E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Εικόνες σοκ: Eναντιώθηκε στους Ταλιμπάν, κακοποιήθηκε και τώρα ζει ελεύθερη

Τρίτη 22 Μαΐου 2012


Η μύτη της είναι ακόμα κομμένη, τα κατακρεουργημένα αφτιά κρύβονται πίσω από τα μαλλιά και το συγκλονιστικό εξώφυλλο του Time είναι ακόμα δίπλα της. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που την άφησαν να πεθάνει στον δρόμο και νιώθει έτοιμη να μιλήσει. Αλλά δεν είναι.
«Οταν έκοψαν την μύτη και τα αυτιά μου, λιποθύμησα. Τα μεσάνυχτα ένιωσα να τρέχει κρύο νερό από τη μύτη μου. Ανοιξα τα μάτια και δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένα από αίματα», λέει η 22χρονη σήμερα Aesha Mohammadzai η οποία ζει στις ΗΠΑ όπου προσπαθεί να αναρρώσει από τη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας και να φτιάξει τη ζωή της.
Το λαβωμένο πρόσωπό της έχει γίνει σημείο αναφοράς εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν φριχτά βασανιστήρια μέσα στον γάμο τους και είτε δεν έχουν την ψυχική δύναμη να ξεφύγουν από τον τύραννό τους, είτε απαγορεύεται δια νόμου...
Ο πατέρας της Aesha την πούλησε όταν ήταν 12 ετών για να πληρώσει ένα μικρό παλιό χρέος. Για λίγα λεφτά την έδωσε σε μια οικογένεια που την κακοποιούσε και την υποχρέωσε να κοιμάται στον στάβλο με τα ζώα.
Όταν προσπάθησε να το σκάσει την έπιασαν και ο σύζυγός της για να την τιμωρήσει της έκοψε τα αυτιά και τη μύτη. Νομίζοντας μάλιστα ότι δεν θα ήταν δυνατό να σταματήσει η αιμορραγία την άφησε να πεθάνει στα βουνά. Ούτως ή άλλως δεν ήταν καλή σύζυγος.
Όταν βρήκε της αισθήσεις της η 18χρονη κοπέλα σύρθηκε μέχρι το σπίτι του παππού της και ο πατέρας της επειδή τη λυπήθηκε επιτέλους (κι επειδή έτσι όπως την είχαν κακοποιήσει δεν θα μπορούσε να τη συντηρήσει) και την φυγάδευσε σε ένα ιατρικό κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή. Οι γιατροί πάλευαν 10 εβδομάδες για να της σώσουν τη ζωή κι όταν διέφυγε τον κίνδυνο την έστειλαν σε ένα μυστικό καταφύγιο στη Καμπούλ. Τον Αύγουστο του 2010 της εξασφάλισαν εισιτήριο για τις ΗΠΑ αλλά και πολιτικό άσυλο.
Η τραγική ιστορία της έγινε εξώφυλλο στο Time με τον αβανταδόρικο τίτλο «Τί μας συμβαίνει όταν φεύγουμε από ο Αφγανιστάν» και μια οικογένεια προθυμοποιήθηκε να την φιλοξενήσει για όσο χρειαστεί. Ένα ίδρυμα της Νέας Υόρκης για τις Γυναίκες του Αφγανιστάν της έδωσε υποτροφία για να σπουδάσει και όλα θα πήγαιναν πλέον καλά στη ζωή της.
Τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα που παραλίγο να πεθάνει στην ύπαιθρο, η Aesha δηλώνει δυστυχισμένη και οι ψυχολόγοι που την παρακολουθούν είναι πολύ ανήσυχοι. Σε ένα βίαιο ξέσπασμά της έπεσε στο πάτωμα, άρχισε να χτυπά το κεφάλι της στο πάτωμα, να τραβάει τα μαλλιά της και να δαγκώνει τα δάχτυλά της.
Καταλαβαίνει ότι στις ΗΠΑ θα αποκατασταθεί η εικόνα της με πλαστική στη μύτη (έχει καθυστερήσει σημαντικά γιατί πρέπει πρώτα να επουλωθούν οι «εσωτερικές» πληγές της), θα έχει την εκπαίδευση που οι Ταλιμπάν απαγορεύουν αυστηρά στις γυναίκες αλλά παρόλα αυτά είναι δυστυχισμένη.
«Κάθε φορά που κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέπτη ξαναζεί τη φρίκη που έζησε. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που μπορεί και χαμογελά. Και εκείνες τις στιγμές βλέπεις το εφηβικό της πνεύμα να βγαίνει από αυτό το κορμί που έχει ζήσει μονάχα μέσα στην αδικία», λέει η Dr. Γκρόσμαν που την παρακολουθεί. Ακόμη και εκείνη, όμως, δεν ξέρει εάν τελικά η Aesha (η οποία δεν θέλει καν να φοράει το πλαστικό επίθεμα στη μύτη που την κάνει να δείχνει ένα συνηθισμένο, όμορφο κορίτσι) θα καταφέρει να επιβιώσει.
Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι σχεδόν το 90% των γυναικών του Αφγανιστάν υποφέρουν αυτή τη στιγμή από κακοποίηση μέσα στον γάμο τους.

http://www.iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger