Τρύπα ύψους 1,2 δις. Ευρώ έδειξε το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το «θολό» τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Το τεράστιο αυτό χρηματικό κενό μοιάζει αυθαίρετο, εφόσον δεν υπάρχουν τεκμήρια για τον ισολογισμό και την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Ρακιντζή, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα «ελεύθερο πεδίο αυθαιρεσιών και λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας», καθώς τον Οργανισμό χρέωναν βουλευτές, πανεπιστημιακοί και γιατροί για νοσήλια εξωτερικού.
Όπως, μάλιστα, δημοσιεύει σήμερα η Ελευθεροτυπία, ο Ρακιντζής υποστηρίζει ότι το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα, αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της Επιτροπής εξεδίδετο αυθημερόν ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων –όπως πανεπιστημιακοί, γιατροί, πολιτικοί κ. ά.- έκαναν κατάχρηση του δικαιώματος για νοσηλεία στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως 9 βουλευτές, οι οποίοι αν και δεν είχαν καταβάλει εισφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ είναι κατά τεκμήριο οικονομικά εύρωστοι, έσπευσαν να κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τον ΟΠΑΔ στον οποίο βρέθηκαν ευκαιριακά ασφαλισμένοι λόγω της ιδιότητας τους.
Παράνομη θεωρείται και η Επιτροπή που έστελνε ασθενείς στο εξωτερικό, καθώς η σύνθεσή της δεν ορίστηκε βάσει των προβλεπόμενων από το καταστατικό του Οργανισμού διαδικασιών. Η συγκεκριμένη Επιτροπή ήταν αυτή που ενέκρινε την αποστολή ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ στο εξωτερικό επί μακρόν και λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Απρίλιο. Παρόλα αυτά, παρουσίαζε μη νόμιμη σύνθεση από το Μάιο του 2011. Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι καταδεικνύουν περιστατικά νοσηλείας στο εξωτερικό που κόστισαν μέχρι και 500.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 80.000 – 100.000 ευρώ.
Η κατανομή των νοσηλίων εξωτερικού είναι η εξής:
Γερμανία: 24,76%
Βρετανία: 20,75%
Γαλλία: 12,72%
ΗΠΑ: 12,36%
Ελβετία: 7,89%
Ιταλία: 3,38%
Αλλες χώρες: 17,65%
Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας ήταν πως η επιλογή του νοσοκομείου γινόταν από τον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει νοσήλια όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και οι αυθαιρεσίες δεν σταματούσαν εκεί αφού ποσοστό των περιστατικών που κατευθύνονταν στο εξωτερικό, πήγαινε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος στα ύψη. Τέλος δεν φρόντισε κανείς να προχωρήσει στην καταγραφή της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και της καταγραφής του κόστους – οφέλους από τα περιστατικά που «έφυγαν» για το εξωτερικό.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως ο ΕΟΠΥΥ συγκροτήθηκε πρόχειρα και λειτουργούσε δίχως κάποιον εσωτερικό κανονισμό. Το πόρισμα της Ελευθεροτυπίας κάνει λόγο για έλλειψη βασικού σχεδίου και απλή συρραφή των επιμέρους διατάξεων των προηγούμενων φορέων, τους οποίους αφομοίωσε.
Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν να προκύψει ένας Οργανισμός χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα, δίχως συγκεκριμένο οργανόγραμμα και οργανωτική δομή, εσωτερικούς κανονισμούς, πειθαρχεία και συνέπεια. Η απουσία συμπαγούς θεσμικού πλαισίου και η επικράτηση του ανορθολογισμού ως προς τις ακολουθούμενες στρατηγικές και τους στοιχειώδεις λειτουργικούς κανόνες, έχουν καταστήσεις τον ΕΟΠΥΥ έναν ακόμη πληγέντα Οργανισμό από την ελληνική ασυνέπεια.
http://www.koolnews.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !