E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Στηριξη Μαξιμου στον Γ. Στουρναρα

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012


Την πλήρη και απόλυτη στήριξη του Μαξίμου στις κινήσεις των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα εξέφραζαν χθες επίσημοι κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δυσφορία και την αντίθεση του πρωθυπουργού απέναντι στη νέα απαίτηση της τρόικας να μην πληρώσουν οι τράπεζες το ποσό των 550 εκατομμυρίων ευρώ από τα μερίσματα του 2010, ποσό που οφείλουν μετά την κρατική χρηματοδότηση που είχαν πάρει το 2008.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως «η συνεργασία του Αντ. Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου είναι συνεχής και αγαστή», επισημαίνοντας πως απηχεί πλήρως τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι «η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετέχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης», επιμένοντας πως το ποσό πρέπει να καταβληθεί από τις τράπεζες.

Διαπραγμάτευση
 
Παρά τη νέα εμπλοκή με την τρόικα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μας θα κλείσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή το αργότερο τη Δευτέρα, καθώς ο Αντ. Σαμαράς θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου με δεδομένο το πακέτο των μέτρων.

Οι ίδιοι επιβεβαίωναν ταυτόχρονα την πρόθεση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την τρόικα και να προετοιμαστεί η παρουσία του κ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής. Αν η συμφωνία με την τρόικα κλείσει εντός του Σαββατοκύριακου, είναι πολύ πιθανόν η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ενώ σε άλλη περίπτωση η πρόσκληση των Ευάγγ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη θα μετατεθεί για την Τρίτη ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.

Τρικομματικές τριβές
 
Στη σύσκεψη των πολιτικών αναμένεται να συζητηθούν και τα προβλήματα που δημιουργούνται αναφορικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Ευάγγ. Βενιζέλος θέλουν -ο καθένας με προφανώς διαφορετική στόχευση- να θέσουν τα ζητήματα που προκαλούν τριβές και αναταράξεις.

Αφορμή για τις νέες προστριβές αποτέλεσε η επίσκεψη της Αγκ. Μέρκελ, καθώς η Ιπποκράτους, παρά τη γενική θετική αποτίμηση που έκανε, υποστήριξε πως αυτή «δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», ενώ εντύπωση προκάλεσαν και οι αιχμές κατά του Φ. Κουβέλη, με αφορμή την άρνησή του να συμμετάσχει στις συνομιλίες με την κ. Μέρκελ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός «κάδρου» και τον Ευάγγ. Βενιζέλο, παρά το γεγονός ότι είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι «παρών» στις διαβουλεύσεις. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Φίλ. Σαχινίδη, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύτηκε πως θα φιμωθεί, αλλά πως θα στηρίξει την κυβέρνηση» και ρώτησε: «Θέλετε τη στήριξη που σας προσφέρουμε ναι ή όχι; Σας ενοχλεί ή ντρέπεστε; Αν σας ενοχλεί ή θέλετε να κάνετε κυβέρνηση με άλλους να το πείτε ανοιχτά και όχι με διαρροές ή με υπονοούμενα».

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι αν και επισήμως αποφεύγουν να σχολιάσουν την κριτική στάση του ΠΑΣΟΚ, αφήνουν να εννοηθεί πως η τακτική αυτή είτε εκφράζεται με δηλώσεις είτε με διαρροές δημιουργεί σύγχυση και δεν βοηθά τη διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger