E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ανησυχία για τις κλοπές πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών...

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013


Πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά εξακολουθούν να "εξαφανίζονται" και η υπηρεσία ατομικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να λαμβάνει στοιχεία για τέτοιου είδους περιστατικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οποιαδήποτε απώλεια ή κλοπή εμπλουτισμένου ουρανίου, πλουτωνίου ή διαφόρων τύπων ραδιενεργών υλικών αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, καθώς τα μέλη οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Ο Καμάρ Μραμπίτ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πρόοδος στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλές ακόμα ενέργειες για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας. "Θα πρέπει τα συστήματα να βελτιώνονται συνεχώς διότι από την άλλη πλευρά οι "κακοί" προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να αποφύγουν την ανίχνευση", δήλωσε ο Μραμπίτ σε συνέντευξή του. "Η απειλή είναι παγκόσμια διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν σύνορα".

Περίπου 150-200 περιστατικά υποβάλλονται ετησίως στη βάση δεδομένων του ΔΟΑΕ. Τουλάχιστον 120 χώρες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών που αφορά στην κλοπή, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παράνομη μεταφορά τέτοιου είδους υλικών. Ενώ έχει καταστεί σαφές ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά από άποψη ασφαλείας, ο Μραμπίτ είπε ότι ορισμένα από αυτά ήταν σοβαρά, αφού αφορούσαν πυρηνικά υλικά όπως ουράνιο ή πλουτώνιο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger