E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα 10 λάθη που βάζουν τέλος στη δίαιτά μας

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012


Μπορεί μια δίαιτα να αποτύχει παταγωδώς; Και όμως ναι, αναφέρουν οι ειδικοί, αν γίνουν ορισμένα λάθη, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια όχι στην απώλεια αλλά μάλλον στην...πρόσληψη και άλλων κιλών!

Τα 10 λάθη…
1. Νομίζεις ότι δίαιτα σημαίνει άνοστα, λίγα και άχρωμα φαγητά
Έχεις την αίσθηση ότι δίαιτα σημαίνει μετράω θερμίδες, γραμμάρια, κόκκους ρυζιού… Όταν ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει φαγητά που σου αρέσουν και τα απολαμβάνεις, αισθάνεσαι τύψεις, ενοχές και ότι δεν κάνεις δίαιτα, άρα σκέφτεσαι ότι δεν γίνεται να χάσεις κιλά. Και φυσικά γεμίζεις ενοχές και όπως πολύ καλά ξέρεις οι ενοχές παχαίνουν.
2.Μπαίνεις στη διαδικασία να φας φαγητά που δεν είχες φάει ποτέ. Κι αυτό σε αποσυντονίζει
Μια δίαιτα που περιέχει τροφές τις οποίες δεν είχες ποτέ δοκιμάσει, δύσκολα θα φέρει αποτελέσματα. «Πιστεύοντας ότι η δίαιτα περιλαμβάνει μόνο ψητά ή βραστά φαγητά, αναγκάζεσαι να μαγειρεύεις διαφορετικά φαγητά από τις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, όπως την ψυχολογία, την έλλειψη χρόνου, αλλά και τον προϋπολογισμό σου» εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.
3. Το πρόγραμμα διατροφής δεν είναι προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες
Η δίαιτα που αποφάσισες να ακολουθήσεις σου προτείνει συγκεκριμένα φαγητά, συγκεκριμένες ώρες, δεν είναι κομμένη και ραμένη στα μέτρα σου και αυτό σε δεσμεύει, σε αγχώνει και σε αποσυντονίζει. Αν δεν έχεις μαζί σου στο γραφείο τη συγκεκριμένη ώρα, το συγκεκριμένο φαγητό… προκειμένου να μην χαλάσεις τη δίαιτα προτιμάς να μην φας τίποτα από το να παραγγείλεις κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο. Με λίγα λόγια, χάνεις απαραίτητα γεύματα. Και έχεις ένα μόνιμο άγχος. «Αυτό έχει ως συνέπεια να κουράζεσαι ψυχολογικά από την υποχρεωτική αλλαγή ή να εξουθενώνεται ο οργανισμός σου» εξηγεί ο Νικόλαος Κριαράς. Γρήγορα θα επιστρέψεις στα ωράρια που σε βολεύουν και δυστυχώς και στις κακές διατροφικές συνήθειες.
4. Η δίαιτα από στόμα σε στόμα
Πόσες φορές σου έχει τύχει να βρεις μια δίαιτα που έκανε κάποια συνάδελφος και έχασε κιλά; Εκείνο όμως που δεν υπολόγισες είναι πως ίσως το συγκεκριμένο διαιτολόγιο να μην κάνει για σένα. «Η δίαιτα δεν είναι σχεδιασμένη για σένα. Δεν υπολογίζονται οι διατροφικές σου συνήθειες ή απέχθειες και καταλήγεις να τρως φαγητά που δεν σου αρέσουν και, αφού σταματήσει η υποχρεωτική στέρηση, καταφεύγεις σε βουλιμικές κρίσεις στις γεύσεις που στερηθήκες».
5. Αυστηρές-Εξαντλητικές δίαιτες
Είναι το μόνιμο ΟΧΙ των διαιτολόγων. Μπορεί να προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα, όμως αυτά είναι πρόσκαιρα και κυρίως βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου. «Μπροστά στο «όφελος» της απώλειας, δεν υπολογίζεις τις αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό σου. Δεν υπολογίζεις τον κίνδυνο να ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, και μάλιστα διπλά, κατάσταση πολύ συνηθισμένη» εξηγεί ο Νικόλαος Κριαράς.
6. Η αναζήτηση της μαγικής λύσης
Το βάρος του ο καθένας δεν το απέκτησε σε μία μέρα. Αντίστοιχα δεν μπορεί και να το χάσει σε μία νύχτα. Αν δεν το συνειδητοποιήσεις αυτό, τότε σύντομα θα νιώσεις απογοήτευση και κούραση από την προσπάθεια που δεν αποδίδει. «Πρέπει να δεχτείς το γεγονός ότι μπορεί, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μια δίαιτα να μην αποδώσει το αναμενόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επιμονή και η σωστή προσπάθεια θα σε οδηγήσουν στο στόχο σου.
7. Απομόνωση
Πολλές φορές η δίαιτα οδηγεί σε απομόνωση. Σκέφτεσαι πως αν βγεις με τους φίλους σου θα παρασυρθείς και θα «χαλάσεις» τη δίαιτα. Κι έτσι προτιμάς να μένεις σπίτι. Άσε που πολλές φορές ντρέπεσαι να φας μπροστά στους άλλους για να μην σε επικρίνουν ή να συγκρατηθείς απέναντι σε πειρασμούς που υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά απαγορεύονται για εσένα. Η ψυχολογία όμως είναι το Α και το Ω της προσπάθειας.
8. Συγκρίνεσαι με άλλους…
Πολύ συχνά μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις το βάρος σου με τους φίλους σου. «Γιατί έχασα λιγότερο από την συνάδελφό μου; Μαζί ξεκινήσαμε τη δίαιτα!» σκέφτεσαι! Ο διαιτολόγος διατροφολόγος τονίζει πως «Πρέπει να δεχόμαστε τον ρυθμό απώλειας του οργανισμού μας και να μην προσπαθούμε να πιέσουμε μια κατάσταση, η οποία θα γυρίσει εναντίον μας. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε.»
9. Τρως λιγότερο από αυτό που προβλέπει η δίαιτα
Είμαστε όλοι ειδικοί. Πολλές φορές από την ανυπομονησία να χάσεις βάρος, κόβεις ποσότητα ή και γεύματα από το διαιτολόγιο. «Εαν φας λιγότερο, θα χάσεις ακόμη περισσότερα κιλά» σκέφτεσαι. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το μόνο που θα πετύχεις είναι να νιώθεις αδυναμία, να κουραστείς και να αποσυντονίσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό.
10. Τελειώνει η δίαιτα, αρχίζουν οι κακές συνήθειες
Κατάφερες να τηρήσεις τη δίαιτα κατά γράμμα και αυτό απέδωσε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς πως το πιο δύσκολο είναι η συντήρηση κι όχι η απώλεια κιλών. Για να καταλάβεις, εκείνο που έχει σημασία είναι μετά τη δίαιτα να μην επιστρέψεις στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως έτσι όλοι σου οι κόποι θα πάνε χαμένοι. «Η συντήρηση πρέπει να γίνεται για να μάθετε να τρώτε σωστά, τις γεύσεις και τα φαγητά που επιθυμείτε, αποκτώντας καλές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Να μάθετε να χαίρεστε το φαγητό, χωρίς τύψεις και ενοχές».
Του Νικόλαου Κριαρά, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

http://santosight.blogspot.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger