E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Eλληνίδα ερευνήτρια βρήκε πώς το κακό λίπος μετατρέπεται σε καλό

Τρίτη 30 Απριλίου 2013


Επιστήμονες στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων και μία ελληνίδα βιολόγος, κατάφεραν για πρώτη φορά να ανακαλύψουν το μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού («κακού») λίπους μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ («καλού») λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό, μια ανακάλυψη που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας στους ανθρώπους.

Η Αλίκη Περδικάρη και οι ερευνητές στο εργαστήριο του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, στο Ινστιτούτο Τροφών, Διατροφής και Υγείας του ΕΤΗ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του κυττάρου "Nature Cell Biology", έδειξαν με τα πειράματά τους ότι το ένα είδος κυττάρου λίπους μπορεί να μετατραπεί στο άλλο.

Στα θηλαστικά γενικά, και στους ανθρώπους ειδικότερα, υπάρχουν κύτταρα καφέ και άσπρου λίπους. Τα λευκά λειτουργούν κυρίως ως «αποθήκες» ενέργειας, που γεμίζουν όταν ο οργανισμός αφομοιώνει πολλές θερμίδες. Το λίπος αυτό αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία κινητοποιεί το σώμα όταν χρειάζεται ενέργεια. Τα «καφέ» κύτταρα ειδικεύονται στο «κάψιμο» ενέργειας με τη μορφή λίπους και σακχάρων για να παράγουν θερμότητα.

Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες των επιστημόνων έχουν εστιαστεί στο να αυξήσουν το καφέ (καλό) λίπος και να μειώσουν αντίστοιχα το λευκό (κακό) λίπος, ώστε ο οργανισμός να καίει πιο πολλές θερμίδες και να χάνει βάρος.

Τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα ποντίκια, μπορούν να προσαρμοστούν στα κρύα περιβάλλοντα, σχηματίζοντας κύτταρα καφέ λίπους μέσα στις αποθήκες των κυττάρων του λευκού λίπους. Αυτά τα «καφέ μέσα στα λευκά» κύτταρα είναι λιγότερο συχνά στα ζεστά περιβάλλοντα από ό,τι στα κρύα, ενώ η προέλευση και ο τρόπος σχηματισμού τους παραμένουν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται μέσα στις «αποθήκες» των λευκών κυττάρων από τη μετατροπή μιας μερίδας των τελευταίων σε καφέ κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με γενετικά μεταλλαγμένα πειραματόζωα σε διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας στο εργαστήριο και έδειξαν ότι, όταν έπεφτε ο υδράργυρος, τα ποντίκια σχημάτιζαν καφέ (καλά) κύτταρα ανάμεσα στα λευκά (κακά). Όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, αυτά τα καφέ κύτταρα γίνονταν πάλι λευκά.

Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ένας παρόμοιος μηχανισμός αυτόματης μετατροπής των κυττάρων του λίπους να υπάρχει και στους ανθρώπους, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επόμενος στόχος θα είναι να βρεθούν τρόποι ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο, με τελικό σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η Αλίκη Περδικάρη σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο ΕΤΗ, όπου σήμερα πραγματοποιεί το διδακτορικό της.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger