Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες Τ-λεμφοκύτταρα που στοχεύουν αποκλειστικά τους όγκους
Για πρώτη φορά επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο κύτταρα ικανά να… κατατροπώσουν τον καρκίνο. Συγκεκριμένα ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου RIKEN για τις Αλλεργίες και την Ανοσολογία και του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία «γέννησαν» στο εργαστήριο φονικά Τ- κύτταρα τα οποία στοχεύουν και επιτίθενται αποκλειστικώς στα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για έγχυση τέτοιων κυττάρων σε άτομα με καρκίνο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες για θεραπεία του καρκίνου
Τα φονικά Τ-κύτταρα υπάρχουν σε μικρούς αριθμούς εντός του οργανισμού. Ελπίζεται ωστόσο ότι η δημιουργία τους σε τεράστιους αριθμούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια η έγχυσή τους εντός του ανθρώπινου οργανισμού θα προσφέρει σημαντική «ώθηση» στο ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το να πολεμήσει επιτυχώς τον καρκίνο.
Οι επιστήμονες από το RIKEN αναφέρουν τώρα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell» ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία στρέφονται αποκλειστικώς εναντίον των όγκων.
Προκειμένου να το πετύχουν επαναπρογραμμάτισαν αρχικώς Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία ήταν εξειδικευμένα στην εξολόθρευση ενός τύπου καρκίνου σε κύτταρα iPS (induced pluripotent stem cells, κύτταρα με τις πολυδύναμες ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών που προκύπτουν μετά από επαναπρογραμματισμό ενηλίκων κυττάρων).
Στη συνέχεια τα κύτταρα iPS μετετράπησαν σε πλήρως λειτουργικά Τ-λεμφοκύτταρα, ικανά όπως αποδείχθηκε να εξολοθρεύσουν ακριβώς την ίδια μορφή καρκίνου.
Τα προηγούμενα εμπόδια
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η παραγωγή φονικών Τ-λεμφοκυττάρων στο εργαστήριο με χρήση συμβατικών μεθόδων δεν είναι επαρκής σε ό,τι αφορά την εξολόθρευση του καρκίνου κυρίως επειδή τα κύτταρα αυτά έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη χρήση τους ως θεραπείας για τον καρκίνο.
Προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο οι ιάπωνες ερευνητές με επικεφαλής τον Χιρόσι Καβαμότο μετέτρεψαν ώριμα ανθρώπινα φονικά Τ-κύτταρα σε κύτταρα iPS και διερεύνησαν το πώς ακριβώς γίνεται η διαφοροποίησή τους.
Η νέα προσέγγιση
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Τ-κύτταρα τα οποία στοχεύουν μια συγκεκριμένη μορφή δερματικού καρκίνου και τα μετέτρεψαν σε κύτταρα iPS εκθέτοντάς τα στους «παράγοντες Γιαμανάκα» - πρόκειται για συγκεκριμένους παράγοντες που πρωτοχρησιμοποίησε ο καθηγητής Σίνγια Γιαμανάκα ο οποίος βραβεύτηκε με το Νομπέλ Ιατρικής για το 2012 και οι οποίοι γυρνούν πίσω το «ρολόι» των κυττάρων, επαναφέροντάς τα σε ένα πρότερο, αδιαφοροποίητο στάδιο.
Τα κύτταρα iPS που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο καλλιεργήθηκαν και οδηγήθηκαν στο να διαφοροποιηθούν ξανά σε Τ-λεμφοκύτταρα. Τα νέα λεμφοκύτταρα φάνηκε να είναι εξειδικευμένα στην εξολόθρευση του ίδιου τύπου δερματικού καρκίνου όπως και τα πρώτα. Τα «νεόκοπα» κύτταρα διατηρούσαν τις γενετικές πληροφορίες που τους επέτρεπαν να εκφράζουν στην επιφάνειά τους τον υποδοχέα που ήταν εξειδικευμένος για τον καρκίνο. Ηταν πλήρως λειτουργικά και παρήγαγαν μάλιστα μια αντικαρκινική ουσία.
Θεραπεία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον
Όπως εξήγησε ο δρ Καβαμότο «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μεγάλες καλλιέργειες εξειδικευμένων ενάντια σε μια μορφή καρκίνου Τ κυττάρων δημιουργώντας αρχικώς κύτταρα iPS και διαφοροποιώντας τα ξανά σε λειτουργικά Τ κύτταρα. Το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσουμε εάν αυτά τα Τ κύτταρα μπορούν να σκοτώσουν επιλεκτικά τα κύτταρα των όγκων αφήνοντας ανέπαφα άλλα κύτταρα του σώματος. Εάν αποδειχθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούν να εγχέονται απευθείας στον οργανισμό των ασθενών ως θεραπεία. Ευελπιστούμε ότι μια τέτοια θεραπεία θα είναι διαθέσιμη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !