E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βρέθηκε DNA με τετραπλή έλικα-Θα καταπολέμησει τον καρκίνο

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013


Μια μεγάλη ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν DNA με «τετραπλή έλικα» ένα εύρημα που θεωρείται σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση του καρκίνου
Νέοι δρόμοι ανοίγονται στους επιστήμονες για να κατανοήσουν καλύτερα και πολύπλευρα τη λειτουργία του ανθρώπινου γενετικού υλικού. Το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως ανακάλυψε «τετραπλή έλικα» σε ανθρώπινα κύτταρα.
Οι επιστήμονες του Κέμπριτζ κυνηγούσαν επί μία δεκαετία την τετραπλή εκδοχή. Η τετραπλή «έλικα» είχε παραχθεί συνθετικά σε εργαστήρια, ενώ την είχαν εντοπίσει και σε πρωτόζωα. Ωστόσο, πρώτη φορά η δομή αυτή παρατηρήθηκε σε ανθρώπινα κύτταρα. Την ομάδα κατηύθυνε ο καθηγητής Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν.
Οι έλικες αυτές βρέθηκαν στα σημεία εκείνα του γενετικού υλικού που κυριαρχεί η γουανίνη, ένα από τα τέσσερα δομικά στοιχεία του DNA μας μαζί με την αδενίνη, την θυμίνη και την κυτοσίνη. Εκεί, λοιπόν, που η γουανίνη αφθονεί, η «διπλή έλικα» διασπάται και παίρνει τετραπλή μορφή διά της αλληλεπίδρασης των τεσσάρων αυτών στοιχείων. Οι περιοχές αυτές είναι ο πυρήνας των χρωμοσωμάτων, αλλά και οι άκρες τους, τα τελομερή.
Η επιστημονική ομάδα του Κέμπριτζ θεωρεί πως οι νέες «έλικες» λειτουργούν ως μεταβατικές δομές που συνδέονται με την αντιγραφή του DNA που συμβάλλει στην κυτταρική διαίρεση. Όταν το κύτταρο αντιγράφει το γενετικό του υλικό ώστε να μπορεί να διαιρεθεί, τότε παρουσιάζονται οι εν λόγω δομές. Πάντως, ακόμα λίγα είναι γνωστά για τη λειτουργία αυτής της μορφής της «έλικας».
Η έρευνα τώρα θα στραφεί στην ανάπτυξη συνθετικών μορίων που θα εμποδίζουν τις τετραπλές δομές και την αντιγραφή του γενετικού υλικού. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα δε θα πολλαπλασιάζονται. Μέχρι τότε, βέβαια, θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλές ακόμη μεγαλύτερες ανακαλύψεις.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger