E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Διμοσιεύτηκε ο ακριβέστερος χάρτης του σύμπαντος

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) δημοσίευσε τον ακριβέστερο χάρτη του σύμπαντος με πηγές φωτός που φτάνουν σχεδόν μέχρι το Big Bang (για την ακρίβεια 380.000 χρόνια μετά), ενώ με τα νέα στοιχεία του διαστημικού σκάφους Planck κατέληξε ότι η ηλικία του σύμπαντος είναι κατά 80 εκατ. χρόνια μεγαλύτερη απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα (13.81 δισ. χρόνια αντί 13.7 δισ.).

Η αποστολή του Planck είχε ως κύριο στόχο την ανίχνευση μικροκυματικής κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, δηλαδή τη θερμότητα που απέμεινε από τις πρώτες στιγμές της γέννησης του σύμπαντος μετά το Big Bang.

Τα δεδομένα αυτά βοήθησαν στον νέο υπολογισμό της ηλικίας του Σύμπαντος, ενώ ενισχύουν και τη θεωρία Πληθωρισμού (Inflation), σύμφωνα με την οποία (χονδρικά) το σύμπαν (ύλη, ενέργεια, Χωροχρόνος) ήταν «κλεισμένο» σε ένα σώμα μικρότερο από άτομο και στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη άρχισε να διαστέλλεται με ρυθμό κατά πολύ μεγαλύτερο της ταχύτητας του φωτός, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σχεδόν στο μέγεθος που γνωρίζουμε σήμερα από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν ακόμη πολλά να εξετάσουν στα δεδομένα του Planck, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη δημιουργία ενός νέου Κοσμολογικού μοντέλου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά το να βλέπεις, έστω σε μια εικόνα, ακτινοβολίες που ταξιδεύουν εδώ και 14 δισ. χρόνια, είναι σαν να κοιτάς εκεί που άρχισαν όλα.


Πληροφορίες: techgear.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger