E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Προβλήματα στον ύπνο του μωρού: οδηγίες!

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ο ύπνος είναι από τις πλέον κυρίαρχες και σημαντικές λειτουργίες για τα μωρά και τα νήπια. Τι γίνεται όμως ότι υπάρχουν μικρά προβλήματα; Πώς μπορείτε να τα ξεπεράσετε;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις συνήθειες ύπνου των παιδιών, όπως πείνα, πόνος, αρρώστιες, αλλά και οικογενειακοί λόγοι, όπως η ατμόσφαιρα στο σπίτι, παρουσία αδελφιών, άγχος και άλλοι πολλοί, που είναι δυνατό να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά ύπνου των παιδιών και να δημιουργήσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Στα μωρά συχνά οι γονείς θεωρούν ως πρόβλημα το γεγονός ότι ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα, αλλά όπως ήδη έχουμε εξηγήσει αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό ακόμη κι αν δεν διευκολύνει τη ζωή των γονιών. Τα περισσότερα προβλήματα ύπνου εμφανίζονται στα νήπια

Ξυπνά τη νύχτα
Τι μπορεί να κάνει μια μητέρα που το μωρό της (μεγαλύτερο των 6 μηνών) ξυπνά τρεις φορές τη νύχτα για να φάει; Από τη στιγμή που το μωρό είναι υγιές δεν πρέπει να χρειάζεται νυχτερινό τάισμα στην ηλικία των 6 μηνών. Τα μωρά αυτής της ηλικίας, όπως και οι ενήλικες ενδέχεται να ξυπνήσουν τη νύχτα. Το πρόβλημα που εμφανίζουν κάποια από αυτά είναι ότι δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν χωρίς τη βοήθεια του γονιού, είτε πρόκειται για τάισμα είτε για νανούρισμα. Εάν οι γονείς συνήθιζαν να κοιμίζουν το μωρό ενώ θήλαζε ή έπινε από το μπιμπερό είναι πιθανό να κλαίει γιατί θέλει αυτόν τον τρόπο ανακούφισης για να κοιμηθεί ξανά. Άρα τι μπορείτε να κάνετε; Ταΐστε το μωρό έχοντας αναμμένη μια χαμηλή πηγή φωτισμού ώστε να παραμένει ξύπνιο όσο τρώει και μετά βάλτε το στην κούνια του. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ξυπνημάτων σταδιακά μειώστε κάθε τάισμα ή αραιώστε το με νερό και βάλτε το να κοιμηθεί ώστε να το αποθαρρύνετε από το να συνδέσει τον ύπνο με το μπιμπερό. 

Γιατί κλαίει;
Πολλοί γονείς θεωρούν μεγάλο πρόβλημα το ότι το μωρό τους κλαίει όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί. Κάποιοι αντέχουν στο κλάμα του και δεν τρέχουν αμέσως να το παρηγορήσουν ώστε να μάθει να ηρεμεί μόνο του. Κάποιοι άλλοι το θεωρούν αδιανόητο και σπαραξικάρδιο να το αφήνουν να κλαίει χωρίς να τρέξουν κοντά του. 
Από τη στιγμή που του δίνουν να καταλάβει ότι είναι κοντά του και βεβαιωθούν ότι είναι καθαρό, άνετα και ταϊσμένο δεν υπάρχει πρόβλημα να κλαίει για ώρα. Μπαίνετε κάθε λίγα λεπτά μέσα στο δωμάτιό του μείνετε πολύ λίγο χωρίς να το σηκώσετε από την κούνια του. Ο ήρεμος τρόπος σας είναι αυτός που θα το ανακουφίσει παρά να καθίσετε με τις ώρες δίπλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε ένα μωρό όμως να κλαίει πάνω από 20 λεπτά πριν κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη σε αυτό. Το να μάθετε ένα μωρό να ανακουφίζεται μόνο του πρέπει να γίνεται πάντα στην αρχή της νύχτας και όχι τα ξημερώματα όταν αρχίσει να κλαίει. Με άλλα λόγια φροντίστε όταν το ταΐζετε ή το νανουρίζετε να είναι μισοκοιμισμένο ή και ξύπνιο και έτσι να πάει στην κούνια του ώστε να κοιμηθεί από μόνο του και όχι γιατί κάτι κάνατε εσείς και το βοηθήσατε. 

Το πρωινό νήπιο!

Το πολύ πρωινό ξύπνημα των νηπίων 1, 5-2 ετών είναι φυσιολογικό. Κάθε φορά που το μικρό σας ξυπνά πηγαίνετε κοντά του και εξηγήστε του ότι ακόμα δεν είναι κανονικό πρωί. Ορίστε του ότι πρέπει να ξυπνήσει σε 10 λεπτά και δώστε του μερικά ήσυχα παιχνίδια για να παίξει. Επεκτείνετε το χρόνο αυτό που του ορίσατε σταδιακά κάθε λίγες μέρες μέχρι να πετύχετε να ξυπνά σε μια πιο φυσιολογική ώρα για εσάς. Αν κλάψει πηγαίνετε στο δωμάτιό του κάθε 5 λεπτά και πείτε του το ίδιο πράγμα. Όταν είναι η κανονική ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε ανοίξτε τις κουρτίνες ή τις γρίλιες στο δωμάτιό του ως ένδειξη ότι η μέρα ξεκίνησε και επαινέστε το. 

Δεν κοιμάται τη μέρα
Πολλά νήπια αρνούνται να κοιμηθούν τη μέρα με αποτέλεσμα να νυστάζουν νωρίς το βράδυ και να γκρινιάζουν. Αν και το δικό σας νήπιο αρνείται να κοιμηθεί το μεσημέρι μην το πιέσετε. Προσπαθήστε να ησυχάσετε απλώς. Κλείστε κάθε πηγή θορύβου όπως η τηλεόραση ή μουσική, πάρτε το αγκαλιά και καθίστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι διαβάζοντας ένα παραμυθάκι. Εάν αποκοιμηθεί, όταν ξυπνήσει δώστε του ένα κέρασμα ώστε να καταλάβει ότι ο ύπνος τη μέρα είναι κάτι ευχάριστο. Ακόμη κι αν δεν κοιμηθεί και μόνο που θα παραμείνει ήσυχο για ένα διάστημα αρκεί για εσάς και για εκείνο ώστε να επαναφορτίσετε μπαταρίες!


Κακά όνειρα 

Εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των δύο χρόνων, είναι όμως πιο συχνά μεταξύ τριών και τεσσάρων χρόνων. Μετά από ένα κακό όνειρο, το παιδί φωνάζει και είναι αναστατωμένο, είναι εντελώς ξύπνιο και μπορεί να θυμηθεί αυτό που είδε, έστω και αν δυσκολεύεται να το περιγράψει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μοναδική αιτία είναι ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα, αφού κάποια ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κάποια ταινία στην τηλεόραση είναι δυνατό κι αυτή να τα προκαλέσει. Ενθάρρυνση και καλά λόγια αρκούν για να ξανακοιμηθεί το παιδί. Κάποια παιδιά, φοβούνται λόγω των κακών ονείρων και χρειάζονται ίσως, κάποιο μικρό φωτάκι, ή μια κούκλα για σιγουριά.


Επικίνδυνες συνήθειες 

Τα παιδιά είναι δυνατό να αναπτύξουν πολλές συνήθειες για να ηρεμήσουν και να μπορέσουν να κοιμηθούν: μια κούκλα, ένα ρουχαλάκι, το παίξιμο με τα μαλλιά της μητέρας. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα παιδιά να κουνούν μόνα το σώμα τους ή να κουνούν το κεφάλι τους ή ακόμα, πιο σπάνια, να κτυπούν το κεφάλι τους (νυχτερινό χτύπημα του κεφαλιού) στο κρεβάτι. Είναι πολύ δύσκολο όταν ένας τρόπος ηρεμίας γίνει συνήθεια να την αλλάξουν οι γονείς. Γι\' αυτό καλό είναι οι γονείς έγκαιρα να υποκαταστήσουν τις επικίνδυνες συνήθειες με πιο ήπιες. Υπάρχουν παιδιά που οι συνθήκες αυτές είναι έκφραση φόβου και αυξημένου άγχους, τότε θα πρέπει οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια. Αν οι συνήθειες εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε ίσως το παιδί να είναι λυπημένο ή να μη δέχεται αρκετά ερεθίσματα για να είναι πιο ενεργητικό. 

http://www.tlife.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger