E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η Κίνα «βρυχάται» στη Βόρεια Κορέα- Καμία χώρα δεν θα βυθίσει την Ασία στο χάος

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013



Καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα να βυθίσει την Ασία στο χάος, τόνισε σήμερα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην Κορεατική Χερσόνησο χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Βόρεια Κορέα ή στις ΗΠΑ.
“Κανείς δεν πρέπει να έχει την εξουσία να βυθίσει στο χάος μια περιοχή, ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας του εγωισμού του”, επισήμανε ο Σι, αποφεύγοντας να κάνει λόγο για τις διεκδικήσεις του Πεκίνου και του Τόκιο.
“Πρέπει να ενεργήσουμε με συντονισμένο τρόπο ώστε να επιλύσουμε τις μεγάλες δυσκολίες για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην Ασία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις που προκύπτουν από ευαίσθητα ζητήματα και απειλές για την ασφάλεια”, υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ Μποάο στο νησί Χαϊνάν.
Ο Σι κάλεσε την διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί “το όραμα για μια ασφάλεια παγκόσμια, κοινή για όλους που θα επιτευχθεί μέσω συνεργασίας”.
Στο φόρουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ηγετών κρατών και κυβερνήσεων ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και ο γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο αυξήθηκε μετά την επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου–που θεωρήθηκε βαλλιστική δοκιμή–τον περασμένο Δεκέμβριο από την Πιονγκγιάνγκ και την επίσης επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επαναλειτουργήσει πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε σταματήσει από το 2007, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΟΗΕ και πριν από λίγες ημέρες εγκατέστησε δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή.
Νωρίτερα σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η πρεσβεία της χώρας στην Πιονγκγιάνγκ λειτουργεί κανονικά, αν και η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τους ξένους διπλωμάτες πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους μετά τις 10 Απριλίου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι τόνισε πως το Πεκίνο ζήτησε από τις βορειοκορεατικές αρχές να προσταστατεύσουν την ασφάλεια και τα συμφέροντα των κινέζων πολιτών και επιχειρήσεων στην χώρα τους.
Ο Χονγκ πρόσθεσε πως η Κίνα εξέφρασε ήδη τις σοβαρές της ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Τις ανησυχίες αυτές συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, επισημαίνοντας πως η Κίνα τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου και πως είναι αντιθετη σε κάθε πρόκληση από όποια πλευρά και αν προέρχεται.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger