E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Economist: Υπνοβάτες οι Ευρωπαίοι που βαδίζουν στον γκρεμό

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013



Σκληρή γλώσσα κατά των Ευρωπαίων ηγετών χρησιμοποιεί ο Economist προκειμένου να αναδείξει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για μια οριστική λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη.
Το περιοδικό κάνει λόγο για χαλαρή αντιμετώπιση από την πλευρά των ηγετών της Ευρώπης γεγονός που αποδίδει αφενός στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και αφετέρου στην κάκιστη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την Ένωση. «Για το καλό όλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ταρακουνηθούν και να βγουν από το λήθαργό τους. Πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν δεν αναλάβουν δράση, η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη στασιμότητα ή τη διάλυση – ενδεχομένως και τα δύο», γράφει χαρακτηριστικά το συντηρητικό βρετανικό έντυπο.
Στη συνέχεια ο Economist κλιμακώνει ακόμη περισσότερο το ειρωνικό ύφος:« Ισως το χάσατε, αλλά η ΕΕ είχε Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα. Οι πρωθυπουργοί, οι πρόεδροι και οι καγκελάριοι της Ευρώπης αφιέρωσαν τη μισή Τετάρτη για τα σοβαρά θέματα της ενέργειας και της φορολογίας» και σχολιάζει πως το γεγονός ότι η ηρεμία και η αισιοδοξία που επικρατούν στις Συνόδους δεν είναι ενδείξεις ανάκαμψης αλλά αντίθετα παρακμής.
«Είναι μια καθησυχαστική ιστοριούλα και όσοι έχουν κουραστεί από το βαγκνερικών διαστάσεων σίριαλ με το ευρώ, είναι πρόθυμοι να την πιστέψουν. Δυστυχώς, η ιδέα ότι το ευρώ είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος είναι μία επικίνδυνη μυθοπλασία. Στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπνοβατούν μέσα σε μία οικονομική έρημο», συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει πως μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης είναι πολύ σαφές το τι πρέπει να γίνει, δίνοντας σαφές σήμα στην ενιαία οικονομική αγορά που μπορεί να διαμορφωθεί με τις ΗΠΑ.
O Economist προέτρεψε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να σταματήσουν τις πολιτικές λιτότητες και να επενδύσουν στην απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας. «Οι ηγέτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όμως οι ψηφοφόροι από τη μια επιθυμούν τη διατήρηση της Ευρωζώνης και από την άλλη δεν στηρίζουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την έξοδο από την κρίση.Αυτή είναι η συνταγή για αδράνεια», συμπληρώνει.
Από το φλεγματικό δημοσίευμα όμως δεν έλειψαν και τα εύσημα, τα οποία επεφύλαξε για τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίζοντας σωστή τη δεσμευσή του απέναντι στο ευρώ. Οπως τονίζει το περιοδικό, οι κερδοσκόποι γνωρίζουν πως το να στοιχηματίσουν εναντίον του κοινού νομίσματος θα ισοδυναμούσε με το να τα βάζουν με τον θεωρητικά «απεριόριστο ισολογισμό της ΕΚΤ», γεγονός που θα σήμαινε ότι τουλάχιστον στην αρχή θα έπρεπε να υποστούν βαρύτατες απώλειες.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί χάνουν την ευκαιρία για μια πραγματική μεταρρύθμιση» καταλήγει το περιοδικό εκφράζοντας επιφυλάξεις για την προθυμία της Γερμανίας να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές ακόμα και μετά τις εκλογές.

http://www.koolnews.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger