E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Μέχρι πότε οι Αμερικανοί θα τυπώνουν άφθονο χρήμα;

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013


Από το τέλος του έτους 2006 ως σήμερα, οι έξι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν τυπώσει περί τα 12 τρισεκατομμύρια...

δολάρια νέο χρήμα.

Μεγάλο κατόρθωμα δεδομένου ότι ξεκίνησαν με έναν συνολικό ισολογισμό 5 τρις δολάρια. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα το τύπωμα χρήματος, ούτε κατά διάνοια.

Ο Brian Pretti, διευθυντής του ContraryInvestor.com, αναλύει τι σημαίνει αυτό.

Μια ερώτηση που ακούγεται ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι «πού είναι ο πληθωρισμός»; Ακαδημαϊκά, η εκτύπωση χρήματος είναι η υποτίμηση του νομίσματος.

Ίσως θα θυμάστε από το πανεπιστήμιο τον ορισμό του πληθωρισμού: Ότι είναι η κατάσταση όταν πάρα πολλά χρήματα «κυνηγούν» πολύ λίγα αγαθά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, επειδή η εκτύπωση χρήματος ιστορικά έχει συσχετιστεί με την έννοια και συχνά την πραγματικότητα του πληθωρισμού των τιμών.

Ένας τελευταίος χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ακολουθεί.

Φταίει πραγματικά το ότι η τιμή των υλικών περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια περιόδων εκτύπωσης χρήματος από την κεντρική τράπεζα; Είναι αυτό μια μεγάλη σύμπτωση;

Φυσικά όχι. Η υποτίμηση οποιουδήποτε νομίσματος σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από αυτό το νόμισμα για να αγοραστούν τα ίδια υλικά αγαθά, καθώς το νόμισμα πλέον “αξίζει λιγότερο”, από ό,τι θα πριν εκτυπωθεί νέο χρημα. Έτσι, σε μια πολύ πραγματική έννοια, δεν είναι το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, αλλά περισσότερο ότι οι αξίες του νομίσματος πέφτουν – επομένως σε αυτή την περίπτωση περισσότερα χρήματα επιδιώκουν να αγοράσουν την ίδια ποσότητα αγαθών. Αλλά η αντίληψη μπορεί να είναι ότι οι τιμές αυξάνονται. Μπορούμε να πούμε ότι η όλη ιδέα του πληθωρισμού είναι αναπόσπαστα συνυφασμένη με τις ανθρώπινες αντιλήψεις; Νομίζω ότι είναι μια πολύ δίκαιη δήλωση.

Αν λέγατε σε κάποιον στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το γενικό επίπεδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα αυξανόταν σε διψήφιο αριθμό, πιθανότατα θα νομίζανε ότι χάσατε το μυαλό σας.

Μέχρι το 1980, μια γενική αντίληψη ήταν ότι ο πληθωρισμός που έτρεχε ασταμάτητα δεν θα μπορούσε να σταματήσει. Ως άνθρωποι, είμαστε επιρρεπείς σε αυτό που ονομάζεται «προκατάληψη πρόσφατης εμπειρίας», καθώς έχουμε την τάση να ρίχνουμε περισσότερο βάρος όταν σκεφτόμαστε στη λήψη αποφάσεων κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Χρειάστηκαν χρόνια ανόδου των τιμών στη δεκαετία του 1970 προτού ο πληθωρισμός γίνει μια ευρέως αποδεκτή πεποίθηση. Χρειάστηκαν χρόνια πτώσης του ποσοστού του CPI (δείκτης αντίληψης διαφθοράς) στη δεκαετία του 1980 για να αντιληφθεί ο γενικός πληθυσμός επιτέλους ότι ο πληθωρισμός είχε πράγματι «σπάσει».

Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι οι αντιλήψεις είναι εξαιρετικά σημαντικές στην ανθρώπινη διαδικασία λήψης αποφάσεων (για να μην πούμε πόσο σημαντικές είναι για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων) και αυτές οι αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν πολύ αργά, πολύ πιο αργά από την πραγματική αλλαγή στην πραγματική οικονομία.


Ας επιστρέψουμε γρήγορα στο σήμερα. Όπως αναφέρθηκε, έχουμε βομβαρδιστεί από το τυπωμένο χρήμα των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως κατά το πρόσφατο παρελθόν (τα τελευταία πέντε χρόνια). Ο καθένας έχει πλήρη επίγνωση ότι η αμερικανική Fed και οι παγκόσμιοι ομόλογοί της πολεμούν τώρα τον αποπληθωρισμό.

Ένας πιστωτικός κύκλος που ξέσπασε σε παγκόσμιο επίπεδο άφησε τα περιουσιακά στοιχεία του χρέους που το επιαβρύνουν να είναι ευάλωτα στις πραγματικές αξίες, και ακόμα πιο επικίνδυνα όταν οι τιμές αγοράς των εν λόγω στοιχείων πέσουν κάτω από το επίπεδο του χρέους τους που τα υποστηρίζει.

Ο τομέας ακινήτων των ΗΠΑ δεν ήταν ένα παράδειγμα; Και, φυσικά, πριν από την πραγματική ύφεση των ακινήτων, η λαϊκή αντίληψη ήταν ότι «οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν πάντα», καθώς πολύ λίγοι είχαν βιώσει μια αρνητική αγορά στον τομέα. Η εκτύπωση 2 τρις δολαρίων από την αμερικανική Fed από το 2009 έχει αντισταθμίσει αρκετή από την υποχώρηση στις αξίες ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας την αίσθηση ότι υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις πολύ υποτονικές.

Μετά από 12 χρόνια που παρακολουθούμε τις χρηματιστηριακές αξίες να πηγαίνουν στο… πουθενά, η λαϊκή αντίληψη σήμερα δεν είναι μία που αφορά την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Ο καθένας πιστεύει πλέον ότι «οι τιμές των ακινήτων δεν ανεβαίνουν πάντα». Και αφού είδαμε τους κεντρικούς τραπεζίτες παγκοσμίως να εκτυπώνουν 12 τρις δολάρια σε έξι χρόνια χωρίς αρνητικές συνέπειες στον πληθωρισμό, οι αγορές δεν αντιδρούν αρνητικά όταν ανακοινώνονται επιπλέον και τόσο συχνά άνευ προηγουμένου προγράμματα νομισματικής επέκτασης.

Γιατί είναι όλα αυτά σημαντικά; Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ αντισυμβατικών δράσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες όλων των χωρών. Ο πρωθυπουργός Άμπε που εξελέγη πρόσφατα στην Ιαπωνία έχει υποσχεθεί απεριόριστη εκτύπωση χρήματος. Αυτή η επιτάχυνση στην πολιτική έρχεται τώρα μετά από δύο δεκαετίες αποπληθωριστικών επιπτώσεων στην Ιαπωνία. Αφού τριπλασίασε τον ισολογισμό της από το 2009, η αμερικανική Fed τώρα εκτυπώνει απεριόριστα χρήμα μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της για την ανεργία και τον πληθωρισμό
. Και γνωρίζουμε ότι η αφθονία των μέτρων τόνωσης του νομίσματος του ευρώ βρίσκεται μπροστά στην Ευρώπη, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν έχει καν αρχίσει. Εάν λέγατε σε κάποιον πριν από δέκα χρόνια ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να τυπώνουν δολάρια σε απεριόριστη βάση, και να μην επηρεάζονται από πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις, θα νόμιζαν ότι χάσατε τις αισθήσεις σας. Και όμως, να που γίνεται.

Η ουσία αυτής της συζήτησης είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αλλαγή αντίληψης του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού από το 2013 και πέρα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου δράσης των κεντρικών τραπεζιτών, και όχι να ασχολούμαστε με το τι έχει συμβεί ήδη ως σημείο αναφοράς για το τι πρόκειται να γίνει. Το πρόβλημα με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική είναι ότι όταν κάποιος αρχίζει, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Μπορείτε να φανταστείτε την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, αν αύριο η Fed ανακοινώσει ότι «δοκιμάσαμε την εκτύπωση χρήματος για τέσσερα χρόνια και πλέον δεν λειτουργεί, οπότε θα πρέπει να σταματήσουμε»; Στην πραγματικότητα στην Ιαπωνία αυτή τη στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έχουν δοκιμάσει την εκτύπωση για δεκαετίες, δεν λειτούργησε, και έτσι τώρα πρόκειται να σταματήσουν.

Τα οφέλη από την εκτύπωση χρήματος είναι συχνά βραχυπρόθεσμα, αλλά οι πιθανές συνέπειες αργούν. Στην Ιαπωνία, τα μηδέν τοις εκατό επιτόκια επέτρεψαν στην ιαπωνική κυβέρνηση να δανείζεται και να ξοδεύει για δεκαετίες. Το ιαπωνικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 200%. Θα θυμάστε ότι η Ελλάδα κατέρρευσε με χρέος πάνω από 100%.

Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ έχουν επίσης μερίδιο ευθύνης στο γεγονός ότι το αμερικανικό ομοσπονδιακό χρέος έχει διπλασιαστεί από το 2006! Ηταν εύκολο να γίνει με το κόστος του χρήματος κοντά στο 0%.

Στην πραγματικότητα, όσο πιο πολύ διατηρεί η αμερικανική Fed τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια (το κυβερνητικό κόστος χρηματοδότησης) κοντά στο μηδέν, απλά δεν υπάρχει κίνητρο για να σταματήσει ο δανεισμός και οι δαπάνες, ούτε υπάρχει κίνητρο για την αναδιάρθρωση. Η αποπληθωριστική νοοτροπία εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αντιλήψεις. Ίσως το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές στο εξής, θα είναι πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή και πώς θα την δούμε;


Παρά το γεγονός ότι δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο, κάποια στιγμή αυτή η νοοτροπία αποπληθωρισμού θα αρχίσει να μετατοπίζεται και αυτή η αλλαγή θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους επενδυτές. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η αλλαγή στο spread είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους επενδυτές. Προσπαθώντας να “δούμε” μια πολύ σημαντική αλλαγή πριν αυτή να γίνει, είναι κάτι που σχεδόν μοιάζει με το Άγιο Δισκοπότηρο στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων. Κανονικά, θα περιμέναμε να δούμε να γίνεται πραγματικότητα η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια της αύξηση των εγχώριων επιτοκίων. Αυτή ήταν ακριβώς η έκφραση δυσαρέσκειας της αγοράς με τον πληθωρισμό τη δεκαετία του 1970. Αλλά, δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν πρόκειται να το δούμε αυτό ακόμη και αν η αποπληθωριστική νοοτροπία αλλάξει τελικά σε μια πληθωριστική προκατάληψη, καθώς η Fed ελέγχει τα μικρής διάρκειας επιτόκια και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μοναδικός αγοραστής των μεγαλύτερης διάρκειας κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην τεχνητή διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων χαμηλά.

Όπως ο Jim Grant έχει αποφανθεί, τα φανάρια στην διαχείριση κινδύνου επιτοκίων δεν λειτουργούν. Μην περιμένετε να δείτε την απόλυτη τοποθέτηση των πληθωριστικών πιέσεων στα επιτόκια των ομολόγων.

Η πρότασή μου είναι ότι θα πρέπει να “διαβάσουμε” τις αγορές, προκειμένου να προβλέψουμε μια αλλαγή στις αντιλήψεις του αποπληθωρισμού. Το πρώτο και ίσως πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε τις διαφορές των επιτοκίων Δημοσίου και των αποδόσεων των TIPS. Αυτή η εξάπλωση σημαίνει ότι τα TIPS υπονοούν οριακά ποσοστά πληθωρισμού. Πολύ κομψά, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης για τα ομόλογα και τα παρόμοια TIPS μας αφήνει με την “τιμολόγηση” της αγοράς για τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Το γεγονός είναι ότι η Fed ανακοίνωσε 3ο τρίμηνο και ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 45 δισ. δολαρίων μηνιαίως, στο υψηλότερο επίπεδο του ισοσκελισμένου πληθωρισμού, στον τρέχοντα κύκλο. Δεν θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ανοδική κίνηση ώστε να ανέβει αυτό το ποσοστό σε νέα ύψη. Θα επιταχύνει κάτι τέτοιο την αλλαγή στις αντιλήψεις;

Αλλά επιπλέον, ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν προκύψει όχι μόνο από την περίοδο του 2009, αλλά πραγματικά πολύ πίσω στο 2000, αντανακλούν την αποπληθωριστική νοοτροπία ή αντίληψη. Οι μετοχές συνδέονται άμεσα με την εκτύπωση χρήματος της Federal Reserve. Κάθε φορά που ξεκινά ένα πρόγραμμα η Fed, οι μετοχές έχουν αυξηθεί και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειωθεί. Ο χρυσός συνήθως απαντά αυξάνοντας την τιμή του, όπως έγινε και πριν από το ευρωχάος, το δολάριο θα απαντήσει επίσης, καθώς κάποιος θα πίστευε σε μια επιτάχυνση της εκτύπωσης χρήματος, μειώνοντας την αξία σε σχέση με τα ξένα νομίσματα.

Και πάλι, ο λόγος που επαναφέρω το θέμα των δυνατοτήτων για μια μετατόπιση προς τις αντιλήψεις του αποπληθωρισμού και τις πληθωριστικές προκαταλήψεις είναι ότι αυτό που θα περίμενε κανείς να συμβεί με την οικονομική αντίδραση της αγοράς στην ποσοτική χαλάρωση και το ακόλουθο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δεν έγινε. Προς το παρόν, οι τιμές των μετοχών κορυφώθηκαν όταν ανακοινώθηκε το QE3 τον Σεπτέμβριο και δεν ήταν σε θέση να κινηθούν υψηλότερα από τότε. Την ημέρα που η Fed ανακοίνωσε την αγορά 45 δις δολαρίων ομολόγων το μήνα, τα επιτόκια αυξήθηκαν. Ο χρυσός διορθώνει από την ανακοίνωση αγοράς ομολόγων και το δολάριο προς το παρόν έχει αυξηθεί έναντι μεγάλων ξένων νομισμάτων. Αν και αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αγοράς, συλλογικά μιλούν για μια οικονομική αγορά που προσπαθεί να εκτιμηθεί με μια πληθωριστική προκατάληψη, σε αντίθεση με ένα αποπληθωριστικό αποτέλεσμα. Όλα είναι πολύ βραχυπρόθεσμα, αλλά το έργο μας σε μια περίοδο όπου τα φανάρια της διαχείρισης κινδύνου (δωρεάν επιτόκια της αγοράς) αποδείχθηκε ότι είναι σε επιφυλακή για την ουσιαστική οικονομική αλλαγή της αγοράς στο περιθώριο. Αυτό μπορεί πράγματι να είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για το 2013.

Επί αρκετούς μήνες, προτρέπω τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα ​​από το οικονομικό γκρεμό, στον χαρακτήρα της πραγματικής παγκόσμιας οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι τα παγκόσμια εταιρικά έσοδα επιβραδύνονται σε μια εποχή που τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται ιστορικά σε υψηλά επίπεδα. Ο δημοσιονομικός γκρεμός, κατά μία έννοια, δεν μπορεί να έχει ένα “θετικό” αποτέλεσμα για όλους, καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις των φόρων και πιθανότατα περικοπές δαπανών. Αυτά είναι ανασταλτικά στην πραγματική οικονομία. Η αντιστάθμιση σε όλα αυτά είναι ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και θα συνεχίσει την εκτύπωση χρήματος. Υπάρχει μια αίσθηση της ισορροπίας αντίληψης για όσο διάστημα οι επενδυτές έχουν μια αποπληθωριστική νοοτροπία. Όταν οι αντιλήψεις τελικά μετατοπιστούν από μια πληθωριστική προκατάληψη, τότε οι χρηματοοικονομικές αγορές θα έχουν μια μικρή δυσπεψία. Και πάλι, δεν βρισκόμαστε εκεί προς το παρόν, αλλά θα δούμε το 2013 μια περίοδο προσαρμογής της αντίληψης, σχετικά με τις επικρατούσες αποπληθωριστικές προκαταλήψεις; Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις και πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε το Νέο Έτος.



news.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger