E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Δουλειά και παράλληλα σπουδές. Δεν είναι ακατόρθωτο!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013



Η γνώση δεν έχει ηλικία, ούτε όρια, ακόμα και αν δουλεύουμε κανονικό ωράριο! 

 Πολλές μητέρες γίνονται πρότυπο για τα παιδιά τους, σπουδάζοντας στα 40, ενώ αρκετοί εργάζονται οκτάωρο και αντέχουν στην πρόκληση των παράλληλων σπουδών.
Ακόμα και στην Ελλάδα, πόσοι φοιτητές δουλεύουν τετράωρα, ώστε να πληρώνουν τα δίδακτρα της σχολής τους; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον πιο προσιτό τρόπο σπουδών, από online προγράμματα… μέχρι μαθήματα στο ανοιχτό πανεπιστήμιο και σεμινάρια, που να συνδυάζονται άψογα με τη δουλειά σας!

Επιλέγουμε τις ιδανικές σπουδές… ανάλογα με το πρόγραμμα μας

Ανάλογα με το ωράριο της δουλειάς μας, και όχι μόνο, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση όσον αφορά το είδος των σπουδών μας. Πρέπει να τα βάλουμε κάτω και να δούμε αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα το μεσημέρι σε μια τάξη ή το βράδυ στο σπίτι.

Δημόσια πανεπιστήμια, ένα έχουμε ελεύθερο χρόνο

Ρίχνουμε μια ματιά στα δημόσια πανεπιστήμια κοντά στην περιοχή μας και βλέπουμε αν τα μαθήματα ταιριάζουν με το πρόγραμμα της δουλειάς. Συνήθως, για να πούμε «ναι» σε μια τέτοια επιλογή πρέπει να έχουμε μια εργασία με ευέλικτο ωράριο, και συνήθως μερικής απασχόλησης! Πριν πάρουμε την τελική απόφαση, πρέπει να ενημερωθούμε με κάθε λεπτομέρεια.

Ε-learning σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, εάν είμαστε βραδινοί τύποι

Με τα μαθήματα e-learning λαμβάνουμε γνώσεις και πιστοποίηση, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την ευχέρεια να δουλεύουμε αρκετά. Οι περισσότεροι επιλέγουν προγράμματα που εξελίσσονται το βράδυ ή τα μεσάνυχτα. Η ζήτηση για την online μάθηση αυξάνεται στα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού δίνει ένα αναγνωρισμένο πτυχίο. Άλλωστε, τα περισσότερα πτυχία δεν αναγράφουν ότι κάνατε εξ αποστάσεως εκπαίδευση!

Αναθεωρούμε τους στόχους μας… για να επιλέξουμε σωστά!

Χωρίς τα όνειρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αλλά πριν επιλέξουμε τις σπουδές, πρέπει να κοιτάξουμε και την τωρινή καριέρα μας ή τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Γιατί αποφασίσαμε να πάρουμε τώρα πτυχίο; Γιατί επιλέξαμε τα online μαθήματα και όχι τη διδασκαλία στην τάξη; Οι απαντήσεις θα μας αναδείξουν τα κίνητρα και τους στόχους μας, που θα μας δώσουν δύναμη καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών!

Ορίζουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα

Χωρίς την καλή χρήση του χρόνου δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας, ενώ σπουδάζουμε! Ακόμα και το διάβασμα στο τρένο ή η αντικατάσταση των shows με ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο από το Open University μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ας φτιάξουμε, λοιπόν, ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο να μας κατευθύνει καθημερινά και δεν θα μας παρασέρνει…

Απολαμβάνουμε 100% τον ελεύθερο χρόνο μας

Εάν δεν απολαμβάνουμε τα διαλείμματα ή τον ελεύθερο χρόνο μας, τότε δεν θα έχουμε όρεξη για να προχωρήσουμε μέσα στο σκληρό πρόγραμμα δουλειάς-σπουδών. Ένα διάλειμμα από την έντονη εργασία μπορεί να μας δώσει την ανάσα που χρειαζόμαστε ή μια ταινία και ένα ποτό με την παρέα μας να μας χαρίσει δύναμη. Χωρίς ενοχές, ο ελεύθερος χρόνος είναι αποκλειστικά για εμάς!

Χτίζουμε μια online κοινότητα με τους υπόλοιπους σπουδαστές

Τα online μαθήματα είναι ικανά να μας απομονώσουν από τους υπόλοιπους φοιτητές. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή κοινότητα που θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε εμάς και τους καθηγητές ή τους συμφοιτητές μας. Ένα online φόρουμ συζήτησης και ένα video conferencing θα μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με τους υπόλοιπους, με στόχο τη στήριξη, τις συμβουλές και την έμπνευση.

Ενημερώνουμε τον εργοδότη για τις σπουδές μας

Εάν δεν πληροφορήσουμε τον εργοδότη για τις σπουδές μας, τότε πως θα μπορέσει να είναι πιο επιεικής μαζί μας; Έτσι, θα έχει επίγνωση για την κατάσταση μας π.χ. δίνοντας μια άδεια για 20 ημέρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μια τέτοια ενημέρωση θα μας απαλλάξει από το άγχος του χρόνου, ενώ παράλληλα θα μας προσφέρει τη στήριξη του αφεντικού μας. Άλλωστε, αυτές οι σπουδές μπορούν να ωφελήσουν την εταιρεία του σε μακροπρόθεσμη βάση.

Προστατεύουμε τον εαυτό μας… από το στρες και το άγχος!

Και δουλειά και σπουδές; Το άγχος θα βρεθεί σίγουρα μπροστά μας. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το παν είναι η σωστή ισορροπία. Ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να τρώμε σωστά, να γυμναζόμαστε και να ξεκουραζόμαστε αρκετά, ώστε να έχουμε δυνάμεις να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σπουδών. Άλλωστε, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, ότι αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας… γιατί αξίζει!

flowmagazine.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger