E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Οι 10 άγνωστοι λόγοι που παίρνουμε βάρος

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Κι όμως κάποιες φορές η δυσκολία να χάσουμε βάρος οφείλεται σε λόγους που ούτε τους είχαμε φανταστεί!

1. Κάνουμε δίαιτες που … μας παχαίνουν

Οι απότομες και στερητικές μέθοδοι – δίαιτες για απώλεια βάρους αποτελούν ίσως την βασικότερη αιτία που παίρνουμε εύκολα βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου τύπου δίαιτες όχι μόνο μας εξαντλούν αλλά λόγω της απότομης απώλειας βάρους προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, δηλαδή των καύσεών μας. Αποτέλεσμα είναι όταν σταματάμε τη δίαιτα και τρώμε απλά φυσιολογικά, ακόμη και χωρίς υπερβολές, να παίρνουμε πανεύκολα βάρος. Ορισμένες γυναίκες μάλιστα έχουν πρόβλημα με την απώλεια βάρους όχι επειδή τρώνε πολύ αλλά επειδή τρώνε λίγο. Η μικρή αύξηση του καθημερινού αριθμού θερμίδων μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους.

2. Έχουμε στρες

Σύμφωνα με τις έρευνες οι στρεσογόνες συνθήκες (οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά ή στην οικογένεια), μας δημιουργούν λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία με τη σειρά τους, ηρεμούν τις ορμόνες του στρες. Επίσης, οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την αποθήκευση λίπους. Για να το αποφύγετε, εκτός από την καθημερινή άσκηση, βρείτε λίγο χρόνο για την εκτόνωση του στρες -είτε πρόκειται για ένα μάθημα γιόγκα ή ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας. 

3. Η εγκυμοσύνη της μητέρας μας «σφράγισε» τη μοίρα μας 
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά τρόφιμα, ακόμα και αν καταναλώνονται πριν γεννηθείτε, κάνουν ακριβώς το ίδιο κακό. Σύμφωνα με τις μελέτες οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ελεύθερων λιπαρών οξέων γύρω από τη μήτρα και αυτά τα μόρια προκαλούν την απελευθέρωση πρωτεϊνών που μπορούν να διαταράξουν τον έλεγχο της όρεξης και τα συστήματα ελέγχου του μεταβολισμού στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. 

4. Κοιμόμαστε λίγο 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέφεραν ότι η στέρηση ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών μας, προκαλώντας τόσο τη μείωση της λεπτίνης (που βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι), όσο και στην αύξηση της γκρελίνης (η οποία προκαλεί την πείνα). Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είμαστε πεινασμένοι παρόλο που δεν είμαστε και έτσι τρώμε. Επίσης, η έκκριση κορτιζόλης όταν είμαστε ξύπνιοι το βράδυ, προάγει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλεια του. Πράγματι, ο ύπνος μπορεί να είναι η φθηνότερη και ευκολότερη θεραπεία της παχυσαρκίας. 

5. Το βάρος του συντρόφου μας μετράει 
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine η αύξηση του σωματικού βάρους, ή η απώλεια κιλών μπορεί να είναι μεταδοτική. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι αν ο ένας σύζυγος είναι παχύσαρκος, ο άλλος έχει 37% περισσότερες πιθανότητες να γίνει επίσης παχύσαρκος. Ακόμη βέβαια πιο έντονη είναι η επιρροή στα παιδιά, όπου ένα μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων γονέων έχουν παιδιά με βάρος μη φυσιολογικό.

6. Τρώμε γρήγορα
Ο χρόνος που καταναλώνουμε τα γεύματα μας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, παίζει σχεδόν τον ίδιο καθοριστικό ρόλο με το πόσο τρώμε υποστηρίζουν ερευνητές από δύο πανεπιστήμια και στην Ισπανία κατά τη διάρκεια ενός διαιτητικού προγράμματος 20 εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν το βασικό τους γεύμα αργά έχαναν κιλά με πιο αργό ρυθμό και επιπλέον έχασαν λιγότερα κιλά από τα άτομα της άλλης ομάδας που έτρωγε γεύμα πριν τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο. Ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί ότι έχει χορτάσει το στομάχι χρειάζεται περίπου 17 – 18 λεπτά. Όταν λοιπόν τρώμε γρήγορα δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει. Αν λοιπόν πεινάτε ακόμη μετά το φαγητό κάντε ένα μικρό διάλειμμα 5 λεπτών και … τα ξαναλέμε. 

7. Τρώμε λίγο 
Ορισμένες γυναίκες έχουν πρόβλημα με την απώλεια βάρους όχι επειδή τρώνε πολύ αλλά επειδή τρώνε λίγο. Μοιάζει περίεργο, αλλά ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, επομένως χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να καεί κάθε θερμίδα. Η μικρή αύξηση του καθημερινού αριθμού θερμίδων μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. 

8. Έχουμε κακή ψυχολογία 
Πολλές φορές, οι άνθρωποι συνδέουν τη συναισθηματική τους κατάσταση με το φαγητό, θεωρώντας έτσι ότι αντιμετωπίζουν την κακή ψυχολογία τους. Η διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί πολύ από τα συναισθήματά μας. Η επιλογή των φαγητών, η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων μπορεί να σχετίζονται με την ψυχολογία μας. Το άγχος, η κατάθλιψη, η ανία και η συναισθηματική πίεση μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής. 

9. Βλέπουμε εκπομπές μαγειρικής
Οι εκπομπές μαγειρικής και βέβαια τα βιβλία συνταγών και τα αντίστοιχα περιοδικά, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια «ξυπνούν» την όρεξή μας.

10. Κακή εντερική λειτουργία 
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια αιτία κακής αποτοξίνωσης του οργανισμού και μιας εν γένει δυσλειτουργίας ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρους. Στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή στην εντερική μας χλωρίδα μπορεί να σχετίζεται και με αύξηση βάρους.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger