E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Με επικεντρο την Συρια η Ρωσοτουρκικη διενεξη

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012



Ρεπορτάζ: Λογοθέτη Ελένη

Θερμό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία έχει προκαλέσει η προχθεσινή αναχαίτιση και καθήλωση συριακού επιβατικού αεροσκάφους στην Άγκυρα από τις τουρκικές αρχές.

Η τακτική πτήση της Syrian Air απογειώθηκε από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό αλλά- έπειτα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών- αναχαιτίστηκε από τουρκικά μαχητικά και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Ο Ρετζεπ ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε, παράνομα, ρωσικής κατασκευής πολεμοφόδια που προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας. Τα πυρομαχικά κατασχεθηκαν από τις τουρκικές αρχές ως παράνομο φορτίο καθώς "σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, τα πολιτικά αεροσκάφη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα, εφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό".

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της Δαμασκού, που έκανε λόγο για «τουρκική αεροπειρατία» και απαίτησε να της επιστραφούν "πλήρως και άθικτα" τα εμπορεύματα που κατάσχεσε από το αεροπλάνο η Τουρκία.

Εντονότερη όμως ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, με αφορμή το γεγονός ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν και Ρώσοι επιβάτες. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας (βασική σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ) οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να ζητά εξηγήσεις καθώς η Τουρκία «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των 17 Ρώσων επιβατών» και το Κρεμλίνο να ανακοινώνει την αναβολή της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πουτιν στην Άγκυρα, που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ο πιλότος του αεροσκάφους δεν ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών» και ότι πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες «λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους». Απέρριψε δε ότι καταγγελίες για κακομεταχείριση των επιβατών.



Επιπλέον, στο πλαίσιο της απότομης επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, ο τουρκικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πετάει πια πάνω από τον Συριακό εναέριο χώρο, για "λόγους ασφαλείας" .

"Οι Turkish Airlines δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εναέριο χώρο για όσο διάστημα δεν δημιουργείται ζώνη ασφαλείας" δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, Χαμντί Τοπτσού, έπειτα και από δημοσιεύματα του λιβανέζικου Τύπου ότι , η συριακή Πολεμική Αεροπορία διατάχθηκε να εξαναγκάζει σε προσγείωση οποιοδήποτε τουρκικό αεροπλάναο βρεθεί στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Επιπλέον, η Συρία σταμάτησε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία εδώ και μία εβδομάδα- από το περιστατικό στο χωριό Ακτσάκαλε- όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς εκατέρωθεν. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός έχει αρχίσει να σκάβει χαρακώματα κατά μήκος των συνόρων με την Συρία ενώ το Γενικό επιτελείο έχει προειδοποιήσει την Συρία ότι «αν χρειαστεί, θα προβεί σε ισχυρότερες κινήσεις».


http://www.real.gr/?page=home
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger