E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Το Spiegel αποκαλυπτει: Ετσι οι Νοτιοι νικησαν την Μερκελ

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012



Σκληρό πόκερ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών παίχτηκε στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες το σκληρό «πρέσινγκ» που δέχθηκε ο ευρωπαϊκός Βορράς και κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ, από τον Νότο...
Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί την στάση που κράτησε ο Μάριο Μόντι, και την ακολούθησε και ο Μαριάνο Ραχόι, χαρακτηρίζοντάς της ως «σκληρή». Η Δανέζα πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για... ομηρία των 27 μέσα στην αίθουσα από την Ιταλία και την Ισπανία.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, το «πρέσινγκ» της Ιταλίας στην Γερμανία δεν έγινε μόνο στον αγωνιστικό χώρο και στο πλαίσιο του EURO 2012, αλλά και στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Ο Μάριο Μόντι κρατώντας αγέρωχη στάση είπε πως οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν όχι μόνο όλο το βράδυ αλλά και ολόκληρη την Κυριακή αν χρειαστεί προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα που θα καθησυχάσουν τις αγορές. Παρόμοια στάση κράτησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε εκφράσει την αγωνία του για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία αναγκάζεται να δανειστεί.
Η Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο δεν έδειξε να επηρεάζεται από «ταμπεραμέντο» της Μεσογείου και θεώρησε πως οι 27 είχαν ήδη καταλήξει σε μία συμφωνία για την ανάπτυξη της Ευρώπης ύψους 120 δισ. ευρώ και την υιοθέτηση των ομολόγων έργων.
Το Spiegel περιγράφοντας το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, τονίζει πως τότε ήταν που άρχισε η πραγματική αντεπίθεση του Νότου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι σηκώθηκε περίπου στις 20:00 έτοιμος να κατευθυνθεί προς του δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από την αίθουσα και να τους ανακοινώσει πως επετεύχθη συμφωνία.
Δύο λέξεις όμως τον σταμάτησαν. «Πού πας;» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με φανερά έντονο ύφος. Η Ιταλία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Σύνοδο εάν δεν γίνει φανερό πως η ΕΕ παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών επιτοκίων με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται η χώρα, είπε ο Μάριο Μόντι. Τόνισε επίσης πως συναίνεση όσον αφορά το Σύμφωνο Ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δώσει εάν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα. Η Ισπανία μπορεί να είναι αντίπαλος της Ιταλίας στον τελικό του EURO 2012, στην κρίσιμη όμως αυτή Σύνοδο για το euro, ήταν ένας ισχυρός της... σύμμαχος. Έτσι ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε και αυτός πως θα τηρήσει την ίδια στάση και πως δεν πρόκειται να εγκρίνει το πακέτο για την ανάπτυξη.
Όπως ήταν φυσικό στην αίθουσα επικράτησε ένταση η οποία εκφράστηκε δια στόματος της πρωθυπουργού της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, η οποία αναρωτήθηκε εάν ολόκληρη η αίθουσα είναι... όμηρος της άτυπης αυτής μεσογειακής συμμαχίας.
Τελικά ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν πήγε πουθενά και έμεινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επί τρεις ώρες σύμφωνα με το Spiegel ακολούθησαν σκληρές διαβουλεύσεις. Στις 23:00 ο κ. Ρομπάι επιχείρησε άλλη μία προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τους δημοσιογράφους. Αυτήν την φορά τον πίεσε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία τον παρότρυνε να ανακοινώσει την συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης. Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε από τον Ρομπάι «να πει την αλήθεια»...
Η ώρα έχει πάει πλέον 23:00 και στην αίθουσα Τύπου εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοινώνοντας πως επί της αρχής υπάρχει συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης. Συμπλήρωσε όμως ότι δύο χώρες δεν μπορούν προς το παρόν να δώσουν την τελική έγκρισή τους, φανερώνοντας το κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα.
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η αντιπαράθεση και οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν για τουλάχιστον μία ώρα ακόμη, με τους ηγέτες των χωρών που είναι εκτός της Ευρωζώνης να αποχωρούν, αφήνοντας τους υπολοίπους 17 να «μάχονται»...
Όπως μεταδίδει το Spiegel, μέχρι εκείνη την ώρα η Γερμανία κρατούσε σκληρή στάση, η οποία όμως κάμφθηκε όπως φάνηκε μετά από πολλές ώρες πίεσης του Μόντι και του Ραχόι.
Τελικά η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε στις 05:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο Ρομπάι ανακοίνωσε τελικά την επίτευξη της συμφωνίας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης.
Ο Μάριο Μόντι αποχωρώντας από την σύνοδο έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους καθ'οδόν προς το αυτοκίνητό του, ανακοινώνοντας και αυτός με τη σειρά του πως θα μεταβεί στο Κίεβο για το τελικό του Euro 2012.
Πάντως από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με την γαλλική Le Monde είπε πως «πιστεύω ότι καταλήξαμε σε κάτι σημαντικό αλλά μείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: Καμία διευκόλυνση χωρίς ανταλλάγματα», ενώ προσέθεσε πως «μένουμε πιστοί στο γνωστό σχήμα: Διευκολύνσεις, ανταλλάγματα, έλεγχος».

http://www.iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger