E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Στον «αερα» οι δανειοληπτες του ΟΕΚ – «καμια επιμηκυνση» λενε οι τραπεζες

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012


Δανειολήπτες του ΟΕΚ...μόνοι ψάχνουν για επιμήκυνση. Υπό το βάρος των υψηλών δόσεων, καταφεύγουν στις τράπεζες για να ζητήσουν αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά συνήθως εισπράττουν αρνητική απάντηση. Ο ΟΑΕΔ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας νίπτει τας χείρας του και ουσιαστικά παραπέμπει στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.


Την «χρυσή περίοδο» 2003-2008, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να πάρουν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ μέσω εμπορικών τραπεζών. Η διάρκεια αυτών των δανείων ήταν «κλειδωμένη» στα 15 χρόνια ενώ ο ΟΕΚ αναλάμβανε για περίοδο 9 ετών να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των τόκων (από το 50% έως το 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του δανειολήπτη).
Κι ήρθε η κρίση. Και η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υψηλές δόσεις. Διότι καλή η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ, το ποσό όμως που ερχόταν κάθε μήνα στους δανειολήπτες γινόταν ολοένα και περισσότερο δυσβάσταχτο. Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:
Δάνειο επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ ύψους 120.000 ευρώ εκταμιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2006. Η μηνιαία δόση, σήμερα διαμορφώνεται στα 750 ευρώ καθώς η διάρκεια του δανείου είναι μόλις 15 χρόνια. Η δόση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και θα έφτανε στα 910 ευρώ αν έλειπε και η επιδότηση του ΟΕΚ (η οποία θα σταματήσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της 9ετίας). Για να περιοριστεί η δόση από τα επίπεδα των 750 ευρώ, μια λύση υπάρχει: να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου από τα 15 στα 25 χρόνια. Αυτό προέβλεπε και η υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί εδώ και μήνες. Σε αυτή την απόφαση παραπέμπει ο ΟΑΕΔ. Όμως οι τράπεζες δεν την δέχονται και οι δανειολήπτες μένουν στο κενό. Τι κάνουν; Σταματούν να πληρώνουν και το δάνειο βάφεται «κόκκινο».
Τι πρέπει να γίνει; Να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση, να επιμηκυνθούν τα δάνεια και να σταματήσουν οι τράπεζες να επικαλούνται «τεχνικές δυσκολίες» για να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

http://www.fpress.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger