κοινωνίας τους, που τις καθιστά ιδιοκτησία των συζύγων τους.

Το οδοιπορικό και το εξαιρετικό φωτορεπορτάζ της Τζιλ Πίτερς είναι μια βουτιά σε κοινωνίες που ακόμα επιβιώνουν, με ελάχιστα μέλη πια. Οι burneshas χαίρουν μεγάλου σεβασμού. Κατέχουν απερίγραπτη δύναμη, υπερηφάνεια, και τιμή από την οικογένειά τους.

Η μετάβαση τους είναι πλήρως αποδεκτή. Και το πιο εκπληκτικό, είναι ότι δεν εκφράζουν καν λύπη για την θυσία του να παραμείνουν παρθένες.

Το κείμενο του ρεπορτάζ στο site petapixel.com είναι κατατοπιστικό:

«Η ελευθερία της ψήφου, το αυτοκίνητο, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, το να κερδίζει χρήματα, το ποτό, το τσιγάρο, ο όρκος, το όπλο, το παντελόνι είναι προνόμια μόνο για άνδρες στα ορεινά χωριά της βόρειας Αλβανίας.

Τα νεαρά κορίτσια συχνά εξαναγκάζονται σε γάμους πολύ μεγαλύτερους τους άντρες σε απομακρυσμένα χωριά.

Μόνη εναλλακτική λύση, ήταν να γίνει μια Ορκισμένη Παρθένα ή «burnesha». Να κόψει τα μαλλιά της, να φορά αντρικά ρούχα, ακόμα και ν' αλλάξει το όνομά της. Να μιμείται αντρικές χειρονομίες και τρόπους, μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση της.

Το πιο δύσκολο όμως, το πιο γενναίο είναι να πάρουν όρκο αγαμίας, να παραμείνουν αγνές σε όλη τους τη ζωή. Να γίνουν «αυτός»».










http://www.iefimerida.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger