E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Φτηνό το τζάκι αλλά ρυπαίνει την ατμόσφαιρα – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012


Το πετρέλαιο στην τιμή που έχει φτάσει είναι σχεδόν απρόσιτο για τους πολίτες. Η καύση ξύλου στα τζάκια είναι μία φτηνή σχετικά και εύκολη λύση για όσους θέλουν να ζεσταθούν. Ωστόσο μόνο καλή δεν φαίνεται να είναι αυτή η νέα συνήθεια των Ελλήνων. Οι ρύποι από τα τζάκια έχουν αυξήσει κατά πολύ την ατμοσφαιρική ρύπανση με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να ανησυχούν.
Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο σοβαρό, που οι ειδικοί παρομοιάζουν την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα μας, εφόσον δεν μειωθεί η έκκριση ρύπων, με την αιθαλομίχλη του Λονδίνου το 1950, όπου λόγω της τεράστιας χρήσης τζακιών, τα αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται από την καύση ξύλου είχαν σκοτώσει περίπου 4.000 ανθρώπους.
Η εκτίναξη αυτή του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ το 2013 εκτιμάται πως θα διογκώσει ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον πρόβλημα, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν στη λύση του τζακιού για τη θέρμανσή τους. Η καύση του ξύλου μέσα στο σπίτι συνεπάγεται και τον αμεσότερο κίνδυνο, αφού η ποιότητα των pellet (προϊόντων ξύλου) είναι χαμηλή, εξαιτίας των μαζικών εισαγωγών υλικών καύσης με περιορισμένες προδιαγραφές, από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία «είναι σαν το νοθευμένο πετρέλαιο θέρμανσης και τη νοθευμένη βενζίνη» εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι συνιστούν να μην ανάβουμε φωτιά στο σπίτι όταν η ατμόσφαιρα γίνεται πολύ αποπνικτική.
Η τεράστια ζήτηση που έχει δημιουργηθεί έχει ωθήσει στην εκτόξευση της τιμής του ξύλου, με πολλούς εμπόρους να χρησιμοποιούν μάλιστα αθέμιτα μέσα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα να αποτελεί το βρέξιμο των ξύλων έτσι ώστε να παρουσιάζονται πιο βαριά. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Πολιτεία έχει επιστρατεύσει το ΣΔΟΕ και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για να αυξήθούν οι έλεγχοι στο εμπόριο ξυλείας. Καθημερινά γίνονται καταγγελίες για παράνομη υλοτομεία, ενώ το 2011 μόνο, κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 6.500 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Φωτογραφία: Eurokinissi

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger