E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τριάντα αρχαίες άγκυρες στον βυθό της Σικελίας παρέχουν νέα στοιχεία για τους καρχηδονιακούς πολέμους

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Περισσότερες από 30 αρχαίες άγκυρες μπλεγμένες μεταξύ τους στον βυθό της θάλασσας κοντά στη Σικελία μιλούν για ένα πόλεμο που διήρκεσε χρόνια και άλλαξε την Ιστορία.

Οι άγκυρες εντοπίσθηκαν πλησίον της Παντελερίας και προέρχονται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους από τους Καρχηδονιακούς πολέμους - τρεις για την ακρίβεια - πολλά επεισόδια των οποίων διαδραματίσθηκαν στα νερά της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Λεονάρντο Αμπέλι αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Σάσαρι, οι άγκυρες είναι μία εντυπωσιακή απόδειξη των ισχυρών συγκρούσεων μεταξύ των Ρωμαίων και των Καρχηδονίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Καρχηδονιακού πολέμου (264 - 241 π.Χ.) για την επικράτηση στη Μεσόγειο.

Οι άγκυρες βρέθηκαν σε βάθος μεταξύ 50 και 80 μέτρων σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού, το Kάλα Λεβάντε και όπως αναφέρει ο Αμπέλι θα πρέπει να είχαν εγκαταλειφθεί σκόπιμα. Γιατί τα καρχηδονιακά πλοία κρύβονταν φυσικά, από τους Ρωμαίους και σε περίπτωση κινδύνου δεν θα μπορούσε να χάσουν χρόνο προσπαθώντας να ανασύρουν τις βαριές άγκυρες από τέτοια βάθη.

Ανάμεσα στην Αφρική και τη Σικελία, η Παντελερία είχε γίνει το το μήλο της Εριδος μεταξύ των δύο αντιπάλων κατά τη διάρκεια του 3ου π.Χ. αιώνα. Η Ρώμη είχε καταλάβει το μικρό νησί στον Α΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο το 255 π.Χ. με έναν στόλο 300 πλοίων αλλά έναν χρόνο αργότερα το έχασε. Κατά τη διάρκεια όμως αυτού του πολέμου οι Καρχηδόνιοι που στάθμευαν τα πλοία τους κοντά στην Παντελερία δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κρύβονται στη βόρεια ακτή και να προσπαθούν να ξεφύγουν.

Και για να γίνει γρήγορα αυτό ήταν αναγκασμένοι να κόψουν τα σχοινιά από τις άγκυρες και να τις αφήσουν στη θάλασσα όπου έριξαν επίσης μεγάλο μέρος του φορτίου τους, προκειμένου να ελαφρύνουν τα σκάφη για να κερδίσουν ταχύτητα. Και πράγματι κοντά στις άγκυρες η ομάδα του Αμπέλι εντόπισε στο Πούντο Τρασίνο πολλά αγγεία κατά ομάδες.

Πριν από δύο χρόνια άλλωστε, οι ίδιοι αρχαιολόγοι ανέσυραν από βάθος 20 μέτρων περί τα 3.500 χάλκινα φοινικικά κέρματα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 264 και 241 π.Χ. ακριβώς δηλαδή στην περίοδο του Α΄ Καρχηδονιακού πολέμου.

Το γεγονός μάλιστα, ότι έχουν όλα την ίδια εικονογραφία υποδηλώνει ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για πληρωμές, ενδεχομένως για την υποστήριξη ομάδων εναντίον των Ρωμαίων. Το καρχηδονιακό πλοίο, που προφανώς τα μετέφερε στη Σικελία πόντισε σκόπιμα τα χρήματα σε μικρό βάθος προκειμένου να επιστρέψει και να τα πάρει.

«Κοντά στα νομίσματα είχαμε βρει μία μεγάλη πέτρινη άγκυρα με τρεις τρύπες και έναν κορμό δέντρου, που πιστεύουμε ότι σηματοδοτούσαν το σημείο όπου ήταν κρυμμένος ο θησαυρός» λέει ο Αμπέλι. Σε λίγες ημέρες εξάλλου ξεκινά νέα έρευνα στην περιοχή αυτή.

Πηγή: Το Βήμα


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger