E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Leshan Giant Buddha: Το μεγαλύτερο άγαλμα Βούδα στον κόσμο! (φώτο)

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013


Ο Leshan Giant Buddha είναι ένα άγαλμα σε καθιστή στάση. Ο Βούδας βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Leshan στην επαρχία Sichuan, στη συμβολή τριών ποταμών. Τον Δεκέμβριο του 1996 το άγαλμα συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον κατάλογο των τόπων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ξεκίνησε το έτος 713 κατά τη δυναστεία των Τανγκ , και τελείωσε το έτος 803, το άγαλμα πήρε πάνω από 90 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην ολοκλήρωση του. Ως το μεγαλύτερο λαξευμένο σε πέτρα άγαλμα στον κόσμο εμφανίζεται στην ποίηση, στο τραγούδι και στην ιστορία.


Ο Βούδας ατενίζοντας το ποτάμι έχει συμμετρική στάση του σώματος και η εμφάνιση του φανερώνει την ηρεμία του. Είναι 71 μέτρα ψηλός, και έχει 8,3 μέτρα μήκος δάκτυλα ποδιών.


Ήταν ένας μοναχός που ονομάζονταν Hai Tong, που ξεκίνησε το έργο. Σκοπός του αγάλματος ήταν η ασφάλεια του πολύπαθου πληθυσμού των ανθρώπων που διαβίωναν γύρω από τη συμβολή των τριών ποταμών. Τα ορμητικά νερά συχνά δημιουργούσαν τα ατυχήματα στις βάρκες και οι άνθρωποι πίστευαν ότι για τις καταστροφές ευθύνονταν η παρουσία του πνεύματος του νερού. Έτσι Hai Tong αποφάσισε να χαράξει ένα άγαλμα δίπλα στον ποταμό σκεπτόμενος  ότι ο Βούδας θα ελέγξει το πνεύμα του νερού. Εκτός αυτού, οι πέτρες που θα πέφτανε κκατά την κατασκευή του θα μείωναν εκεί την ορμή του νερού. Μετά από εράνους 20 χρόνων μαζεύτηκαν τελικά αρκετά χρήματα για το σχέδιο. Όταν ορισμένοι τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν σχέδια να αρπάξουν αυτό το δελεαστικό ποσό των χρημάτων, ο Hai Tong δήλωσε ότι θα μπορούσαν να πάρουν το βολβό του ματιού του, αλλά όχι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το Βούδα. Τότε πραγματικά ο  Hai Tong έβγαλε το μάτι του και οι στρατιώτες έτρεξαν μακρυά φοβισμένοι. Το έργο ήτανε στη μέση όταν Hai Tong πέθανε και δύο από τους μαθητές του το συνέχισαν.Μετά από συνολικά σκληρή δουλειά 90 χρόνων, το έργο ολοκληρώθηκε.



Η γοητεία του Βούδα δεν έγκειται μόνο στο μέγεθος του αλλά και στην αρχιτεκτονική τέχνη του.  Υψηλή αρχιτεκτονική είναι το σύστημα αποχέτευσης του. Το σύστημα αυτό αποτελείται από κάποιες κρυφές υδρορροές και κανάλια, διάσπαρτα στο κεφάλι και στους βραχίονες, πίσω από τα αυτιά και στα ρούχα. Αυτό το σύστημα, το οποίο βοηθά να εκτοπιστεί το νερό της βροχής και να κρατήσει το εσωτερικό μέρος του αγάλματος ξηρό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του Βούδα. Το ζευγάρι των αυτιών, το κάθε ένα επτά μέτρα, είναι κατασκευασμένο από ξύλο και είναι διακοσμημένο με λάσπη στην επιφάνεια. Για τεχνίτες πριν από χιλιάδες χρόνια, δεν ήταν εύκολο να να γίνει αυτό στο κεφάλι πέτρα.



Έχοντας μια τόσο μακρά ιστορία και τέτοια παγκόσμια φήμη, η ανακαίνιση του Βούδα έγινε με μεγάλη προσοχή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Ο Βούδας είχε σχεδόν καταστραφεί από διάβρωση λόγω του αέρα και τη βροχής πριν από το 1963, όταν η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τις εργασίες επισκευής. Προς το παρόν, οι εργασίες συντήρησης είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τις οδηγίες των εμπειρογνωμόνων της UNESCO.












http://to-palouki.blogspot.gr/2013/02/leshan-giant-buddha.html

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger