Τουλάχιστον 23 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σήμερα στην Καμπότζη όταν αστυνομικοί που χρησιμοποίησαν ηλεκτροφόρα γκλομπ επενέβησαν για να διαλύσουν μια διαδήλωση εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο το οποίο παράγει ρούχα για την αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων σε αυτό.
Οι άνδρες της αστυνομίας, φορώντας ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών, αναπτύχθηκαν για να απομακρύνουν 3.000 μέλη του προσωπικού του εργοστασίου, κυρίως γυναίκες, που είχαν αποκλείσει ένα δρόμο έξω από το εργοστάσιο Sabrina Garment Manufacturing στην επαρχία Καμπόνγκ Σπέου, δυτικά της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ.
Ο Σαν Βάνι, πρόεδρος του Ελεύθερου Συνδικάτου στη Σαμπρίνα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι μια γυναίκα η οποία ήταν δύο μηνών έγκυος και έχασε το παιδί της όταν αστυνομικοί την έσπρωξαν κι έπεσε στο έδαφος.
«Βρισκόταν μια έγκυος γυναίκα ανάμεσά τους. Έχασε αίμα και κατόπιν έχασε το μωρό» της, είπε ο συνδικαλιστής.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τα προϊόντα ιματισμού και υφαντουργίας αποτελούν το 75% των συνολικών εξαγωγών της Καμπότζης, οι οποίες είχαν ανέλθει σε 5,22 δισεκατ. δολάρια το 2011.
Οι χαμηλοί μισθοί έχουν προσελκύσει κατασκευαστές ρούχων και παπουτσιών για λογαριασμό δυτικών εταιρειών, όμως οι απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας έχουν γίνει συχνές στη χώρα.
Αυτόν τον μήνα, δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε ένα εργοστάσιο που παράγει παπούτσια για την εταιρεία Asics όταν τμήμα μιας αποθήκης τους καταπλάκωσε. Η αστυνομία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αρχικό απολογισμό που είχε δώσει ένας κυβερνητικός υπουργός κι έκανε λόγο περί τριών νεκρών.
Μια σειρά πολύνεκρων δυστυχημάτων στα εργοστάσια του Μπανγκλαντές, περιλαμβανομένης της κατάρρευσης ενός κτιρίου τον περασμένο μήνα εξαιτίας της οποίας βρήκαν το θάνατο πάνω από 1.100 άνθρωποι, έστρεψε την προσοχή στους κανόνες ασφαλείας στα εργοστάσια της Ασίας όπου παράγονται αγαθά για δυτικές εταιρείες.
Ο Σαν Βάνι είπε ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που παράγουν ρούχα για την Nike πραγματοποιούν απεργίες και διαδηλώσεις από την 21η Μαΐου. Ζητούν η επιχείρηση, η οποία απασχολεί πάνω από 5.000 ανθρώπους στην μονάδα, να τους δίνει επίδομα 14 δολαρίων τον μήνα για τις μετακινήσεις, το ενοίκιο και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα, πέρα από τον κατώτατο μισθό των 74 δολαρίων.
«Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτροφόρο ρόπαλο για να με χτυπήσουν στο κεφάλι και εάν δεν με τράβαγαν από εκεί άλλοι εργαζόμενοι, θα ήμουν νεκρός», είπε ο Λενγκ Προς, ένας 28χρονος εργαζόμενος, από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται. «Δεν ξέρω τι έγινε μετά, έπεσα στο έδαφος».
Αξιωματικοί της αστυνομίας και της στρατιωτικής αστυνομίας απέφυγαν να σχολιάσουν τα επεισόδια, λέγοντας ότι ακόμη συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα γεγονότα. Η Nike Inc., η εταιρεία για την οποία παράγουν ρούχα οι εργαζόμενοι, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !